Oraș invadat de șobolani după expirarea contractului cu firma de salubritate VIDEO

Oraș invadat de șobolani după expirarea contractului cu firma de salubritate VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

De trei luni de zile, arădenii au ajuns să trăiască un adevărat coșmar într-un oraș în care gunoaiele au pus stăpânire pe străzi, începând cu bulevardul din centrul orașului. Mizeria generalizată domnește de când contractul pe care primăria îl avea cu o firmă pentru salubrizarea străzilor a expirat de luni bune, iar municipalitatea a întârziat demararea procedurilor pentru organizarea licitației în vederea încheierii unui nou contract, generând una din cele mai grave probleme cu care se confruntă orașul.

Șobolani, pisici moarte și câini vagabonzi

Centrul Aradului și nu numai, a fost luat în stăpânire de colonii de șobolani care prosperă pe spațiile verzi de pe bulevardul principal. Tot în această primăvară, șobolanii au reușit să provoace și o pană ce curent care a blocat 50 de tramvaie și sute de călători, după ce au ros cablurile electrice dintr-un punct de transformare care alimentează cea mai mare parte a rețelei de transport, incidentul nefiind unul singular. Deși primăria a dat asigurări că în 18 aprilie va fi cunoscut câștigătorul licitației, acest lucru nu s-a întâmplat, iar problema salubrizării străzilor orașului a rămas nesoluționată. Străzile s-au umplut de pisici moarte, câini vagabonzi, iar șobolanii au devenit din ce în ce mai dolofani.

Contract de salubrizare controversat

Primarul Falcă a încercat să forțeze încredințarea salubrizării străzilor pentru o perioadă de trei luni către Gospodăria Comunală Arad, societate în care acționar este consiliul local și care este controlată de liberali prin cei care o administrează, invocând starea de urgență, dar propunerea nu a întrunit cele două treimi de voturi necesare în consiliul local, deoarece Gospodăria Comunală nu deține utilajele necesare și nu îndeplinește condițiile stabilite de lege pentru a i se delega această activitate.

În luna iunie, executivul a supus votului consiliului local un proiect de hotărâre inițiat de primar, privind aprobarea contractului de prestare a serviciului public de salubrizare stradală și deszăpezire a municipiului Arad prin procedură de negociere, fără publicarea unui anunț prealabil de participare, potrivit căruia aceste servicii urmau să fie atribuite, prin încredințare directă, firmei SC RER Ecologic Service Oradea SA, o altă firmă de casă a PNL.

Primarul Falcă a respins firmele care au participat la licitație pe motiv că nu îndeplinesc cerințele, după care a chemat la negocieri, doar formal, Gospodăria Comunală și firma timișoreană Rogera, deși acestea nu au salubrizarea stradală ca obiect de activitate, și a optat pentru firma RER Ecologic Service Oradea SA, care participase la licitație dar a fost respinsă „din motive tehnice”.


Controversatul proiect de aproximativ trei milioane de euro ar fi avut nevoie, potrivit legii, de două treimi din numărul total de voturi al consilierilor locali pentru a trece, fiind vorba de servicii publice de interes local, dar, deși a întrunit doar o majoritate simplă, a fost declarat adoptat.

Șobolanii prosperă

Contractul are o valoare de peste 12 milioane de lei, cu TVA, până la sfîrșitul anului, la care se adaugă încă aproximativ 3 milioane și jumătate de lei dacă acesta se va prelungi până la sfârșitul lunii aprilie 2018 – prețuri mult mai „piperate” decât cele practicate la Oradea. Deși acesta prevede, printre altele, măturarea manuală și mecanică a străzilor și trotuarelor, spălarea căilor publice sau răzuitul rigolelor, bulevardul și străzile orașului sunt încă pline de gunoaie, în timp ce șobolanii au ajuns de mărimea unor veverițe, așa cum arată o a treia filmare din ultimele trei luni, spre disperarea arădenilor.

Rozătoarele zburdă în plin centru și nu numai acolo, prezența lor fiind semnalată de arădeni și pe spațiul verde din sensul giratoriu de la Boul Roșu, pe Calea Romanilor – nu departe de vila primarului – sau pe alte străzi din centrul orașului.

După ce a apărut ultima filmare, primăria, care pretinde că ar fi luat și până acum măsuri pentru stârpirea șobolanilor, deși aceștia continuă să se înmulțească văzând cu ochii și nu dau semne că „rezervația” lor ar fi deranjată de cineva, a anunțat, prin Direcția Tehnică, luarea unor noi măsuri, și anume montarea unor capcane pentru capturarea guzganilor purtători de boli, o măsură primitivă care va fi probabil la fel de ineficientă ca și cele de până acum.

Surse foto: specialarad.ro, livearad.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.