Vara trezirii la cultură

Vara trezirii la cultură

0
DISTRIBUIȚI

Un lucru e clar: Timișoara se trezește încet, dar sigur la viață. Dincolo de planificările aparent haotice ale administrației în ceea ce privește reconstrucția infrastructurii, de unde și ceața densă de înjurături care s-a lăsat peste oraș, dincolo de nemulțumirile locuitorilor legat de mizerie, gălăgie și alte lucruri de care ne împiedicăm (la propriu), e de necontestat că Timișoara se transformă. După ani de amorțeală, atât de evocatul spirit al orașului părea destrămat, însă astăzi tot mai multă lume începe să creadă din nou în existența lui. Se întâmplă lucruri și asta se simte. Unul dintre motoarele acestei schimbări este, fără îndoială, titlul de Capitală Culturală Europeană, dacă nu chiar cel mai puternic.

Cu toate că mai urmează câteva veri în care arta își va însuși strada, anume aceasta, prima de după anunțarea titlului, va fi importantă, hotărâtoare.

Deși sunt câteva evenimente culturale mari care se întâmplă deja de ceva vreme, altele, mici și medii, dar tot pe bani publici, măcar parțial, își fac loc pe scena culturală.


Acestea sunt mijlocul de aur, ele creează acea atmosferă de mișcare continuă, de fundal necesar. Ele fixează în conștiința publică noua paradigmă a unei Timișoare vii, insuflând senzația că orașul acesta nu se oprește niciodată. Asta, bineînțeles, cu condiția ca aceste acțiuni să aibă o anumită ținută, justificând astfel nu numai cheltuiala din bugetul local, cât și faptul că ocupă spațiul public. Nu odată, în ultimii ani, am fost martorii unor evenimente organizate prost, fie nepromovate, fie cu reclamă excesivă, dar calitate îndoielnică, cu o mână de spectatori. Mirosind puternic a sifon (de fonduri), aceste mini-festivaluri nu au făcut decât să întărească indiferența multora față de cultură.

Capitală culturală sau nu, Timișoara nu își mai permite să facă artă așa și așa. Suntem obligați să facem cel mai bine sau deloc. Este vara în care chiar și un zmeu lansat (de autorități) pe cerul orașului trebuie să spună o poveste. Tocmai pentru că am dormit atât de mult, tocmai pentru că, din vara asta, se poate doar așa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.