ANALIZĂ Anotimpul invaziilor la ACS Poli. Transferul unui număr mare de jucători...

ANALIZĂ Anotimpul invaziilor la ACS Poli. Transferul unui număr mare de jucători nu reprezintă o garanție a succesului pentru echipa timișoreană din Liga I

0
DISTRIBUIȚI
La reunire lotul a fost ”aglomerat” cu jucători noi și vechi

Cele zece achiziții făcute de ACS Poli Timișoara pentru noul sezon al Ligii I au aprins imaginația suporterilor echipei bănățene. Istoria recentă a arătat însă că numărul mare de jucători aduși și numele care arată bine pe hârtie nu sunt sinonime cu performanțele extraordinare. De altfel, din trei participări în elită ale formației agreate de autoritățile locale, cea mai de succes a fost întregistrată în campionatul trecut. A fost și singura dată când noua grupare s-a salvat de la retrogradare pe teren iar ”minunea” s-a realizat fără mutări spectaculoase.

La fel ca înaintea fiecărui start în prima divizie timișorenii au anunțat o adevărată ”invazie”. În această vară vorbim până acum de nu mai puțin de zece transferuri. Printre acești jucători se numără și nume sonore, existând așteptări mari de la Cristian Bud sau Alex Ciucur. Aceștia au și salarii de top. Dar discutăm și de ”pariuri”, precum cvasianonimul Ștefănel Covalschi, adus de la Afumați, din B, ori juniorul Vlad Mihalcea, împrumutat de la FCSB, unde nu putea spera la multe apariții. Conducătorii nu ezită să vorbească acum inclusiv de play-off după salvarea reușită în extremis. ACS Poli pare să nu dea atenție statisticii când vine vorba cel puțin de numărul jucătorilor aduși.

Pericolul ”ambalajului”    

La prima participare a noii grupări în prima ligă, în vara lui 2013, sub comanda lui Valentin Velcea au sosit nu mai puțin de unsprezece așa-zise întăriri. De altfel, managerul sportiv de atunci, Călin Rosenblum, recunoștea că așteaptă ca măcar o parte dintre cei aduși ”să puște”. Până la urmă însă doar nume cunoscute în zonă, precum Claudiu Belu ori Cristian Scutaru, au dat o oarecare satisfacție. Greul a căzut pe jucătorii păstrați din vechiul lot de la Recaș și echipa a picat după jocul rezultatelor din ultima etapă. Clubul era atunci susținut ”la zi” din fonduri publice.

O altă tentativă la gloria din elită s-a încheiat mizerabil doi ani mai târziu. În ”mandatul” 2 al lui Daniel Stanciu în Banat lista de cumpărături a lui ACS Poli a strălucit cu ”bijuterii” precum Dorin Goga, Alex Curtean ori Ianis Zicu. Dar prestația acestora a fost departe de C.V.-ul conturat în ”era Iancu”. În contingentul de 12 sosiți s-au aflat și jucători care au creat probleme și în afara terenului pe fondul agravării situației financiare. Aici ne referim la neamțul Sascha Kirchstein și bulgarul Georgi Sarmov. Imediat după semnarea unor contracte mari ACS Poli a primit vestea că banii de la autorități sunt blocați în urma deciziei Curții de Conturi. Puținii jucători care au confirmat, așa cum a fost cazul lui Luchin, au ales să plece cu prima ocazie. În iarna următoare, a fost adus un nou calup de zece jucători. Everon Pisas, Prince Rajcomar sau Lys Gomis au făcut parte dintr-un grup ”exotic” de fotbaliști aduși pentru că erau disponibili. Aceștia doar au contribuit ca sezonul 2015-16 să se încheie cu un adevărat dezastru. O retrogradare care s-a lăsat cu o depunctare drastică și o situație financiară care punea în pericol existența clubului.

O parte din transferurile de marcă realizate în vara lui 2015. Foto: Adrian Pîclișan

”Plombele” au fost mai eficiente

Doar situația Rapidului a făcut ca ACS Poli să rămână pe prima scenă și probabil să trăiască în continuare.


