O mână de specialiști încearcă să salveze cea mai veche biserică de...

O mână de specialiști încearcă să salveze cea mai veche biserică de lemn din Banat, aflată în stare avansată de degradare. Când ar putea fi restaurată FOTO

0
DISTRIBUIȚI
biserica crivina
Biserica de lemn de la Crivina de Sus, în pericol.

26 de biserici de lemn, majoritatea aflate în zona Făgetului, ar putea fi transformate în obiective turistice importante ale județului Timiș. Din păcate, lăcașurile de cult, declarate monumente istoice, se află într-o stare avansată de degradare, iar fonduri nu s-au găsit pentru reabilitarea lor. Printre acestea se numără și biserica de lemn din Crivina de Sus, cea mai veche din Banat, datând din anul 1676, care este acoperită cu o membrană, pentru a fi protejată.

În această lună, mai mulți arheologi, peisagiști, antropologi, precum și un preot au participat la un atelier la Crivina de Sus și au încercat să găsească soluții pentru salvarea bisericii de lemn din localitate. Participanții au discutat, printre altele, și despre proiectul de restaurare a lăcașului de cult, care este planificat pentru anul viitor, transmite Mitropolia Banatului.

La eveniment a fost prezent și IPS Ioan Selejan, mitropolitul Banatului, care le-a vorbit studenților și specialiștilor în restaurare despre importanța protejării bisericii de lemn, întrucât aceasta este „martorul viu” al creștinilor de pe aceste meleaguri.

„Pardoseala aceasta nu este uzată de altceva, decât de genunchii credincioșilor care s-au rugat aici atâtea secole.


Dacă atingem aceste bârne, am observa că ele sunt umede, nu de umezeala de afară, ci de lacrimile credincioșilor vărsate aici. Gândiți-vă prin câte necazuri au trecut credincioșii, timp de atâtea secole, din această localitate! Să ne gândim numai la cele două Războaie Mondiale! Câți feciori au plecat pe front din satul acesta și n-au mai venit! Au fost așteptați să-și doarmă somnul de veci la streașina acestei biserici, dar nu s-au mai întors. Atunci, în această biserică, o mamă a lăcrimat în fața unei sfinte icoane, întrucât știa că fiul ei nu se mai întoarce. De aceea, în acest spațiu, nu putem avea alt comportament, decât acela al unei mari responsabilități spirituale față de înaintașii noștri”, a spus Mitropolitul Banatului.

Atelierul multidisciplinar din jurul bisericii de la Crivina de Sus face parte dintr-un amplu proiect, intitulat „Biserici înlemnite”, inițiat în anul 2014 de către Asociația Peisagiștilor din România, cu scopul de a scoate din conul de umbră al istoriei ultimele biserici de lemn din Banat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.