Provocare pentru amatorii de drumeții: „piramidele coafate” ale Banatului și labirintul natural...

Provocare pentru amatorii de drumeții: „piramidele coafate” ale Banatului și labirintul natural de la Poiana Gropii FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Satul cărășean Cuptoare, care aparține de comuna Cornea, se află într-o zonă a Banatului renumită pentru frumusețea locurilor și pentru ospitalitatea deosebită a localnicilor, ceea ce îl face din ce în ce mai căutat de cei care doresc o plimbare într-un loc cu liniște și aer curat.

„Piramidele coafate”

La intrarea în sat, în partea sud-estică a acestuia, se află dealul Petrolea, care face parte din Dealurile Banatului. Acesta a fost declarat monument al naturii și din anul 2000 este o arie protejată de interes național. Rezervația de tip mixt, care se întinde pe o suprafață de cinci hectare, este un conglomerat de stânci, grohotișuri și versanți alcătuiți din roci sedimentare de nisipuri, pietrișuri și marne cu diferite forme de eroziune, printre care și cele antropomorfe care au fost numite „piramide coafate”.

Vegetația este alcătuită, la rândul ei, din pin negru, salcâm, mojdrean, cărpiniță și alte specii ierboase sălbatice, tufișuri și pajiști specifice zonelor stâncoase, în care trăiesc diferite specii de păsări, reptile, rozătoare și fluturi. La Cuptoare se mai poate vizita biserica „Înălțarea Domnului”, monument istoric ridicat în anul 1810, iar împrejurimile sunt, la rândul lor, pline de atracții pentru turiști. Recent au reapărut în regiunea muntoasă din sud-estul județului și caprele negre, din ce în ce mai rar întâlnite în ultima vreme.

Cea mai mare avenă din vestul țării

La aproximativ șase kilometri de Cuptoare, într-un loc numit Poiana Gropii, în partea vestică a dealului Pinului din Munții Domanului, se află una dintre cele mai mari avene din țară și cea mai adâncă din vestul țării, o înlănțuire de galerii și puțuri de dimensiuni impresionante, dispuse pe două ramuri alăturate.

Altitudinea acesteia este de aproximativ 750 de metri, lungimea de peste 1.800 de metri și există o denivelare de aproape 250 de metri. Este numită de localnici Groapa Mare, și a fost cercetată de speologi în cea de-a doua jumătate a secolului trecut.

Galeriile și puțurile de la Poiana Gropii

Avena poate fi vizitată doar de cei cu experiență în cercetări speologice dar și temerarii care au echipament adecvat pot ajunge până la intrarea impunătoare a acesteia. Cei care se încumetă să coboare în avenă, pe puțul de la intrare de 90 de metri adâncime, pot ajunge la cele două sisteme principale de galerii extrem de interesante, în care se întâlnesc succesiuni de puțuri verticale.

Prin puțul Marii Verticale, cu pereți dungați de straturi de silex, se ajunge în Marea Sală, care are o înălțime de 72 de metri în dreptul locului numit Treapta Fricii.


La baza pantei, printr-un loc îngust botezat Gaura de Șoarece, se poate coborî în continuare pe scară, iar apoi cu ajutorul corzii, prin Galeria Iadului, lată de doar doi-trei metri și plină de blocuri imense de stânci prăbușite, la capătul căreia se desprinde o galerie laterală cu stalactite și stalagmite de diferite forme, cu grupuri dantelate pe margine și pline cu apă limpede, și a cărei frumusețe merită efortul depus pentru a ajunge aici.

Pe lângă Puțul cu Cascadă se poate ajunge la cel de-al doilea sistem de galerii, printr-o deschidere în perete din dreptul galeriei cu formații stalagmitice, pe un traseu destul de dificil.

Surse foto: info-caras.ro, helloromania.eu, banatulazi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.