Poveşti de seară alături de Christian Scott aTunde Adjuah şi Miles Mosley,...

Poveşti de seară alături de Christian Scott aTunde Adjuah şi Miles Mosley, în cea de-a doua zi a festivalului Jazz TM FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


p>

Cea de a doua zi a festivalului JazzTM 2017 a început în Parcul Civic și Parcul Castelului, unde artiști români și internaționali au oferit improvizații și combinații imprevizibile de genuri muzicale spectatorilor care au ales să-și petreacă după-amiaza de sâmbătă bucurându-se de muzică bună.

Începând cu ora 16:00, spectatorii din Parcul Castelului au avut oportunitatea de a se bucura de jazz clasic, compoziții originale și cântece românești semnate de Ana Dubyk Quartet. ”Mă bucur mult că suntem aici și mulțumim că sunteți alături de noi la încă o ediție minunată a JazzTM!” a transmis Ana Dubyk publicului, imediat după prima piesă din concert, Strenght, care este o compoziție proprie a artistei. O figură emblematică a muzicii maghiare, încă din adolescență, chitaristul Toth Bagi Csaba a transmis publicului din Parcul Castelului: ”Suntem foarte fericiți să fim aici în Timișoara. Cântăm o fuziune de muzică balcanică cu influențe maghiare, bulgare și chiar și sârbești.”  Cu emoție, pasiune și profunzime, China Moses a abordat subiecte sociale, pe alocuri politice: ”Dacă vrei cu adevărat să simți o schimbare trebuie să faci ceva, nu doar să îți dorești asta.” De asemenea, a vorbit despre Dinah Washington, muza și idolul ei muzical.

La scena din Parcul Civic, Armies Live! au purtat publicul pe ritmuri de trip-hop ambiental. Apoi, The Best Bad Trip au oferit celor prezenți ocazia de a experimenta complexitatea unui jazz energic, cu influențe groovy și funk. ”Oamenii de aici sunt foarte deschiși la acest stil de improvizație. Nu ne așteptam ca toată lumea să aprecieze atât de mult muzica noastră. Improvizăm adeseori, dar cel mai mult ne plac situațiile acestea în care putem cânta exact așa cum simțim și cum ne imaginăm muzica.” The Egocentrics au adus un mix instrumental stoner/psychedelic, așa cum doar pionierii în România ai acestui gen puteau oferi.

În Piața Victoriei, concertele au debutat cu Paolo Profeti European Collective. Devenit, în ultimii ani, parte integrantă a scenei de jazz românești, chiar dacă el este italian, artistul și-a manifestat deschis aprecierea față de festival și față de public: ”Mă bucur mult să mă aflu în acest oraș minunat și, mai ales, la JazzTM. După părerea mea, este cel unul dintre cele mai bune festivaluri din România, în acest moment.”

Energia și buna dispoziție au continuat cu o nouă premieră pe scena JazzTM, Christian Scott aTunde Adjuah, care a depășit toate barierele genurilor muzicale, spre exaltarea publicului. Concertul trupei a fost însoţit de un curcubeu magnific. Pe parcursul spectacolului, Christian Scott aTunde Adjuah a povestit o serie de întâmplări muzicale între piese, astfel încât atmosfera creată la faţa locului a fost una de vis. Artistul a lansat recent un nou material discografic care face parte dintr-o trilogie The Centennial Trilogy, care marchează împlinirea a 100 de ani de la apariţia primului disc de jazz din lume, în 1917.

Seara de sâmbătă, 1 iulie, a însemnat încă o premieră în România: Miles Mosley feat. The West Coast Get Down cu Tony Austin (tobe), Cameron Graves (pian), Howard Wiley (saxofon) și Chris Gray (trompetă). Artiștii au explorat legăturile dintre divrse stiluri muzicale, aducând pe scenă un sunet nou, inovator, care a transmis bucuria de a cânta, naturalețe și pasiune. ”Cântăm cu scopul de a inspira oamenii, așa cum și acest loc, din centrul istoric al orașului, v-a inspirat, la un moment dat, pe voi. Simțiți-vă liberi să vă bucurați!”, a transmis liderul trupei pe scena din Piața Victoriei.

Jam session-urile din această zi s-au desfășurat la Manufactura, unde Paratrăznet s-au jucat cu ritmurile post-progressive, Krautrock, rock psihedelic și avant-garde. Compoziții complexe, combinate cu pasaje de improvizație, au transformat experiența muzicală într-un spațiu ale cărui limite au fost depășite în mod repetat.
Entuziasmați de atmosfera din timpul concertelor, o parte dintre artiștii care au concertat sâmbătă, s-au alăturat jam session-ului de la AMBASADA, unde A-C Leonte și minunata ei trupă i-au invitat pe toți să participe și să cânte împreună. Alături de ei au fost Miles Mosley x West Coast Get Down și instrumentiștii lui Christian Scott aTunde Adjuah. Publicul a trăit o experiență unică, fiind parte din povestea muzicală oferită de artiști care s-au bucurat să împartă cu cei prezenți emoțiile profunde ale improvizației specifice jazz-ului.

În ultima zi a celei de-a 5-a ediţii a festivalului Jazz TM, de la ora 16, în Parcul Civic vor concerta Paperjam, BAB şi Thomas de Pourquery & Supersonic, iar în Parcul Castelului, de la aceeaşi oră Amalia Gaiță, A-C Leonte Reveries şi Teo Milea. Pe scena din Piaţa Operei vor concerta de la ora 20 SUBJazz, Bill Laurance şi Monty Alexander Harlem Kingston Express.

Foto: Petru Cojocaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.