Studiu despre calitatea vieții din Timișoara: de ce cred persoanele vârstnice că...

Studiu despre calitatea vieții din Timișoara: de ce cred persoanele vârstnice că orașul se îndreaptă spre o direcție proastă

0
DISTRIBUIȚI

Un studiu inedit realizat de cercetătorii de la Universitatea de Vest din Timișoara pe tema calității vieții scoate la lumină informații importante despre cum văd cetățenii orașul, dar și despre problemele cu care se confruntă.

Barometrul de opinie publică a fost prezentat, ieri, în cadrul unei conferințe, urmată de o serie de ateliere cu experți și invitați, în cadrul cărora s-a încercat găsirea de soluții pentu rezolvarea problemelor cu care se confruntă timișorenii.

Marius Matichescu, lector în cadrul Departamentului de Sociologie al UVT și coordonatorul proiectului, a explicat că au fost intervievați peste 1.400 de timișoreni cu vârsta peste 18 ani, în perioada 11 – 25 noiembrie 2016, din 23 de cartiere.

Unul dintre obiective a fost identificarea percepției timișorenilor cu privire la direcția în care se îndreaptă orașul. Astfel, 64% dintre intervievați consideră că direcția este una bună, 21% – greșită, iar 15% – nu au răspuns.

“Am constatat că oamenii tineri, educați, bogați și mulțumiți de modul în care trăiesc apreciază că direcția în care se îndreaptă Timișoara este una corectă. 84% dintre persoanele cu vârstele între 18 și 24 de ani au spus că direcția este bună, în timp ce doar 63% din rândul celor peste 65 de ani. Concluzia este că avem acești tineri care beneficiază de mobilitate, de salarii mari, din prisma firmelor în care lucrează, care beneficiază de contextul socio-economic al Timișoarei. Dar avem și categoria persoanelor vârstnice, cu nivel de educație scăzut și venit redus, care nu beneficiază de toate aceste facilități, care sunt pesimiști”, a afirmat Marius Matichescu.

Cercetare despre calitatea vieții din Timișoara.

Totodată, în cadrul cercetării s-a analizat cât de satisfăcuți sunt timișorenii de infrastructură și de facilitățile din oraș.


Dacă vorbim de sănătate, aflăm că 36% sunt destul de mulțumiți, 16% deloc mulțumiți și aproape 10% foarte mulțumiți. Cercetătorii au ajuns la concluzia că dacă un timișorean are în apropiere de locuință medicul de familie, ambulatorii sau spitale, atunci și nivelul de satisfacție este ridicat.

De asemenea, 43% dintre timișoreni sunt destul de mulțumiți de sistemul de învățământ, 18% nu prea mulțumiți și 17% mulțumiți. Locuitorii din Timișoara au fost întrebați și cât de satisfăcuți sunt de transportul în comun. 36% sunt destul de mulțumiți, 29% – deloc mulțumiți și doar 10% foarte mulțumiți.

“Cetățenii care locuiesc în zone precum Freidorf, Lidia, UMT sau Plopi sunt cei mai nemulțumiți, iar cei care locuiesc pe Simion Bărnuțiu, Fabric, Stadion, Gară sunt foarte mulțumiți. Am observat că nu contează cât de departe este o stație față de domiciliu, ci este important câte linii trec prin acea stație. Cu cât omul poate ajunge în mai multe locuri din stația cea mai apropiară, cu atât este mai satisfăcut de transportul în comun”, explică Marius Matichescu.

Timișorenii au fost întrebați și cât de satisfăcuți sunt de calitatea mediului. Asfel, cetățenii care locuiesc în zona Blașcovici, stadion, Complexul Studențesc, str. Circumvalațiunii și ieșirile din oraș – Aradului, Dorobanți și Șagului, s-au plâns că locuiesc în zone foarte zgomotoase.

În ceea ce privește calitatea aerului, cei mai nemulțumiți timișoreni sunt cei care locuiesc în zona UMT, Simion Bărnuțiu, Aradului, Lipovei și Aradului Est, care se plâng de mirosuri. A fost analizată și satisfacția cu privire la viața personală a timișorenilor, cei mai mulți fiind nemulțumiți de bani, apoi de serviciu și de locul în care trăiesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.