Cioban atacat de urs la o stână din Retezat, luat de pe...

Cioban atacat de urs la o stână din Retezat, luat de pe munte cu elicopterul SMURD. Cum s-a desfășurat operațiunea de salvare

0
DISTRIBUIȚI

Un cioban în vârstă de 17 ani a fost atacat, în cursul nopții de vineri spre sâmbătă, de un urs care a venit la o stână de sub vârful Zlata (2.141 m), în Masivul Retezat, tânărul suferind mai multe traumatisme la piciorul drept, motiv pentru care salvamontiștii au cerut intervenția unui elicopter SMURD.

„Incidentul a avut loc la stâna Secări, de sub vârful Zlata. Cel mai probabil, ciobanul a încercat să sperie ursul, moment în care a fost atacat. Un coleg al ciobanului a anunțat incidentul în jurul orei 4.30, după ce a reușit să ajungă într-o zonă cu semnal de telefonie mobilă. Colegii de la refugiul Salvamont Zănoaga au ajuns la stână și au acordat primul ajutor victimei, care are gamba dreaptă sfârtecată”, a declarat sâmbătă, pentru Agerpres, șeful Serviciului Public Județean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

Salvamontiștii au solicitat intervenția unui elicopter SMURD de la Târgu Mureș pentru ca victima să poată fi dusă în siguranță la un spital și să primească îngrijirile medicale necesare.

„Victima era stabilă, a primit îngrijirile medicale necesare și a fost preluată de SMURD pentru a fi transportată la spital.


Elicopterul a venit de la SMURD Târgu Mureș”, a declarat, pentru sursa citată, salvamontistul Gabriel Micklos, de la Serviciul Public Județean Salvamont Hunedoara.

Din cele spuse salvamontiștilor de către ciobanii care lucrează la stâna Secări, din Retezat, se pare că tânărul ar fi a ieșit afară, în cursul nopții, să vadă ce se întâmplă cu oile. În momentul în care a îndreptat lanterna spre ursul care se afla la stână, animalul a reacționat și l-a atacat, provocându-i mai multe răni la piciorul drept.

„Este vorba de un ucenic care lucra la stâna de acolo. Probabil că în timpul nopții, când ursul a venit la animale, a ieșit afară. Din spusele ciobanilor, tânărul ar fi pus fasciculul lanternei în ochii ursului, iar acesta s-a speriat și a reacționat, deranjat de lumina puternică”, a explicat salvamontistul Gabriel Micklos.

El a arătat că fără sprijinul unui elicopter SMURD acțiunea de salvare a tânărului ar fi durat peste 4 ore, deoarece transportul victimei cu targa specială ar fi fost o operațiune dificilă, din cauza terenului accidentat.

„Trebuie să ai grijă la modul cum treci peste bolovani, să fii atent la rănile și la starea victimei, în general. Toate contribuie la îngreunarea acțiunii”, a arătat salvamontistul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.