REVELAȚIE Petre Ivanovici e eroul Freidorf-ului. Câștigător al Cupei României în 2017...

REVELAȚIE Petre Ivanovici e eroul Freidorf-ului. Câștigător al Cupei României în 2017 cu surpriza FC Voluntari, fotbalistul timișorean nu uită de unde a plecat FOTO

0
DISTRIBUIȚI
Petre Ivanovici, cu medalia în fața tribunei ”1” de la terenul lui Auto

Originar din cartierul periferic Freidorf, Petre Ivanovici a evoluat doar în ligile inferioare pentru echipele din Capitala Banatului. Tânărul mijlocaș a fost foarte apreciat în colțurile opuse ale țării și a încheiat sezonul 2016-17 cu o performanță nesperată: a câștigat Cupa României cu ilfovenii de la FC Voluntari. La fel ca în fiecare pauză competițională Petre revine pe terenul echipei care l-a crescut, Auto Timișoara, aflat aproape de casa părintească. De această dată a făcut-o cu o medalie importantă.

Petre Ivanovici are acum 27 de ani și e un fotbalist cu succes în Liga I. În 27 mai el ridica trofeul Cupei României alături de colegii săi, la Ploiești, pe un stadion asemănat cu un OZN. Un contrast evident cu începuturile sale fotbalistice. Petre avea opt ani când a început fotbalul la FC Auto, echipa cartierului Freidorf. Aici tribuna ”oficială” are fotolii de autocar iar una dintre căile care duc spre vestiare trece printr-o gospodărie pitorească. La fel ca mulți puști de la Auto, club care a fost câteva decenii un simbol al Ligii a IV-a Timiș, Petre a fost aruncat devreme în luptă la seniori. La 17 ani a fost împrumutat la CFR Timișoara, în B, iar un sezon mai târziu a jucat pentru Albina, în C.

Sprijinit de conducătorul lui Auto

Prima aventură a lui Petre Ivanovici în afara județului a fost totodată și în afara țării. A evoluat doi ani pentru Vác FC, fostă campioană a Ungariei aflată în eșalonul secund. ”Am dat probe două jocuri și am rămas. A fost foarte greu cu limba, doar doi-trei știau engleză, eram singurul străin de la echipă, dar m-am descurcat bine. Am ajuns golgheterul echipei, dar din păcate am încheiat campionatul pe 3 și nu am promovat”, rememorează Petre Ivanovici. Următoarea sa destinație avea să fie în capătul opus al țării. La fel ca în cazul precedentului transfer mijlocașul a fost ajutat de Radivoi Miatov, fostul președinte al lui Auto, un adevărat părinte al jucătorilor din Freidorf. ”Mi s-a terminat contractul și am venit acasă. Am fost în probe la câteva echipe, dar n-am reușit. Apoi, tot domnul Miatov, având cunoștințe, a vorbit cu cineva de la Constanța. Am plecat cu două săptămâni înainte să înceapă campionatul și am semnat când mai erau șapte zile până la primul meci oficial. Primul an a fost cel mai bun”, continuă Ivanovici. Timișoreanul marcase opt goluri în sezonul 2011-12 pentru Farul în B, unde devenise un favorit printre fanii ”marinarilor”.

Reușită istorică pentru Botoșani

Aventura de la malul mării nu a continuat însă foarte fericit în ultima perioadă din cauza problemelor financiare. După trei ani în sud-estul României, pentru Ivanovici a urmat o etapă de consacrare în nordul Moldovei, la FC Botoșani pe prima scenă. ”Domnul Cornel Șfaițer (n.r. președintele lui FC Botoșani) mă cunoștea din Liga a II-a. Am intrat direct în cantonament și am semnat imediat pe doi ani. Primul a fost mai greu pentru că Liga I e mult mai diferită, în primul rând din punct de vedere fizic, în primul an am marcat doar de două ori, dar al doilea a fost mai bun”, adaugă Ivanovici. El a reușit să marcheze de șase ori în ediția 2015-16 a Ligii I pentru moldoveni și de asemenea a înscris întâiul gol în cupele europene pentru FC Botoșani. A făcut-o contra georgienilor de la FC Tskhinvali în turul 1 preliminar din Europa League. Echipa sa a avansat în turul 2, unde a fost stopată de mai puternica Legia Varșovia (Polonia).

”Naș” pentru ACS Poli

Deși devenise deja un jucător consacrat în prima ligă, Petre Ivanovici nu a avut nici măcar o simplă discuție pentru o revenire la Timișoara. De altfel, mijlocașul bănățean a marcat două goluri pentru Botoșani chiar împotriva lui ACS Poli. ”Probabil cu timpul am crescut tot mai mult, am reușit să avansez. După primul an cu Botoșaniul nu am avut nicio ofertă de la Timișoara, apoi am început să joc tot mai bine și probabil din cauza asta a fost tot mai greu. Fotbalul de aici a scăzut, când eram la juniori nivelul era foarte bun. Cred că ăsta a fost motivul. Chiar și când am fost liber nu m-a sunat nimeni de la Timișoara”, explică Ivanovici. Din vara trecută acesta îmbracă tricoul alb-vișiniu al Voluntariului. ”Am jucat în toate colțurile țării. Am terminat contractul cu Botoșani. Mi-au oferit o prelungire, dar a fost mult mai bună oferta de la Voluntari. După ce am semnat am primit oferte și din afara țării, din Israel, dar nu am mai putut pleca”, mărturisește jucătorul născut în Freidorf. Interesant e că la noua echipă Ivanovici a devenit neiertător cu Botoșaniul, căreia i-a marcat trei goluri după transfer.