Pornită de la -14 echipa lui Ionuț Popa a realizat totuși minunea: salvarea de la retrogradare. La ea au contribuit, ce-i adevărat, și nume aduse în cei 14 nou veniți din vara trecută, dar mulți dintre aceștia erau jucători localnici sau reveniți la Timișoara (Străuț, Drăghici, Șeroni, Ignea, Artean), hotărâți să accepte și soarta B-ului la început. Fără ei Popa nu ar fi avut un lot în urma plecărilor în corpore de la finele campaniei trecute. Sezonul trecut, cel mai de succes pe prima scenă pentru ”noua Poli”, s-a conturat până la urmă cu cel mai mic număr de transferuri de-a lungul campionatului: 17. Dar doar trei mutări s-au concretizat în iarnă. Aici îi includem pe Ionuț Murariu, fără apariții în Liga I, dar și pe croatul Josip Soljic (foto, jos), care a devenit om de bază și pentru viitor.

Început cu bune și cu rele

Bănățenii au început ediția 2017-18 cu o victorie scurtă la Chiajna. Autorul singurului gol a fost un tânăr din propria curte, Cosmin Bîrnoi, din centrarea nou sositului Alex Munteanu. Fostul ”gazist” a fost însă eliminat în al doilea joc, pierdut în cele din urmă cu FCSB pe teren propriu, scor 0-1. Alte achiziții, precum Cristi Bud și Valentin Crețu, mai degrabă au dezamăgit până acum. La plusuri ar putea fi trecut totuși Alexandru Țigănașu. Ionuț Popa susține cu tărie că are nevoie de timp pentru a modela lotul care a crescut numeric. ”Au venit o serie de jucători de la care așteptăm multe. Să se integreze în primul rând. Aud multe vorbe, că Timișoara are acum echipă, că-i bate pe toți. Timișoara nu are încă echipă. A adus jucători de calitate. Niciun antrenor nu face echipă în două-trei luni. Atunci vom vedea cu adevărat valoarea celor vechi și a celor noi”, a spus Ionuț Popa. Deși elevii săi nu mai formează un grup atât de omogen acesta nu exclude ca până la finele perioadei de transferuri să ”mai apară unul sau doi jucători noi”.

Cristian Bud nu a impresionat în primele două runde. Foto: Gabriel Brezeanu

Sezonul 2013-14:

Transferuri realizate în perioada de vară (11): Eduard Nicola, Claudiu Belu, Cristian Scutaru, Răzvan Moldovan, Jose Furtado, Souleymane Keita, Nuno Claro, Nicolas Gorobsov, Alex Popovici, Jorge Ruiz, Ion Dragu.

Numărul de jucători sosiți în pauza de iarnă: 10.

Situația la finalul campionatului: echipa a retrogradat de pe locul 16 din 18 formații participante.

Sezonul 2015-16:

Transferuri realizate în perioada de vară (12): Daniel Popescu, Dorin Goga, Sascha Kirchstein, Marius Croitoru, Ianis Zicu, Javier Hernandez, Fernando Llorente, Georgi Sarmov, Srdjan Luchin, Alexandru Curtean, Rufino Segovia, Andrei Artean.

Numărul de jucători sosiți în pauza de iarnă: 10.

Situația la finalul campionatului: echipa a retrogradat pe teren după ce a încheiat play out-ul pe penultimul loc, dar a rămas în Liga I pe locul rămas liber după excluderea Rapidului.

Sezonul 2016-17:

Transferuri realizate în perioada de vară (14): Alin Ignea, Alin Șeroni, Daniel Vădrariu, Fernando Llorente, Octavian Drăghici, George Neagu, Bogdan Străuț, Cătălin Straton, Iulian Roșu, Alin Cârstocea, Leopold Novak, Cătălin Vraciu, Vasilea Curileac, Andrei Artean.

Jucători sosiți în pauza de iarnă: Soljic, Fucek și Murariu.

Situația la finalul campionatului: după ce a început sezonul cu -14 puncte echipa s-a salvat de la retrogradare în urma barajului cu UTA

Sezonul 2017-18:

Transferuri realizate în perioada de vară (10): Valentin Crețu, Cristian Melinte, Alexandru Țigănașu, Gabriel Vașvari, Ștefănel Covalschi, Alexandru Munteanu, Vlad Mihalcea, Alexandru Ciucur, Cristian Bud, Miguel Bianconi.

22 de jucători au fost transferați de ACS Poli în sezonul 2015-16

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.