Una dintre cele mai vechi școli pedagogice din Europa, înființată pe teritoriul...

Una dintre cele mai vechi școli pedagogice din Europa, înființată pe teritoriul actual al României FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-638219129">

Una din cele mai vechi clădiri ale Aradului, un important punct turistic pentru cei interesați de începuturile școlii românești cu peste două veacuri în urmă, este Preparandia Română, cea mai veche școală pedagogică românească și printre primele din Europa, înființată la Arad în anul 1812, din ordinul împăratului Francisc I.

Ea merită vizitată atât pentru expoziția care reface atmosfera școlii românești de acum 200 de ani dar și pentru o inedită expoziție de jucării, de multă vreme uitate, pe care o găzduiește în această lună.

Prima școală românească de învățători

Preparandia a luat ființă ca urmare a influențelor franceze care militau pentru înființarea unor școli normale, prima școală de acest fel fiind înființată în 1810, la Strasbourg. Pe lângă școala arădeană, în Imperiul Austriac au mai fost înființate alte două școli similare, pentru sârbi și greci. Cursurile au început în toamna aceluiași an, inaugurarea școlii fiind consemnată de Dimitrie Țichindeal, primul director al școlii, într-o broșură publicată un an mai târziu.

Încă din primul an, peste 70 de elevi din comitatul Arad, dar și din comitatele bănățene Timiș, Torontal și Caraș-Severin care doreau să se pregătească pentru a deveni învățători s-au înscris la cursurile Preparandiei arădene, iar primii profesori care au predat aici, propovăduitori ai spiritului și valorilor românești, au fost Dimitrie Țichindeal, Iosif Iorgovici, care preda matematica, fizica și filosofia, Constantin Diaconovici-Loga, profesor de gramatică și epistolografie și Ioan Mihuț., profesor de pedagogie și istorie.

Dimitrie Țichindeal a fost însă destituit după doar trei ani de directorat, deoarece împreună cu Moise Nicoară susținea numirea unui episcop român în locul celui sârb și a fost acuzat de inspectorul curții că propagă naționalismul românesc în diecezele Arad, Vârșeț și Timișoara. De-a lungul anilor, alți intelectuali de seamă precum Alexandru Gavra, Vincențiu Babeș, Atanasie Șandor sau Petre Pipoș au fost dascăli ai preparandiei arădene.

Tot aici ai fost pregătiți, timp de zece ani, și preoții, până la înființarea Institutului Teologic din Arad. Din 1869, Preparandia arădeană a devenit școală confesională și a intrat în grija episcopiei iar în 1876, școala pedagogică s-a unit cu institutul teologic, constituindu-se Institutul Pedagogic-Teologic Român din Arad. În 1882, în urma demersurilor episcopului Ioan Mețianu, dieceza a dobândit un teren intravilan pe care s-a construit o nouă clădire a institutului, terminată în 1885.

Un monument istoric din secolul al XVII-lea

Casa în care s-au ținut cursurile preparandiei era proprietatea căpitanului orașului, Sava Arsici, care, văzând bunele rezultate ale școlii încă din primii ani, i-a donat clădirea în care se țineau cursurile lui Dimitrie Țichindeal. Vechea clădire a Preparandiei, aflată pe strada cu același nume, este astăzi unul din monumentele istorice de seamă ale orașului și face parte din ansamblul urban Arad, care este, de asemenea, arie protejată.

Este una din cele mai vechi case ale orașului, construită probabil spre sfârșitul secolului al XVII-lea. Pe vremuri se numea „Clădirea cu cap de căprioară” iar motivele fitomorfe care decorează ancadramentele ferestrelor amintesc de ornamentele stilului „Empire”. Imobilul aparține municipalității, a fost reabilitat și găzduiește un muzeu dedicat primei școli pedagogice românești.

Jucării care aparțin istoriei

În această lună, Muzeul Preparandiei găzduiește o interesantă expoziție itinerantă, cu câteva sute de exponate din colecția Asociației Muzeului Jucăriilor, fondată de frații Mihail și Cristian Dumitru. Aceștia colecționează jucării de peste patru decenii și au reușit să adune o impresionantă colecție de peste 12.000 de jucării, cele mai multe din anii ’60-’80, din care nu lipsesc cele făcute la fabrica „Arădeanca”, prima fabrică de jucării din România, cunoscută mai ales pentru păpușile pe care le fabrica. Jucăriile, dintre care cea mai veche are peste o sută de ani, au aparținut unor copii și fiecare dintre ele are povestea ei, ele fiind astăzi, la rândul lor, obiecte care aparțin istoriei.

Adulții își pot aminti, cu nostalgie, de anii copilăriei lor, iar copiii din ziua de azi, mult mai atrași de calculator și jocurile de pe telefon, pot vedea, cu surprindere poate, jucăriile care au adus bucurie părinților și bunicilor lor. Expoziția poate fi vizitată până în 30 iunie, de luni până vineri, între orele 8.00 și 16.00, iar grupurile de copii pot face programări la numărul de telefon 0371.501.073.

Surse foto: aradcityguide.ro, seminararad.org, specialarad.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.