Traficul de la punctele de trecere ale frontierei de pe tot teritoriul României a crescut în comparație cu anul precedent, arată o analiză pe primele șase luni ale acestui an, realizată de Inspectoratul General al Poliției de Frontieră. De departe cea mai mare problemă a poliției de frontieră a fost migrația ilegală, zilnic chiar și zeci de refugiați fiind stopați din drumul lor înspre spațiul Schengen mai ales la granița cu Ungaria. În total, în prima jumătate a anului 2017, valorile de trafic înregistrate la punctele de control ale frontierei au fost de peste 26.700.000 de persoane.
Creșterea în comparație cu anul precedent este de 7%.
De departe cea mai tranzitată frontieră a României este cea cu Ungaria, acolo unde, după primele șase luni, au trecut frontiera 8.863.000 de persoane, peste numărul celor care au ales să intre sau să iasă din țară prin intermediul aeroporturilor, 7.814.000 de persoane.
Situația de la granița de vest a țării a fost atent monitorizată. În cele șase luni nu mai puțin de 2.474 de cetățeni străini au încercat să treacă ilegal frontiera, 1437 pe sensul de intrare și 1037 pe cel de ieșire. Diferența este mare față de situația din anul precedent, atunci când doar 507 cetățeni străini au fost stopați la vamă. Cea mai “încercată” frontieră a fost cea a Serbiei cu România. Au fost identificați nu mai puțin de 134 de persoane implicate în migrația ilegală și 80 de călăuze.
Irak, Siria, Pakistan, Afganistan, Iran, Turcia, India, Kosovo, Bangladesh și Palestina sunt țările din care provin cei mai mulți dintre cei care au încercat să treacă granița ilegal.