Admiși la universități de top cu media 1 la Bac: un liceu...

Admiși la universități de top cu media 1 la Bac: un liceu din Timișoara oferă elevilor posibilitatea de a obține două diplome

0
DISTRIBUIȚI

Au obținut media 1 la BAC, dar s-au înscris la universități de renume din Europa sau America. Este vorba de absolvenți ai secției speciale de la Liceul „Lenau” din Timișoara, care au dat examenul ca-n Germania.

Cei 23 de absolvenți ai secției speciale germane de la Liceul Teoretic „Nikolaus Lenau” din Timișoara au scăpat de Bacalaureat înaintea colegilor. Liceenii au susținut probele din cadrul examenului după regulamentul din Germania și s-au ales cu două diplome. Cinci dintre ei au obținut media generală 1, echivalentul notei 10 în România.

În România există două astfel de secții speciale germane: una la Timișoara și una la un liceu din București. Secția din capitala Banatului a fost înființată în urmă cu 17 ani, după ce între Guvernul României și cel al Germaniei a fost încheiat un acord de colaborare în domeniul școlar.

Elena Wolf, directorul Liceului Teoretic „Nikolaus Lenau”, explică faptul că absolvenții acestei secții speciale au parte de o serie de avantaje, fiind una dintre cele mai căutate. Astfel, liceenii se aleg cu două diplome după susținerea și promovarea examenului de Bacalaureat: una eliberată de Ministerul Educației din România și una din partea statului german, cu care se pot înscrie la orice universitate nemțească.

„Secția specială germană a fost înființată la liceul nostru în anul 2000. Prima dată a fost înființată o asemenea secție, care mai funcționează și la ora actuală, la Colegiul Goethe din București. Pe lângă cele două din România, în Europa mai sunt alte patru, în Bulgaria, Estonia, Cehia și Slovacia”, ne-a declarat Elena Wolf.

Generații la superlativ

În acest an au absolvit secția specială germană a liceului timișorean 23 de tineri. Toți au dat Bac-ul ca-n Germania, iar rezultatele sunt remarcabile: promovabilitatea la „examenul maturității” este 100%, iar cinci dintre candidați au obținut media generală 1,0, echivalentul notei 10 în România.

„De obicei se întâmplă ca după o generație bună să vină o generație mai puțin bună. Însă, spre surpriza și bucuria noastră, după ce anul trecut am avut patru absolvenți cu media 1,0, anul acesta avem cinci absolvenți cu media 1,0. Ne bucurăm că s-au mobilizat, au avut forță și motivație și sunt cinci rezultate de 1,0. Media acestei generații este de 1,9. Media pe Germania este de obicei de 2,6. Practic, cinci dintre ei au media 10 la Bacalaureat.


Media 1,0 în sistem german e un rezultat pe care nu-l obține oricine. Sunt școli unde nu este niciun elev care să obțină o asemenea medie. Sunt universități, facultăți care au o limită la media de admitere, iar cu 1,0, ca și cu nota 10, poți să te înscrii unde vrei”, explică directoarea liceului din Timișoara cu predare în limba germană.

Elena Wolf precizează că regulamentul după care absolvenții secției speciale germane dau examenul de Bacalaureat a fost elaborat de comun acord între cele două Ministere ale Educației din Germania și din România. De asemenea, lucrările elevilor sunt corectate în ambele țări.

„Sunt particularități germane și particularități române, sunt discipline în responsabilitatea Germaniei, discipline în responsabilitatea română. Conform regulamentului, există un sistem de echivalare a punctajului din sistemul german în note românești. Secția este cam la fel de căutată ca și secția de Științe ale Naturii, asta înseamnă că cei mai buni elevi care știu limba germană și au dat la Evaluarea Națională și limba germană maternă ca probă de examen pot să opteze pentru această secție”, declară Elena Wolf.

Admiși la universități de top din străinătate

O parte dintre absolvenții secției speciale germane au fost admiși sau își propun să se înscrie la universități de top din afara României, din țări precum Germania, Marea Britanie, SUA sau Olanda.

Alexandra Nesici a promovat BAC-ul cu media 1,0 și se gândește să plece la studii în Germania. Visează să devină actriță. „Examenul nu este atât de greu pe cât mă așteptam să fie. Sunt foarte, foarte multe avantaje dacă te-ai înscris la o secție specială. Eu vreau să studiez în Germania și am posibilitatea să mă înscriu ca oricare alt elev german, pentru că am și Bacalaureatul german. Am de gând să plec în Germania, în Stuttgart, și să mă înscriu la facultatea de actorie. Nu știu dacă mă mai întorc, aș vrea, dar nu sunt sigură. Depinde de câte uși îmi vor fi deschise acolo”, a povestit Alexandra Nesici.

De asemenea, Tudor Morariu-Brânzei, absolvent al secției speciale germane din Timișoara, a promovat BAC-ul cu media 10 și a fost admis la University College, din Londra, la relații internaționale.

„Nu pot să spun că a fost ușor la examen, am muncit patru ani pentru BAC. Nu aș spune că sunt mai grele probele din BAC-ul german, sunt diferite. Nu se pune atât accentul pe învățat pe de rost, se pune accentul pe gândit. Cred că acest sistem mă va ajuta și pe viitor, cred că mă pregătește pentru sistemul de învățământ din afară, care nu e atât de bazat pe memorat, ci pe gândit mai mult”, consideră Tudor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.