Frumusețile Banatului Montan: natura desăvârșită, la îndemâna timișenilor pentru un weekend memorabil...

Frumusețile Banatului Montan: natura desăvârșită, la îndemâna timișenilor pentru un weekend memorabil FOTO

0
DISTRIBUIȚI

La nici 200 de kilometri distanță de Timișora, în direcția sud-est, Banatul Montan, a cărui sălbăticie a rămas nedescoperită pentru cei mai mulți, ascunde oportunități nebănuite pentru o escapadă de weekend.

Parte din el, reprezentată de Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița reprezintă un adevărat refugiu la capătul unei săptămâni solicitante, a cărui efecte revigorante sunt garantate, înainte de o nouă săptămână dominată de forfota orașului.

Sasca Română, start pentru „La Tunele”

Comuna Sasca Montană nu duce lipsă de locuri de cazare și nici de gazde serviabile sau locuri în care te poți încărca energetic, cu o masă copioasă, înainte de un drum sălbatic, printre munți. Ignorând imaginea dezolantă oferite de blocurile cenușii ale Săscii Montane, spectaculosul traseu „La Tunele” începe odată cu arhaicul pod din lemn peste Nera care te duce cu gândul la filmele cu Indiana Jones și care face intrarea în natura desăvârșită.

După un scurt mers în câmp deschis, un tunel creat natural la bază din rădăcinile copacilor, a căror coroane închid armonios cerul, deschid chiar și unui necunoscător de aventură apetitul pentru evadare. Pe parcurs, până la intrarea în primul dintre cele 7 tunele din piatră, mersul pe malul râului alternează cu ascensiunile în diagonală pe relieful stâncos, prielnic chiar și unui începător. Prima mică galerie subterană este doar un antreu față de ultimul tunel, unul lung de 40 de metri, care este urmat de un drum abrupt, la peste 20 de metri deasupra Nerei, creând o imagine memorabilă.

Cheile Beușniței și lacul Bei

Odată cu Podul Bei este marcat finalul „La Tunele” și începe drumul forestier, pe malul râului Bei, care leagă perfect o zi plină, în sălbăticie.


Momentele de artă ale naturii sunt păstrate chiar la final. Drumul până la popasul de la Păstrăvărie poate fi parcurs și cu mașina, însă cu obligația ca la mijlocul său să te oprești La Văioagă, o cascadă care, mai ales în lunile în care apa are debit, te lasă cu respirația tăiată.

De la Păstrăvărie mai sunt doar câteva zeci de minute până la lacul Bei, o atracție a naturii de o cromatică excepțională. Acum traseul este doar în ascensiune, iar punctual culminant, Cascada Beușnița, este chiar la finalul traseului, un popas ideal pentru fotografii ce devin amintiri de-o viață. Singura inconvenință a unei escapade de un weekend e că trebuie să alegi între trasee. Lacul Dracului, cel mai mare lac carstic din România, se află la finalitatea unui alt traseu memorabil, iar o zi de sâmbătă nu este de ajuns.

Cascada Bigăr, de neratat

Sasca Montană și Cascada Bigăr sunt despărțite de un drum șerpuit de mai puțin de o oră, pe marginea căruia pădurile mixte, din conifere și foioase, îți fură ochii de la șosea. Declarată de site-ul The World Geography cea mai frumoasă din lume, Bigărul este de neratat, pentru un sfârșit de săptămână plin de amintiri, care cu siguranță îți va determina reîntoarcerea în sălbăticia Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița.

Pentru a profita din plin de spectacolul naturii, primăvara târzie, atunci când râurile au cel mai mare debit din timpul anului, este recomandată pentru vizita zonei, în comparație cu o vară toridă, în care frumusețea naturii este răpită de canicula sufocantă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.