Totul despre ie, astăzi și mâine, la Timișoara. Vezi ce evenimente au...

Totul despre ie, astăzi și mâine, la Timișoara. Vezi ce evenimente au loc

0
DISTRIBUIȚI

De sărbătoarea Sânzienelor, adică pe 24 iunie, celebrăm și Ziua Universală a Iei. Alegerea acestei date nu este întâmplătoare. Tradițiile vechi din Maramureș ne reamintesc că zânele bune care dansau în hore, pentru a aduce bucurie oamenilor, purtau ii. Fie că sunt moștenite din generație în generație, fie că sunt realizate de un designer cunoscut, motivele țesute de pe ii au un limbaj simbolic universal.

Despre simbolistica motivelor decorative de pe ia românească vor vorbi prof. univ. dr. Otilia Hedeșan – etnolog, Marius Matei – muzeograf și etnograf la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara și prof. dr. ing. Simina Neo. Evenimentul, organizat de Asociația Culturală ART PROTOCOL, va avea loc în ajun de sărbătoare, pe 23 iunie, la Casa Artelor, începând cu ora 18.00.

Invitații vor „coase” și „descoase” ia românească prin povești vechi și noi.


Ne vor prezenta procesul prin care sunt realizate aceste articole vestimentare unice – ajunse deja trend universal – și vor explica semnificația broderiilor cusute de pe iile românești.

Asociația ART PROTOCOL va organiza și diverse ateliere de creație (cusut, modelat, desenat motive tradiționale) la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara, în cadrul ediției a III-a a „Zilei Internaționale a Iei Românești”. Se anunță și alte surprize pentru participanții de toate vârstele. Așadar, sâmbătă, 24 iunie, de la ora 12.00, sunt așteptați toți cei care vor să sărbătorească ia românească.

De asemenea, Ziua Internațională a Iei este sărbătorită, pentru cel de-al treilea an consecutiv, printr-o pedalare în costum popular organizată de echipa “Verde pentru Biciclete”, la Timișoara. Acțiunea are loc sâmbătă, 24 iunie, începând cu ora 10.30.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.