Analog Mania, cel mai mic festival din Timișoara. Ce spune fondatorul despre...

Analog Mania, cel mai mic festival din Timișoara. Ce spune fondatorul despre provocări

0
DISTRIBUIȚI

Analog Mania a pornit la drum la începutul lunii decembrie 2013, din iniţiativa lui Emil Kindlein, iar sloganul de „Cel mai mic festival din Timişoara“ a venit chiar de la creatorul său.

„Eu sunt un om analog şi ştiu că există o mare mişcare internaţională a artelor pe suport analogic. Cred că oamenii au ajuns la concluzia că perfecţiunea digitală nu e aproape de suflet, de aceea e moda asta cu suporturile analogice. Acestea transmit căldură, te impresionează. Vom avea trei secţiuni: audio, foto şi film“, spunea Kindlein. La prima sa ediţie, festivalul a pus în fața celor interesaţi proiectoare de film din anii ‘30, cilindri de ceară, clape analogice cu generarea sunetelor în lichid, proiecţii de film pe 16 milimetri şi alte „bunătăţuri“ de acest gen.

Printre exponatele care au fost prezente aici s-au numărat amplificatoare pe tuburi produse de Gabriel Sound Garage (SUA), diverse magnetofoane, gramofoane, turntable-uri, un experiment audio – vizual „Analogic Floyd geometry 84“ cu dr. în arte vizuale Gabriel Kelemen, un workshop despre suporturile analogice pentru audiofili cu Bogdan Puriş sau o proiecţie de film prezentată de dr. Gheorghe Şvaiţer.

Evenimentul s-a încheiat cu lansarea unui „catalog“ editat într-o rolă de film pentru aparate foto. „Nu sunt împotriva digitalului sub nicio formă, fiindcă această tehnologie e un mare pas înainte. Nu toată lumea trebuie să treacă pe analogic, e o chestie empirică. Desigur, cei care astăzi aleargă după MP3-uri, ar putea pe viitor să se îndrepte spre analogic. Am întâlnit de multe ori pusă greşit problema asta a analogicului. Muzica digitală la rezoluţie bună este cât se poate de bună. Eu prefer analogicul din motive subiective şi personale. Pot veni cu o chestie poetică, ce nu se poate pune în formule“, spunea, cu ocazia primei ediții, Bogdan Puriş, unul din cei mai mari colecţionari de viniluri din ţară.

Legătura la Londra

Un an mai târziu, creatorii acestui eveniment au ajuns „la export“ fiind prezenţi la cea de-a doua ediţie a festivalului London Analogue Festival, unde Emil Kindlein a expus  microfoanele sale de argint.


Aceste articole unicat realizate din argint, după un concept original, sunt produsul unei tradiţii de familie care începe în anul 1929. Tehnologia realizării acestor bijuterii muzicale este încununarea experienţei a trei generaţii ce împleteşte meşteşugul de bijutier, tehnica electronică şi arta muzicală.

Cea de-a doua ediţie a Analog Mania a cuprins o săptămână de acţiuni din domeniile foto, film şi muzică cu participanţi din Spania, Anglia, Franţa, Italia, SUA, Germania, Bulgaria, Chile, Turcia şi România. „Vedeta“ celei de-a treia ediţii Analog Mania a fost Rodion GA, „părintele muzicii electronice româneşti“, care a executat un performance deosebit. A fost un amestec de „electro paranoia”, sound-uri psihedelice îmbinate cu rock, arome de kraut-rock şi o serie de „poveşti“ interesante, care au inclus explicaţii oferite de legendarul artist, care a ţinut să sublinieze de mai multe ori că piesele care au răsunat dintr-un magnetofon la faţa locului au fost făcute „fără sintetizatoare“.

La un moment dat, invitatul special al serii le-a prezentat celor prezenţi câteva „trucuri“ cu ajutorul cărora a realizat piesele sale. Printre acestea se număra şi scoaterea de la sursa de curent a magnetofonului cu care se făceau înregistrările! Recitalul a fost unul deosebit şi pentru că pe lângă „performance“-ul lui Rodion Roşca, care a „meşterit“ pe parcurusul serii la un magnetofon cu o şurubelniţă, cei prezenţi au avut parte şi de câteva piese „pe care nu o să le auziţi decât de pe benzile mele“, după cum a subliniat Rodion GA.

„Corigent la limba română“

Anul trecut, cel mai mic festival din Timişoara s-a încheiat cu un eveniment deosebit, lansarea sub formă de casetă a noului album realizat de Kindlein, „Corigent la limba română“. Cei trei membri ai proiectului, Emil Kindlein (chitară, voce), Sergiu Cătană (tobe) şi Irinel Cârlan (saxofon) au venit la faţa locului cu instrumente, dar nu au susţinut niciun concert, „lansarea“ propriu-zisă fiind realizată sub forma unei audiţii cap – coadă a acestui album, evident, de pe un casetofon.

„Partea cu cel mai mic festival din Timişoara este un slogan, nu ţine neapărat de realitate, e mai degrabă un slogan legat de atitudinea noastră faţă de un eveniment. E foarte uşor să zici că faci cel mai bun şi cel mai mare festival. Mă simt bine când lumea îmi zice că nu e cel mai mic festival din Timişoara. În decursul celor patru ani evenimentul s-a dezvoltat foarte mult. Ţin minte că la început unii credeau că evenimentul ăsta are ceva de-a face cu fosta televiziune Analog din Timişoara… Acum, publicul este informat, ştie ce se întâmplă. Festivalul a crescut foarte mult şi în ceea ce priveşte imaginea internaţională, suntem invitaţi la diverse dezbateri din alte ţări“, spune Emil Kindlein.

Cea de-a V-a ediţie a festivalului „Analog Mania“ va avea loc în perioada 23 – 29 octombrie la Timişoara.

 

Foto: George Bufan

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.