Trofeu cu Voluntari

Parcursul cu FC Voluntari nu a fost grozav în campionat pentru că echipa a evoluat în play out. În schimb, ilfovenii au surprins total în Cupa României. După ce au trecut în semifinale de CSU Craiova, elevii lui Claudiu Niculescu au reușit să revină în ultimul act în fața fostei campioane, Astra.


Petre Ivanovici avea să încheie în forță cel mai bun sezon personal în elită, unul cu nouă goluri marcate și patru ”assist-uri” oferite colegilor în 41 de partide. În finala de la Ploiești a intrat la pauză, când tabela indica 1-0 pentru adversari. ”Am sperat tot timpul că putem întoarce scorul. Am intrat motivat pe teren, voiam să fac ceva ca să câștigăm această cupă, poate fi o șansă unică în viață. Am reușit, am egalat Astra și la penalty-uri toți am fost concentrați să marcăm. E o bucurie mare să câștigi în primul an Cupa cu Voluntari”, subliniază Ivanovici. Momentul a fost gustat cu atât mai mult de ilfoveni cu cât la petrecere au observat că pe trofeu era trecut numele Astrei. ”După ce am ajuns la restaurant am observat că era trecută plăcuța cu Astra Giurgiu, dar a doua zi s-a rezolvat. A fost și mai mare satisfacția, nimeni nu ne dădea nicio șansă că batem Astra în finală”, a conchis Petre Ivanovici. Mijlocașul care poate evolua în ambele benzi ale terenului și-ar dori încă o experiență în străinătate, dar e optimist și în legătură cu viitorul la FC Voluntari. Despre echipa de care e atașat primarul din oraș, Florentin Pandele, se spune că ar putea prelua palmaresul Rapidului. Clubul a făcut însă și o eroare, nu a depus dosar pentru licența de cupele europene. ”Ne dorim să ne clasăm în primele șase la anul, se vrea performanță. Marele regret e că putem rata participarea în Europa League în acest sezon. Nimeni nu credea că putem ajunge acolo”, a mai spus Petre Ivanovici.

Idol în Freidorf

Deși e un club mic, care acum evoluează doar în Liga a VI-a și se axează pe creșterea juniorilor, FC Auto Timișoara reprezintă o adevărată familie la care foștii jucători se întorc mereu cu plăcere. Petre Ivanovici nu face notă discordantă. ”Tot timpul revin aici, mai jucăm fotbal cu prietenii”, adaugă fotbalistul de Liga I. Mai mult, el se bucură de o apreciere specială. La jocurile sale din Banat o galerie de copii din Freidorf îl susține frenetic iar la terenul din cartier se află două bannere care îi compun numele. ”Le-am făcut special când a venit aici Voluntariul și nu ne-au lăsat să le băgăm pe Dan Păltinișanu. Le-am pus în Freidorf pentru că e cel mai reprezentativ jucător al nostru”, susține Harald Pinzhoffer, președintele lui Auto și totodată profesor la Liceul Lenau. Petre Ivanovici nu e singurul care a reușit în fotbalul actual pornind de la micuța echipă de cartier. Un alt nume e Alin Ignea, mijlocaș aflat acum în lotul lui ACS Poli. ”Sper ca și pe viitor să vină alți juniori ai lui Auto și să reușească chiar mai mult decât am făcut eu. După ce termin fotbalul vreau să devin antrenor și să încep de aici din Timișoara. Aici m-am născut și am crescut”, a concluzionat Petre Ivanovici.

Vedetă internațională cu origini în cartierul timișorean

Cea mai cunoscută personalitate oferită lumii de Freidorf, pe vremea când actualul cartier timișorean era un sat de sine stătător în Austro-Ungaria, e Johnny Weissmuller (născut Johann Peter Weißmüller). Acesta a cucerit la Jocurile Olimpice cinci medalii de aur în diverse probe la înot și un bronz cu echipa de polo a Statelor Unite. El s-a remarcat la nivel mondial și pe scena cinematografiei, în special prin interpretarea rolului lui ”Tarzan”.

”Sunt două persoane la care țin foarte mult, în primul rând pentru caracterul lor și pentru loialitate față de clubul Auto, Petre Ivanovici și Alin Ignea. Au ajuns la un nivel înalt de la un club mic și nu uită de unde au plecat. Nu există dată în care să vină acasă și să nu ne ajute cu ce pot, inclusiv financiar”, Harald Pinzhoffer, președintele FC Auto Timișoara

Harald Pinzhoffer

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.