Președintele Tribunalului Timiș solicită CSM apărarea procurorilor DNA care au depus plângere...

Președintele Tribunalului Timiș solicită CSM apărarea procurorilor DNA care au depus plângere împotriva Laurei Codruța Kovesi: „Anticorupţia înseamnă procurori independenţi”

0
DISTRIBUIȚI

judecator stoicescu

Președintele Tribunalului Timiș, judecătorul Adriana Stoicescu, a postat, astăzi, un mesaj pe contul său de Facebook prin care solicită Consiliului Superior al Magistraturii „să apere independența procurorilor DNA” care au depus plângere împotriva Laurei Codruța Kovesi, șefa DNA.

Astfel, Adriana Stoicescu începe prin a spune că, în prezent, în România, lupta anticorupție este aruncată în derizoriu.

„În anul 2017, într-o Românie atinsă de corupţie în toate segmentele societăţii, lupta anticorupţie a ajuns sa fie aruncată în derizoriu, iar cauzele sunt multiple. După ani de telejustiţie, în zornăit de cătuşe, pare că s-a uitat cu desăvârşire că, aşa cum justiţia nu stă într-un singur om, anticorupţia nu înseamnă o singură instituţie. Anticorupţia se fundamentează pe educaţie. In primul rând pe cei şapte ani de acasă, când fiecare e învăţat să nu fure şi să nu minta, continuata de educaţie juridică in şcoală, aşa cum se tot încearcă, dar nu se prea reuşeşte. Anticorupţia se manifesta prin respect fata de lege si uniforma celui chemat sa aplice legea”, scrie președintele Tribunalului Timiș.

De asemenea, judecătorul Adriana Stoicescu i-a apărarea presei și spune că „jurnaliștii trebuie lăsați să vorbească”, pentru că „spun lucrurilor pe nume”.

„Anticorupţia înseamnă presă liberă, dar nu propagandă, ci atenţie la detalii, profesionalism si critică a oricăror derapaje ale instituţiilor statului si conducătorilor acestora. Nu vă place Banciu? Uitaţi-vă la Discovery. Vă enervează Ciutacu sau Gâdea? Uitaţi-vă la film. Nu agreaţi stilul lui Cristoiu? Faceţi integrame. Dar jurnaliştii trebuie lăsaţi să vorbească. Ne place sau nu, fără jurnalişti liberi si critici democraţia ar dispărea. Ne-am întoarce repejor în 1989, cu un program la TV de 2 ore, cu pumnul în gură pentru orice afirmaţie care nu ar fi pe placul mai marilor zilei. Până una alta, jurnaliştii sunt cei care spun lucrurilor pe nume, chiar dacă nu tuturor le place modul în care o fac sau nu sunt întotdeauna de acord cu ei”, explică președintele Tribunalului Timiș.

Totodată, judecătorul Adriana Stoicescu vorbește și despre judecătorii independenți, precizând că „ne credem prea des mici dumnezei”.

„Anticorupţia înseamnă judecători independenţi. Magistratura înseamnă întâi de toate onestitate. Aplicarea legii, în litera şi spiritul ei, cu responsabilitate şi curaj. Magistratura nu înseamnă privilegii şi putere. Înseamnă respectul faţă de cei aflaţi în faţa noastră, care aşteaptă de la noi să fim drepţi şi atât.


Ca judecători ne credem prea des mici dumnezei şi sărim ca arşi ori de câte ori suntem criticaţi; fugim în faţa CSM-ului şi cerem apărarea reputaţiei, uitând că noi suntem singurii răspunzători de imaginea justiţiei. Şi da, trebuie să răspundem atunci când greşim, la fel ca orice cetăţean. Legea răspunderii magistraţilor există, trebuie doar să fie aplicată. Iar pentru asta avem nevoie de o Inspecţie Judiciară puternică, cu adevărat independentă, formată din profesionişti care identifica si corectează din timp orice derapaje ale unora care se cred deasupra legii”, precizează președintele Tribunalului Timiș.

De asemenea, în finalul postării, Adriana Stoicescu spune că anticorupția înseamnă și avocați profesioniști și procurori independenți și amintește că a fost „hăituită” de magistrați și că a fost amenințată cu excluderea din magistratură dacă va „continua să vorbească”.

„Anticorupţia înseamnă avocaţi profesionişti și netimoraţi, care se luptă pentru drepturile persoanelor pe care le apără. Nu în ultimul rând, anticorupţia înseamnă procurori independenţi, a căror onestitate să nu fie pusă la îndoială nici un moment. Drepturile şi libertăţile fundamentale nu sunt un moft. Ne amintim de ele doar când România mai bifează o condamnare la CEDO, apoi trecem cu lejeritate peste ele, sperând că încălcările flagrante vor fi trecute cu vederea. Între timp, destine sunt distruse pentru capriciile si gloria deşartă a unora. Pentru că am fost la rândul meu hăituită şi vânată de pigmei ce se pretind magistraţi, avizi de publicitate şi putere, care fac din distrugerea vieţilor altora un ţel; pentru că am fost ameninţată voalat cu excluderea din magistratură dacă voi continua să vorbesc; pentru că nu înţeleg să abdic de la principiile mele, astăzi, în calitate de judecător independent, susţin demersul procurorilor din DNA şi solicit, la rândul meu, Consiliului Superior al Magistraturii, garantul independenţei justiţiei, apărarea independenţei procurorilor din DNA care au cerut acest lucru”, scrie în mesajul postat pe rețeaua de socializare.

În final, președintele Tribunalului Timiș precizează că gestul procurorilor DNA, care solicită intervenția CSM-ului, este unul „fără precedent”.

„Rezoluţia de la Constanţa, asumata de conducerile tribunalelor si curţilor de apel din tara, este doar primul pas în resetarea întregului sistem judiciar. Reprezentanţii noştri din CSM, în care personal am toată încrederea, trebuie să uzeze de toate pârghiile legale pentru ca demersul preşedinţilor de instanţe, însuşit de Adunările Generale, să conducă la readucerea justiţiei acolo unde îi este locul. Un prim pas in acest sens trebuie să fie apărarea independentei procurorilor DNA care, intr-un gest fără precedent in activitatea acestei instituţii, solicită intervenţia CSM-ului”, conchide judecătorul Adriana Stoicescu.

Vă reamintim că în presă au apărut înregistrări cu șefa DNA privind ordinele pe care le dădea procurorilor, fiind deschis un dosar penal pentru folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității. De asemenea, au fost audiați toți magistrații care au participat la ședințele respective și a fost solicitată realizarea unui test poligraf. Trei dintre procurorii DNA cărora li s-a cerut testul poligraf au sesizat Inspecția Judiciară din cadrul CSM, fiind vizată conducerea DNA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.