SS3, inovație în jazz sau despre succesul trupei Sebastian Spanache Trio

SS3, inovație în jazz sau despre succesul trupei Sebastian Spanache Trio

0
DISTRIBUIȚI

Pentru amatorii de muzică jazz din Timișoara, numele lui Sebastian Spanache nu are cum să fie necunoscut. Prezent în diverse formule de-a lungul vremurilor prin cluburile din oraş, muzicianul a pus bazele trupei Sebastian Spanache Trio în 2011, iar primul concert sub această titulatură a avut loc în data de 17 decembrie. Trupa este formată din Sebastian Spanache – pian, Csaba Santa – contrabas, chitară bass şi Radu Pieloiu – tobe.

Primul album „oficial“ al trupei, „Humanized”, a avut parte de o istorie interesantă. Iniţial, muzicienii au intenţionat să apeleze la o finanţare de tip „crowdfunding“ pentru apariţia acestui material discografic. Doar că socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg şi experimentul a eşuat. Pentru că industriile creative au avut mult de suferit din cauza crizei economice, s-au dezvoltat noi soluţii, una dintre cele mai interesante fiind crowdfunding-ul, prin intermediul căreia creatori din toată lumea pun la bătaie o idee şi oricine poate contribui cu o donaţie care să ducă proiectul la realizare. În plus, „consumatorii” de produse culturale care susţin astfel de proiecte îşi asigură o implicare directă, încă din primele etape. Din cei 5.000 de lei cât au sperat să strângă din donaţii prin intermediul acestui proiect, cei de la Sebastian Spanache Trio n-au reuşit să strângă decât 175 lei.

„A fost un experiment eşuat, din păcate. Şi asta pentru că lumea nu ştie ce înseamnă acest «crowdfunding», la noi, cel puţin. Dincolo, noţiunea funcţionează la nivelul de milioane de dolari. Noi suntem puţin în urmă, ca întotdeauna. Din fericire, am fost ajutaţi de nişte prieteni şi de către Asociaţia ProPhilharmonia pentru discul nostru“, declara Sebastian Spanache, la momentul respectiv. Albumul a fost înregistrat în studiourile Negura Music din Timişoara de către inginerul de sunet Mihai Neagoe.

Concertul „tăcut”

Încet – încet, faima trupei a trecut de graniţele ţării, astfel încât SS3 a evoluat pe scenele unor mari festivaluri, precum Gărâna Jazz Fest, Sibiu Jazz Fest, JazzTM, Bucharest Jazz Festival împărțind scena cu numeroși artiști de talie mondială.


De asemenea, trio-ul a susținut concerte în multe orașe importante pentru scena de jazz europeană, din care amintim: Berlin, Viena, Praga, Budapesta, Cracovia, Bratislava, Vroslav, Belgrad, Debrecen, Szeged și altele.

În decembrie 2013, Sebastian Spanache Trio a câștigat „Grand Trophy” la Festivalul/Concurs Internaţional „Johnny Răducanu”, iar în 2014 cel de-al doilea disc al lor, „A Pasha’s Abstinence”, a primit titlul de „BEST Album“, din partea Revistei Sunete. Lansarea acestui album a reprezentat o premieră la nivel național, fiind primul «silent concert» din România, concert la care sunteul se aude doar în căștile purtate de spectatori. Locul de desfăşurare al evenimentului a fost Podul „Eiffel” (Podul de Fier dintre strada Ady Endre și strada Andrei Muresianu), la concert au participat 100 de oameni, iar căştile wireless au fost puse la dispoziţie de către organizatori cumpărătorilor de bilet.

Premii pentru artiști

Concertele susţinute de Sebastian Spanache Trio sunt o reală desfătare pentru urechile amatoare de frumos. Contrabasul lui Csaba Santa se îmbină la fix cu elementele de percuţie izbutite ale lui Radu Pieloiu, iar pianul lui Sebastian Spanache adaugă un plus de şarm fiecărui concert. Dincolo de categorisiri stilistice, recitalurile timişorenilor care alcătuiesc această trupă reuşesc să „scoată“ spectatorul din cotidian, oferindu-le celor interesaţi o lume de poveste, îmbibată din plin cu artificii sonore de bun gust.

La sfârșitul lui 2014, trioul a concertat în Berlin și Praga, la invitația Institutului Cultural Român din Berlin, iar primul lor concert din 2015 a avut loc în capitala Austriei, evenimentul desfăşurat în Pygmalion Theater din Viena, fiind sold out. Anul acesta, în data de 20 mai, cei trei muşchetari ai jazz-ului timişorean au lansat cel de-al treilea material discografic, „The Furnace“, cu un concert desfăşurat la Casa Artelor din Timişoara. Discul este unul conceptual şi conține cinci piese, compoziții proprii, piese care au fost compuse special pentru acest album, fiind conceput ca o suită în cinci părți, legate într-o poveste muzicală de la început la sfârșit. „The Furnace” este înregistrat în Timișoara cu Uțu Pascu (Blazzaj) și masterizat de Alin Luculescu, Asociația Culturală NABU oferind sprijinul necesar pentru producția acestui disc.

Talentul nu a trecut neobservat, iar Sebastian Spanache și Radu Pieloiu sunt laureați ai premiilor Timișoara Jazz Awards, oferite în cadrul Timișoara Jazz Festival, eveniment organizat de Fundația Culturală Jazz Banat, primind trofeul pentru „Pianistul Anului”, respectiv „Bateristul Anului”, anul trecut.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.