Aparatul care le spune medicilor timișoreni dacă sângele donat este infectat cu...

Aparatul care le spune medicilor timișoreni dacă sângele donat este infectat cu HIV sau hepatită, vechi de 25 de ani. Cine l-a schimbat și cât de important este

0
DISTRIBUIȚI

donare de sange

La Centrul de Transfuzii Sanguine din Timișoara, sângele donat era testat pe un echipament medical vechi de 27 de ani, înainte de a ajunge la bolnavi. Linia de testare virusologică pentru hepatita B, C, HIV sau leucemie n-ar fi fost schimbată nici în prezent, dacă nu s-ar fi implicat mai mulți oameni inimoși, membri ai Clubului Rotary Ripensis Timișoara.

Aceștia au pus mână de la mână, au primit diverse sponsorizări și astfel au strâns suma de 76.000 de lei. Cu acești bani a fost cumpărată o linie de imunologie modernă, de tip Elisa, pentru testarea sângelui, care este utilizată la Centrul de Transfuzii Sanguine din Timișoara de aproximativ o săptămână.

“Prima donație făcută de Clubul Rotary Ripensis Timișoara pentru Centrul de Transfuzii Sanguine a fost făcută anul trecut. Și anume, un aparat de lipit pungile cu sângele donat. Apoi am aflat că ar fi nevoie de o linie nouă de testare a sângelului, cea veche fiind din 1995, și am început să strângem fonduri. Linia achiziționată a fost pusă în funcțiune acum o săptămână, iar banii au fost strânși din sponsorizări și donații”, ne-a spus Marina Radu, membru al Clubului Rotary Ripensis Timișoara.

Ieri, clubul a organizat și o acțiune de donare de sânge, mai ales că, pe perioada verii, numărul donatorilor este în scădere.

Medicul Rodica Lighezan, directorul Centrul de Transfuzii Sanguine din Timișoara, ne-a declarat că era foarte mare nevoie de o linie nouă de testare a sângelului.

“Pe această linie se verifică sângele de la donator, pentru a se exclude anumite infecții virale care se pot transmite prin sânge.


Noi asigurăm siguranța celui care donează, dar și a celui care primește sânge. Linia aceasta este una performantă, putem procesa mai multe probe în același timp, 100 de probe pe oră. Cu ajutorul acestei linii, ne crește capacitatea de muncă și crește siguranța în ceea ce privește infecțiile virale transmise prin sânge, ne asigurăm că niciun donator nu dă sânge infectat și niciun pacient nu primește sânge infectat”, a explicat Rodica Lighezan.

La Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Timişoara se procesează anual peste 20.000 unităţi de sânge recoltat, care asigură necesarul spitalelor din Timişoara, Timiș şi judeţele limitrofe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.