Guvernul Grindeanu a fost demis prin moțiune de cenzură: „Sper ca în...

Guvernul Grindeanu a fost demis prin moțiune de cenzură: „Sper ca în alte șase luni să nu ajungem din nou într-o situație similară” UPDATE 11 Reacția lui Dragnea

0
DISTRIBUIȚI

Zi decisivă pentru premierul Sorin Grindeanu – astăzi se dezbate și se votează moțiunea de cenzură depusă de colegii săi din PSD. Dacă inițial CEx-ul PSD i-a retras sprijinul lui Grindeanu pentru că evaluarea făcută de Darius Vâlcov a arătat că nu a fost îndeplinit programul de guvernare, ulterior, moțiunea de cenzură a fost centrată pe faptul că primul-ministru a refuzat să demisioneze. Alianța PSD-ALDE are nevoie de 233 de voturi pentru ca guvernul să cadă, iar președintele Klaus Iohannis să desemneze un nou premier. PRESSALERT.ro va transmite toate informațiile în direct din Palatul Parlamentului.

UPDATE Tensiune în Parlament, unde se așteaptă ora 11.00, când va începe ședința, ambele tabere susținând că stau bine. Unul dintre punctele de sprijin atât pentru tabăra Dragnea, cât și pentru tabăra Grindeanu sunt minoritățile naționale, altele decât UDMR, cei din tabăra premierului susținând că au de partea lor cel puțin opt dintre cei 17 membri ai grupului minorităților naționale, „nucleul dur” fiind cei cinci reprezentanți ai minorităților naționale veniți din zona Banatului. Tabăra Dragnea susține că are o majoritate confortabilă.

UPDATE 2 „Nu ne interesează deloc subiectul acesta, iar fiecare dintre colegii mei va vota așa cum crede de cuviință, iar ceilalți nu vor ști”, a declarat Varujan Pambuccian, liderul grupul parlamentar al minorităților naționale.

UPDATE 3 „Sunt convinsă că toți vor respecta decizia partidului și că nu vor vota. Decizia noastră a fost foarte limpede: nu ne vom implica în mizeria pe care trebuie să o rezolve cele două grupări din PSD. Vom asigura cvorumul, ne vom ocupa să fie respectat regulamentul, vom supraveghea numărătoarea. Nu cu voturile noastre se va înclina balanța într-o parte sau în alta. Mă întreb ce se va întâmpla cu cei din PSD care vor susține tabăra cealaltă”, a declarat senatorul de Timiș Alina Gorghiu.

UPDATE 4 Premierul a ajuns la Casa Poporului puțin înainte de ora 11.00. „Am mai vorbit cu domnul Dragnea, am încercat, ca în toate aceste zile, să găsim o soluție. Dânsul insită să demisionez înainte să intru astăzi în sală, lucru care nu este posibil, așa că mergem la vot”, a spus Sorin Grindeanu la sosirea în Parlament.

Parlamentarii PNL s-au adunat pe scările din apropierea sălii de plen, purtând hârtii printate pe care scria „Rușine PSD” sau „Grindeanu = Dragnea”.

„Partidul Național Liberal le transmite un mesaj celor care și-au bătut joc de România: să plece acasă. Nu vom vota, este răfuiala PSD-ului, ei au creat aceaastă criză, ei trebuie să o rezolve. Am votat personal cu toți colegii parlamentari și nu se va vota, am încredere în toți colegii mei”, a apus Ludovic Orban, noul președinte al PNL.

UPDATE 5 Ion Spânu, parlamentar PSD, a declarat că „toți cei patru deputați PSD din Caraș-Severin vom vota împotriva moțiunii de cenzură”. Liderul grupului UDMR din parlament a reconfirmat faptul că parlamentarii partidului nu se vor implica în vot.

UPDATE 6 Premierul a fost invitat, înaintea votului moțiunii de cenzură, să-și spună părerea de la tribuna Parlamentului.

„Vă spun cât se poate de deschis, eu nu înțeleg de ce sunt azi, aici, în Parlament. Nu înțeleg nici de unde așa scandal în PSD la doar șase luni după ce am câștigat alegerile. Da, este loc de mai bine, dar putem să vorbim în interior să vedem ce putem schimba. După șase luni vreți să dăm jos guvernul cu o moțiune a noastră, a PSD-ului, fără să ne-o ceară opoziția, și să ajungem din noul la mâna președintelui Klaus Iohannis. De ce vrem asta?

După aproape 21 de ani de când sunt membru PSD mă aflu, împreună cu dumneavoastră în cel mai de neînțeles moment, când Liviu Dragnea depune o moțiune de cenzură împotriva guvernului PSD.


