Peisaje superbe, într-o zonă protejată mai puțin cunoscută: ce poți vedea pe...

Peisaje superbe, într-o zonă protejată mai puțin cunoscută: ce poți vedea pe Cheile Madei FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1329549980">

Nu departe de Băile Geoagiu, la poalele Munților Metaliferi, turiștii iubitori de natură și peisaje care nu pot fi văzute pe toate drumurile pot vizita Cheile Madei, într-o arie protejată de interes național care se remarcă prin deosebita ei valoare peisagistică, floristică și speologică. Aceasta se află pe teritoriul comunei hunedorene Balșa, în apropierea satului Mada, și se întinde pe o suprafață de zece hectare, fiind destul de puțin cunoscută.

Locuri de vis pentru pescari și alpiniști

Cheile Madei au o lungime de aproximativ doi kilometri și jumătate și sunt străbătute de râul Balșa, ideal pentru pescari, care a săpat în stâncile calcaroase un mic canion, acoperit de verdeață și flori. Râul desparte dealurile Pleșa Mare și Dosu, cu înălțimi care depășesc cu puțin 600-700 de metri. Cheile pot fi vizitate doar vara și toamna, când apele râului nu sunt prea umflate în urma ploilor abundente, căci o bună parte a drumului urmează cursul apei și poate fi străbătut doar la pas.

Cheile încep mai sus de satul Mada, de unde se văd deja pereții stâncoși, și se sfârșesc în dreptul satulului Balșa, reprezentând un punct de atracție turistică deosebit alături de celelalte zone cu chei, extrem de pitorești, din Valea Geoagiului. În doar câteva minute se ajunge la baza locului numit Faleza iar mai departe, pe poteci ușor de găsit, se ajunge, în scurt timp, la Peretele Peșterii, cel mai înalt care se poate vedea pe Cheile Madei. Pe la jumătatea drumului, un izvor cu apă minerală care nu îngheață iarna țâșnește de sub o stâncă aflată pe versantul drept. Masivele calcaroase sunt de o frumusețe fără seamăn, panoramele care pot fi admirate dintr-o poieniță din vecinătatea Falezei sunt încântătoare iar laleaua pestriță sau jalesul sunt specii de plante care pot fi întâlnite în rezervație.

Numeroase lepidoptere destul de rare pot fi văzute în zonă și tot aici trăiește vipera cu corn, mai ales în zona Peretelui Peșterii, astfel încât cei care se încumetă să străbată acest traseu trebuie să-și ia măsuri de precauție. Pe de altă parte, există rute speciale realizate pentru sportivi și alpiniști, pentru temerarii dornici de senzații tari. În sat există și două pensiuni, una din ele oferind și ghidaj și transport pe raza județului.

Trasee și locuri de popas

Există mai multe trasee pe care se poate ajunge în cele mai frumoase locuri aflate de-a lungul cheilor. Dinspre satul Ardeu este vizibilă zona de pereți cunoscută sub numele de Falezele de sub Peșteră, aceesul spre baza pereților făcându-se pe o potecă prin pădure care pornește de la capătul satului. Aici s-au realizat primele trasee din zonă pentru escaladarea pereților stâncoși.

În continuare se află Peretetele cu Tavane, numit astfel datorită înălțimii mari și a tavanelor uriașe, iar mai în spate se află un loc numit La Surplombe, unde se poate ajunge pe o potecă, din punctul Peretele cu Tavane. Și la Marea Faleză se poate ajunge pe mai multe trasee, iar de aici pot fi văzute câteva grote numite de localnici „Căsoaie”. La baza peretelui de stâncă numit Piatra Măzii, se află Peștera Zidită, cu numeroase stalactite, stalagmite și coloane, precum și o numeroasă colonie de lilieci, care, în vremuri de demult, a servit drept loc de refugiu în vremuri de restriște pentru localnici.

Nu departe de Cheile Madei, care ocupă un loc aparte prin întinderea lor și frumusețea reliefului carstic, pot fi admirate Cheile Glodului, de asemenea rezervație naturală, Cheile Ardeului și ruinele unei cetăți dacice în sat, Cheile Cibului, aflate în partea răsăriteană a culmii Pleșa sau cheile Băciei, la rândul lor puncte de mare atracție turistică pentru iubitorii de peisaj montan, plimbări în natură sau alpinism.

Surse foto: turism.bzi.ro, zhd.ro, turismland.ro, skytrip.ro, dantautan.ro, anadeveanu.blogspot.ro, romaniaturism.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.