Investiție de peste 20 de milioane de lei pentru reabilitarea unei biserici...

Investiție de peste 20 de milioane de lei pentru reabilitarea unei biserici vechi de jumătate de mileniu FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Un proiect care vizează consolidarea, restaurarea și conservarea bisericii ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului” din Lipova, inclusiv a frescei interioare datate de Nicolae Iorga în jurul anului 1500 și a componentelor din lemn, a fost admis pentru finanțare cu fonduri europene pentru prioritatea de investiții care are în vedere conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural al Programului Operațional Regional 2014-2020. Valoarea totală a investiției este de peste 21.230.000 lei, din care finanțarea nerambursabilă este de peste 19 milioane de lei, reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului. Acesta vizează, deopotrivă, restaurarea și consolidarea împrejmuirii bisericii, construirea unui corp anexă și realizarea unui sistem de iluminat arhitectural și are termen de finalizare de 43 de luni.

Biserica, aflată în centrul orașului, a fost construită în mai multe etape, începând cu secolul al XIV-lea, și păstrează și astăzi urme ale artei feudale. Stilului bizantin inițial i-au fost adăugate elemente rococo și baroce la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Socotită o capodoperă a artei feudale românești, este unul din cele mai valoroase clădiriistorice din vestul țării, fiind catalogat drept un monument arhitectural de importanță națională.

Inițial a fost ridicată pe cheltuiala cnejilor români de pe valea Mureșului, iar până la sfârșitul secolului al XVIII-lea a primit înfățișarea actuală prin grija puternicei comunități române din Lipova.


În același secol, biserica a fost pictată atât în interior cât și în exterior de zugravul Nedelcu, în manieră bizantină, iar pictura exterioară, acoperită cu tencuială, a fost parțial dezvelită începând cu anul 1928. Iconostasul are și el picturi valoroase, cele mai însemnate fiind realizate de cunoscutul pictor-iconar Ștefan Tenețchi la sfârșitul secolului al XVIII-lea.

Surse foto: biserici.org, wikipedia.org, episcopiaaradului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.