Mâncare pentru… ochi. Alimentația corectă poate preveni multe probleme de sănătate, iar...

Mâncare pentru… ochi. Alimentația corectă poate preveni multe probleme de sănătate, iar vederea este ajutată de o serie de mâncăruri la care nu te aștepți

0
DISTRIBUIȚI

Ne place sau nu, cei mai mulți dintre noi petrecem prea mult timp în fața calculatorului, iar câteva ore fără telefonul mobil par de neconceput. Dacă tehnologia ne permite să fim în pas cu moda sau să fim informați, printre cele mai gave efecte adverse ale folosirii telefoanelor mobile, a tabletelor sau a computerelor se numără degradarea vederii.

Printre bolile care afectează cel mai grav vederea se numără degenerescența maculară și cataracta, boli care, teoretic, sunt specifice bătrâneții, dar care apar mai nou și la persoane cu vârste până în 50 de ani. Întrucât tratamentele acestora implică fie operații cu laser, fie înjecții, cel mai bine este să adoptați din timp o alimentație corespunzătoare, care să vă ajute să le preveniți.

De departe, cel mai cunoscut aliment care poate fi definit ca aliatul perfect al unei vederi sănătoase este morcovul. Grație conținutului de betacaroten, o formă de vitamina A care le conferă nuanța portocalie, morcovii ajută retina și alte părți ale ochiului și mențin funcționarea normală a acestora. Morcovii nu îmbunătățesc vederea, însă, așa cum spune „legenda”, ajutând doar la funcționarea normală a acesteia. Veștile bune sunt că nu doar morcovii și legumele și fructele cu nuanțe portocalii au efecte benefice asupra vederii.

Salata, bună oricând

Salata verde este unul din alimentele nelipsite de pe mesele românilor în fiecare primăvară, salata verde are multiple beneficii pentru sănătatea noastră.


Acesta poate fi consumată sub formă de salată, ca garnitură sau sub formă de ciorbă. Indiferent de modalitatea de preparare, salata verde este o adevărată bombă de elemente benefice pentru organism. Cât privește substanțele care ne ajută să avem o vedere de invidiat, printre acestea amintim luteina și zeaxantina care scad riscul apariției unor boli precum cele menționate mai sus.

Ouăle sunt alimentul nostru preferat atunci când vine vorba de un mic-dejun hrănitor. În ciuda faptului că de-a lungul timpului medicii au atras atenția asupra conținutului ridicat de colesterol din ouă, beneficiile acestora pentru organismul uman nu sunt deloc de neglijat. La fel ca și salata, ouăle conțin luteină și zeaxantină, dar și zinc. Cele trei elemente ajută la menținerea unei vederi sănătoase și scad riscul de aparație a degenerescenței maculare.
Citricele și fructele de pădure, iar lămâi, portocale, căpșuri, zmeură sau afine sunt doar câteva din exemple, mențin de asemenea starea de sănătate optimă a organismului. Specialiștii atrag atenția că frunctele nu ar trebui să se afle pe lista de cumpărături doar vara, ci în toate lunile anului. Grație conținutului ridicat de vitamina C, fructele ajută la menținerea unui sistem imunitar puternic și la reducerea risculului apariției bolilor precum cataractă sau degenerescență maculară.

Vitamina E și DHA

Pline de grăsimi sănătoase, migdalele se pot dovedi o gustare care nu numai că este delicioasă, dar care ne aduce și multiple beneficii în ceea ce privește sănătatea. Acestea pot fi consumate ca atare, sub formă de gustare sau adăugate în salate de fructe pentru un plus de gust și savoare. Cât privește nutrienții prezenți în migdale, acestea sunt bogate în vitamina E. Un singur pumn de migdale furnizează organismului necesarul zilnic de vitamnina E.
Peștele gras, cum ar fi tonul, somonul, macroul sau anșoa, este bogat în DHA, un acid gras care se regăsește și în retină. DHA acționează împotriva sindromului ochilor uscați, care apare ca urmare a unei lubrifieri insuficiente a ochiului. Printre simpomele acestuia se numără inflamația manifestată prin prurit și senzația permanentă de uscăciune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.