Spectacolele lunii iunie pe scenele timișorene

Spectacolele lunii iunie pe scenele timișorene

0
DISTRIBUIȚI

La cerea publicului, teatrul german a programat în iunie, începând cu prima zi a lunii, nu mai puțin de cinci reprezentații cu spectacolul „Cartea junglei” de Rudyard Kipling, în regia și coregrafia lui Răzvan Mazilu, cu o numeroasă distribuție, din care fac parte aproape toți actorii teatrului, trei actori-copii și opt balerini de la opera timișoreană. Tot în această lună, publicul este invitat să vadă spectacolele „Biedermann și incendiatorii” – o piesă didactică fără morală cu un epilog, „Nepal” de Urs Widmer, „Urâtul” de Marius von Mayenburg, „Neînțelegerea” de Albert Camus, „De fapt e frumos” – o dramă în spații virtuale și reale de Volker Schmidt și „Scandal în culise” de Michael Frayn. Toate spectacolele sunt supratitrate sau traduse în limba română.

În cadrul festivalului Ruhrfestspiele Recklinghausen din Germania, teatrul german timișorean va fi prezent cu două reprezentații ale piesei „Antigona”, de Bertolt Brecht.

Teatrul reia spectacolele în 1 iunie, în Sala 2, cu piesa „Vorbește cu mine”, în aceeași sală fiind programate două reprezentații cu spectacolul „Frați” și trei reprezentații cu spectacolul „Gypsies”. La sala studio „Uțu Strugari” vor putea fi vizionate spectacolele „Aniversarea”, „Cloaca”, „Canicula” și „Avioane de hârtie”, iar în 29 iunie, sala mare a teatrului va găzdui spectacolul „De ce iubim femeile”.

Opera „Norma” de Vincenzo Bellini este primul spectacol al operei timișorene în luna această lună, programat în seara zilei de 7 iunie. În iunie vor mai fi jucate opera „Boema” de Giacomo Puccini și spectacolul de balet „Paiațe” de Ruggiero Leoncavallo, a cărui reprezentație va avea loc în aceeași seară cu opera „Cavalleria Rusticana” de Pietro Mascagni. Spectacolele de operă sunt cântate în limba italiană și titrate în limba română. Iubitorii de operă și balet vor putea vedea mai multe spectacole susținute de elevi ai școlilor de balet, care au devenit deja o tradiție înainte de închiderea stagiunii. Școala de balet „Ana Valkay” va prezenta în 11 iunie „Gala micilor balerini”, în 14 și 15 iunie vor avea loc reprezentații cu „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, susținut de elevii școlii de balet „Rodica Murgu”, în 16 și 17 iunie elevii școlii de balet „Hellena Ganser” vor fi prezenți pe scena operei cu spectacolul „Bayadera” de Ludwig Minkus și tot în 17 iunie va putea fi văzut spectacolul „Magia dansului”, susținut de elevii școlii de dans „Arabesque Stars” Timișoara, condusă de Adriana și Constantin Gâdea.

După succesul repurtat cu cea de-a zecea ediție a festivalului TESZT, teatrul maghiar reia spectacolele stagiunii în 7 iunie cu piesa „Dysphoria show”, ultima premieră a teatrului maghiar, în regia și coregrafia lui Florin Fieroiu, un spectacol care atrage atenția asupra izolării individului și ridică o serie de întrebări legate de granița dintre normal și anormal și a spațiului cenușiu care există între ele. Spectacolul reduce dialogul la minimum, fiind construit ca o instalație teatrală inovativă care se concentrează pe mișcare, acustică și imagine.

Următoarele spectacole din această lună vor fi „Improvizația de la Versailles sau casa maimuțelor”, după Molière, spectacolul „Hair” care a fost jucat în deschiderea TESZT și va fi prezentat în cadrul Festivalului Artelor Timișorene, „Mai spun atât și plec…”, creat și interpretat de Levko Esztelle și Magyari Etelka și „Deșteptarea primăverii”, celebrul text al lui Frank Wedekind despre fragilitatea vârstei de adolescent, maturizarea sexuală și relația tensionată dintre părinți și adolescenți generată de curiozitățile adolescenților și ideile preconcepute ale adulților, textul fiind susținut de coregrafie și muzică electrică.


Este o premieră studențească de primăvară a teatrului maghiar, în distribuție fiind cooptați și studenți ai universităților din Cluj-Napoca și Târgu Mureș, care joacă alături de actorii profesioniști.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.