POVESTE Veterani în trupă nouă: cu membri din trei țări, Rezident Ex...

POVESTE Veterani în trupă nouă: cu membri din trei țări, Rezident Ex este una dintre cele mai cosmopolite formații românești

0
DISTRIBUIȚI

Ideea înfiinţării grupului Rezident Ex a apărut atunci când compozitorul şi chitaristul Tavi Iepan, fondator al grupului Cargo şi Adrian Popescu, chitarist al aceluiaşi grup la începutul anilor ‘90, s-au reîntâlnit cu vocea – emblemă a trupei Cargo, Ovidiu Ioncu „Kempes“.

Proiectul unui supergrup din care să facă parte muzicieni români, risipiți în cele patru zări, dublată de plăcerea de a cânta din nou acasă, a prins repede contur și astfel au început înregistrările pentru un album. Muzicienii care au apărut pentru prima oară în faţa publicului local în 2012, cu prilejul manifestărilor de Ziua Timişoarei, au făcut parte, de-a lungul anilor, din formații care au scris istorie în rockul românesc: Progresiv TM, Pro Musica, Cargo, Neurotica, Metamorf, Abra, Impact. Lor li s-a adăugat chitaristul german Matthias Lange, pe care prietenia cu Tavi Iepan l-a convins să vină să cânte în România.

De dragul muzicii

Albumul de debut al trupei, Alpha a fost lansat cu un turneu care a inclus şi o oprire la clubul Daos din Timişoara, un an mai târziu. „Alpha este un simbol. Înseamnă un început, dar poate fi considerat şi sfârşitul unui drum anterior“, spunea Tavi Iepan despre acest disc care conţine piesele pe care el le-a compus pentru Cargo, înainte de a emigra în Germania, dar şi o piesă nouă, „Catedrala sufletului”, compusă special pentru vocea lui Kempes. Cel de-al doilea concert susţinut în oraşul nostru de membrii trupei Rezident Ex, a avut parte de un public degustător de „rock pe pâine“, spectacolul muzicienilor reuşind să smulgă ropote de aplauze încă din primele clipe ale recitalului.

Solistul „Kempes“ a părăsit trupa în luna noiembrie a anului 2013, iar un an mai târziu Rezident Ex a revenit alături de Sebastian Simonis. „După ce am tras primul disc, care a fost imprimat în mai multe locuri, ne-am hotărât ca următorul disc să fie înregistrat într-un singur loc. L-am găsit pe Thomas Schröder şi am tras totul la studioul Absurd din Hamburg.


Acolo e nucleul nostru. Mark Cross este un tobar de excepţie şi este clar un plus pentru album. De acum încolo vom cânta cu el. Este foarte solicitat şi in live şi în studio. Albumul ăsta îl avem în concepţie de vreo doi ani. Avantajul e că suntem mai mulţi compozitori. Va fi şi o compoziţie a solistului Sebastian. În continuare eu mă ocup de texte, pentru că Mathias nu ştie să compună texte în română. Dar ştie să le cânte. Motivaţia noastră de a cânta nu este cea financiară, deocamdată, motivaţia este muzica. Cu cât echipajul e mai rodat, cu atât plăcerea de a cânta e mai mare“, spune Tavi Iepan.

50 de ani „aiurea”

Cel de-al doilea album discografic al trupei „Audio Doping“ a fost lansat anul acesta printr-un turneu naţional care a poposit la Teatrul Maghiar din Timişoara. Mark Cross, tobarul trupei Rezident Ex, s-a născut în 2 august 1965 în Londra şi a colaborat în ultimii 25 de ani cu o serie de artişti, printre care se numără Helloween, Metalium, Ian Gillan (frontman-ul Deep Purple), Kingdom Come, Firewind sau Mark Mendoza.

„E foarte interesant ceea ce facem cu Rezident Ex. Eu sunt de doi ani şi jumătate în trupă şi este a treia mea vizită în România. Am devenit prieten cu membrii trupei Rezident Ex. Sincer, nu ştiam prea multe de România înainte de a veni aici, poate nişte lucruri legate de politică. Nu aveam aşteptări anume înainte de a veni în România, dar am întâlnit oameni interesanţi aici. Noul nostru album este unul puternic. Sunt mândru de faptul că ne-am focusat pe sound-urile analogice, nu pe sunetul ăla digital care este folosit de multe trupe din zilele noastre. Industria muzicală s-a schimbat mult în ultima vreme. Asta înseamnă că trebuie să fii ocupat. Exact ca şi în orice alt domeniu, şi ca muzician, ca să supravieţuieşti trebuie să munceşti de două sau de trei ori mai mult pentru aceeaşi bani. E adevărat, eşti un fel de curvă muzicală dacă cânţi cu mai multe trupe. Normal ar fi să te concentrezi pe o singură trupă, dar industria muzicală actuală nu te mai lasă să faci asta. Ca să ai succes trebuie să fii versatil“, ne-a declarat Mark Cross.

Albumul „Audio Doping” a apărut în format CD (cu două bonus track-uri) şi LP vinil – o ediţie de colecţie, atât în limba română cât şi în limba engleză, iar formaţia alcătuită din Tavi Iepan, Christian Podratzky, Sebastian Simonis, Matthias Lange şi Mark Cross a susţinut un concert de lansare a noului album la Timişoara, în incinta Teatrului Maghiar de Stat „Csiki Gergely”, ocazie cu care muzicienii au avut parte şi de prezenţa invitaţilor speciali Leo Iorga, Vlady Cnejevici şi Teo Boar.

„Melodia «Omul» are cel mai puternic mesaj. E vorba de felul ăsta atât de nebunesc cu care omul reuşeşte să distrugă planeta asta într-o viteză fantastică. Ce se întâmplă în ultimii 50 de ani este aiurea. Lumea parcă ar fi la carnaval. E un semnal de alarmă“, a spus Tavi Iepan despre cel mai recent videoclip al trupei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.