Femeie obligată să plătească daune morale nurorii după ce a scris pe...

Femeie obligată să plătească daune morale nurorii după ce a scris pe mormântul fiului decedat: „consoartă rea am avut și odrasle de împrumut”

0
DISTRIBUIȚI

O femeie din județul Timiș trebuie să le plătească daune morale nurorii și celor doi nepoți suma de 12.000 lei, plus cheltuieli de judecată de 2.000 de lei, după ce a scris pe mormântul fiului decedat mai multe versuri, pe care instanța le-a considerat „defăimătoare”.

Potrivit unei decizii a Tribunalului Timiș, femeia trebuie să-i plătească daune morale de 4.000 de lei nurorii, plus câte 4.000 de lei celor doi nepoți ai săi, după ce a scris pe cripta fiului său decedat mai multe versuri.

Bărbatul a fost înmormântat în anul 2014 la cimitirul din Ghiroda, județul Timiș. În motivarea instanței se arată că la scurt timp după înmormântare, mama acestuia a comandat un monument funerar care a fost pus pe mormânt, fiind polizate pe placă mai multe versuri.

Concret, femeia a scris pe mormânt “Sub această piatră grea/ Zace amintirea mea…/ În viață cât am trăit mult am mai pătimit/ Consoartă rea am avut/ Și odrasle de împrumut…/ Cu moartea când m-am luptat/ Nimeni nu m-a ajutat/ Salvarea nu mi-au chemat/ Că am fost bun cât le-am dat…/ Dar nimeni nu m-a respectati/ Așa-m ajuns să vă părăsesc/ Aici să putrezesc!”.


De asemenea, pe criptă a fost gravat și numele bărbatului decedat ca Oprea Mircea, deși numele său complet era Oprea Nicolae Mircea.

Nora și cei doi nepoți i-au cerut femeii să înlăture cripta cu versurile și numele scris greșit, însă aceasta n-a dorit, motiv pentru care au dat-o în judecată, reclamând “încălcarea dreptului la demnitate, precum și respectul datorat persoanei decedate”, potrivit motivării instanței.

În anul 2016, Judecătoria Timișoara a obligat-o pe soacră să “înlăture în întregime” textul gravat pe criptă, precum și numele decedatului, care ar fi fost scris greșit. “În termen de 10 zile de la data rămânerii definitive a hotărârii să execute lucrarea de înlăturare (prin polizare) a prenumelui scris la comanda sa în mod greșit pe monumentul funerar al defunctului, și anume „ Mircea” în loc de ,, Nicolae” cum este prenumele real”, se arată în motivarea instanței. De asemenea, femeia era obligată atunci să plătească daune morale în valoare de 15.000 de lei nurorii și celor doi nepoți.

În urma apelului, în acest an suma a fost micșorată cu 3.000 de lei, astfel că femeia trebuie să-i plătească daune morale nurorii 4.000 de lei și câte 4.000 de lei celor doi nepoți, precum și cheltuielile de judecată, aproximativ 2.000 de lei, pentru că textul inscripționat pe mormânt a fost „defăimător”. Decizia Tribunalului Timiș este definitivă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.