Cu capital social de 3 milioane de lei, RATT devine societate comercială....

Cu capital social de 3 milioane de lei, RATT devine societate comercială. Ce se întâmplă cu patrimoniul

0
DISTRIBUIȚI

Oficial, după aproape doi ani de discuţii, Regia Autonomă de Transport Timişoara va deveni societate pe acţiuni. Proiectul privind schimbarea formei juridice va ajunge pe masa aleşilor locali la plenul din această săptămână.

Capitalul social al noii societăţi va fi de „3.000.000 lei după cum urmează: a- în numerar, subscris şi vărsat, este în cuantum de 150.000 lei; b- în natură bunuri imobile în valoare de 2.850.000 lei. (2) Capitalul social iniţial este divizat în 3.000 de acţiuni nominative dematerializate. Valoarea nominală a unei acţiuni este de 1.000 lei”. În ceea ce priveşte bunurile societăţii, în proiectul de pe site-ul CL Timişoara se arată că „Patrimoniul propriu al Regiei Autonome de Transport Timişoara, aşa cum rezultă din situaţiile financiare întocmite la data de 31.12.2016, în valoare de 1.355.777 lei, va fi preluat de S.C. SOCIETATEA DE TRANSPORT PUBLIC TIMISOARA S.A., precum și a activului și pasivului regiei.”

Cât priveşte motivaţia schimbării formei juridice, principalul motiv este accesarea de fonduri europene, unul din dezideratele primarului Timişoarei, Nicolae Robu.

„Schimbarea formei juridice de organizare duce la posibilitatea accesării fondurilor europene pentru finanţarea diverselor programe de modernizare a infrastructurii serviciilor comunitare de utilităţi publice.


Este imperios necesar a se respecta prevederile Regulamentului (CE)1370/2007, regulament care a stabilit condiţiile pe care autorităţile competente trebuie să le respecte atunci când impun sau contractează obligaţii de serviciu public. Scopul regulament este acela de a defini modul în care, în conformitate cu normele dreptului comunitar, autoritățile competente pot acționa în domeniul transportului public de călători pentru a garanta prestarea de servicii de interes general Prin schimbarea formei juridice de organizare si functionare a operatorului economic intern in domeniul transportului public de persoane la nivelul Municipiului Timişoara, din regie autonoma in societate comerciala se va pastra ca principiu de baza satisfacerea nevoilor comunitatii locale. Regulamentele comunitare sunt norme juridice direct aplicabile în toate statele membre şi prezintă caracter obligatoriu în integralitatea dispoziţiilor pe care le conţin. Potrivit dispozitiilor art. 135 din Constitutia Romaniei „Statul trebuie sa asigure aplicarea politicilor de dezvoltare regională in concordantă cu obiectivele Uniunii Europene.” Printre obiectivele principale ale Programului Operational Regional (POR) 2014 – 2020 se numără şi crearea unui sistem de transport care sa sprijine progresul economic, sa consolideze competitivitatea şi să ofere servicii de mobilitate de inalta calitate, asigurand concomitent o utilizare mai eficientă a resurselor şi un impact mai redus asupra mediului inconjurator”, se arată în referatul proiectului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.