Am făcut multe campanii electorale în ultimii 21 de ani, dar niciodată n-am avut parte de o campanie atât de negativă precum unele colege și colegi din PSD au făcut împotriva mea. Am luat decizia să nu demisionez pentru că făceam două greșeli uriașe. Este o decizie foarte grea, dar am convingerea că derularea ulterioară a evenimentelor îmi va da treptate. În primul rând nu am demisionat pentru că PSD riscă să piardă guvernarea. În noiembrie 2015, când PSD avea o mare majoritate parlamentară, Liviu Dragnea s-a dus la președinte cu un premier PSD, care a fost respins, și am avut guvern tehnocrat. În decembrie 2016, Domnul Dragnea avea tot dreptul să-și dorească să fie prim-ministru, dar nu s-a putut, așa că a propus-o fără să se consulte cu partidul, pe doamna Sevil Shhaideh. A fost din nou refuzat. Ce garanții avem că acest lucru nu se va întâmpla și acum?

Nu țin de scaun, nu mă cred salvatorul României, dar mă simt dator să atrag atenția aspura acestui lucru, că ne putem întoarce în trecut. Văd în sală parlamentari care erau în 2007. Atunci, PSD a depus moțiune împotriva Guvernului Tăriceanu, la dorința președintelui de atunci al PSD, Mircea Geoană. Și atunci au fost voci care au spus că era o greșeală, pentru că ar fi dat toată puterea în mâna domnului Băsescu. Dar, și atunci, în PSD vocea rațiunii a avut de câștigat – moțiunea nu a trecut și cred că a fost un gest politic corect. Sunt convins că nici după acest vot PSD nu se va rupe”, a spus Sorin Grindeanu.

UPDATE 7 La tribună a urcat apoi președintele PSD. „Nu am dorit să ajungem vreodată aici. Cu toată încărcătura zilei de azi, lucrurile sunt simple: adoptarea moțiunii înseamnă continuarea guvernării PSD-ALDE așa cum au vrut românii în decembrie. (…) PSD cere miniștrilor săi și premierului să lucreze pentru români. Programul nostru de guvernare care aduce prosperitate românilor, care împinge România înainte, este lucrul în care cred. Vă cer azi să votați moțiunea aceasta care ne doare pe toți, dar care trebuie să treacă pentru ca lucrurile să revină la normalitate și țara să primească un guvern mai devotat misiunii lui”, a spus Liviu Dragnea.

Raluca Turcan a atacat dur PSD în discursul său. „Nu a cerut poporul demiterea acestui guvern PSD. O cer domnii Dragnea și Tăriceanu, pentru a-și pune o altă garnitură de lideri obedienți și servili”, a spus prim-vicepreședinte PNL.

UPDATE 8 A început votul, iar cei doi senatori PSD de Timiș nu au votat. Când când a venit rândul lui Traian Băsescu, la microfon s-a spus că e absent și nu votează, deși fostul președinte era în sală.

UPDATE 9 În urma numărătorii voturilor, guvernul Grindeanu a fost demis prin moțiune de cenzură, 241 de parlamentari votând pentru. Sorin Grindeanu, care rămâne interimar până la numirea unui nou prim-ministru, va face declarații de la Palatul Victoria.

UPDATE 10 „Sper ca votul de azi din parlament să nu fie o mare greșeală, iar PSD să numească viitorul premier. Important este să ieșim din acest blocaj și să transmite investitorilor și cancelariilor din lumea întreagă faptul că România este un mediu stabil Românii trebuie să simtă cât mai puțin efectele acestei crize politice. PSD nu înseamnă nici Liviu Dragnea, nici Sorin Grindeanu. Acest partid trebuie să fie unit. Voi rămâne în PSD, partid care nu trebuia să își dea jos propriul guvern. Sper ca în alte 6 luni să nu ajungem din nou într-o situație similară, România nu ar merita așa ceva. Până va fi numit un nou guvern, trebuie să ne facem treaba, așa că îi aștept pe miniștri la lucru”, a declarat Sorin Grindeanu.

UPDATE 11 În replică la declarațiile lui Grindeanu, Liviu Dragnea a spus că el nu face vânătoare de vrăjitoare, nu plăteşte poliţe, însă Grindeanu nu mai este membru PSD. Liderul social-democrat a menţionat că este sigur că şeful statului va accepta propunerea PSD-ALDE pentru funcţia de premier. Dragnea spune că are patru variante, dar va merge cu o singură propunere.

„Pentru noi prioritatea a rămas şi rămâne programul de guvernare. PSD a ieşit întărit din această mişcare, nu a fost uşor, PSD şi noi toţi am înţeles că există presiuni ca această colaiţie să nu-şi ducă la capăt mandatul, s-a întărit unitatea partidului. Incercarea celor care au încercat să ia puterea în mod nelegitim a eşuat. Vom avea un comitet executiv naţional şi o întâlnire cu grupurile pentru ca luni să mergem cu o propunere la domnul Iohannis. Prima dată discutăm candidatul pentru funcţia de prim-ministru, după aceea vom aproba formula de guvernare şi programul. sunt convins că dl Iohannis va fi interesat de stabilitatea României, a dat mesaje corecte, de apreciat, sunt convins că luni va accepta propunerea noastră. Am patru variante de premier, dar vom merge cu o singură propunere”, a declarat Dragnea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.