Handmade, între hobby și artă. De ce preferă unii artizani să nu...

Handmade, între hobby și artă. De ce preferă unii artizani să nu mai participe la târguri FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Termenul handmade, apărut recent în vocabularul nostru, înseamnă manufacturarea unor obiecte în mod artizanal de către un individ. Chiar dacă sunt implicate unele mașini, ele trebuie să fie mânuite tot de artizan. Atunci obiectul rezultat se poate numi „de mână”.

Fie că o numim meșteșug, artizanat sau lucru manual, arta „făcutului de mână” își are rădăcinile în timpurile străvechi când oamenii, neavând uneltele necesare, își confecționau obiecte din lemn sau lut pentru a a-și face viața mai ușoară și mai frumoasă.

De câțiva ani în Timișoara putem admira sau chiar cumpăra de la târgurile organizate în oraș tot felul de lucruri create sau doar decorate cu răbdare și pricepere de către diverși meșteșugari locali. Bijuterii, căni și tricouri personalizate, obiecte de decor, jucării, se găsesc de toate pentru toți. Sunt un pic mai scumpe decât obiectele produse în mod industrial pentru că prețul „unicatului” se stabilește și în funcție de timpul și creativitatea artistului, nu numai de materialele folosite.

Piața este în creștere. Tot mai mulți oameni doresc să aibă ceva unic. Poate pentru că e cool, e urban, e la modă sau poate pentru că vor să încurajeze artiștii locali. Nu de puține ori se întâmplă să se nască prietenii între manufactor și cumpărător. Pentru că handmade înseamnă și implicare emoțională, o parte din sufletul artistului pleacă împreună cu obiectul cumpărat.

În rândul artiștilor handmade se pot distinge două categorii. Sunt cei care au descoperit meșteșugul ca hobby și sunt cei care fac artă. Hobby-ul este o pasiune creativă, iar arta reprezintă un mod de a trăi, de a vedea lumea. Unii reproduc „pattern”-uri găsite pe net, alții aleg să re-interpreteze obiectul, să-l facă „al lor”. În ambele procese sunt de apreciat, în schimb, pasiunea, creativitatea, implicarea și imaginația artizanilor.

Pasiunea creativă se poate transforma ușor în meserie. Pentru asta e nevoie, pe lângă perseverență și dorința de a evolua constant, de oameni care să creadă în ei, în visul și îndemânarea lor.

Radu și becurile vii

Radu meșterește. Meșterește de mic copil. Fiecare obiect stricat era desfăcut și analizat de el. Abia apoi reparat. Pentru că era curios. Așa a început să facă terarii. Din curiozitate. A văzut un tutorial pe internet despre cum se fac aceste micro-sisteme care trăiesc în bec și i s-au părut foarte interesante. Și utile pentru că putea să le ofere prietenilor lui cadouri speciale, unice.

Multe becuri s-au făcut țăndări până a învățat artistul nostru să le mânuiască. Acum are și un echipament special dar și mult mai multe becuri. Toți cunoscuții lui îi donează becurile folosite, de toate mărimile și formele posibile. El face și desface tot felul de obiecte până acestea capătă o formă artistică în atelierul lui mic unde repară biciclete. Din asta trăiește.

Impulsionat de prieteni, Radu a participat la un târg de handmade și a fost mirat când a văzut că produsele lui sunt apreciate. Timid din fire, nu s-a gândit că ceea ce face e neapărat extraordinar. Poate doar frumos.

Lui Radu îi place natura. Să o vadă, să o audă dar mai ales să o simtă. Mușchiul proaspăt, plantele verzi, conurile și pietricelele, le adună și le așează cu grijă în interiorul becurilor. În felul acesta reușește să recreeze și să păstreze o bucățică unică de natură.

„E mai important să fii om, indiferent de ce faci”

Marian Vraciu folosește materiale reciclate pentru a crea bijuterii inedite. Îi place ideea de a refolosi materialele care sunt încă utile și le dă viață. Le adună, de la prieteni sau de la alți artiști care lucrează cu lemn, plexic sau aluminiu. A primit câteva bucăți de lemn zebrano wenge de la tâmplarul Castelului Regal de la Săvârșin. Majoritatea bijuteriilor create de el sunt inele. Asta pentru că nu a găsit încă închizătoarea perfectă pentru brățările pe care visează să le facă.

Are un caiet cu notițe și desene și în momentele lui de liniște, ideile se transfomă în obiecte iar materialele capătă forme interesante. E ca o meditație.

Se ferește să spună despre el că e artist pentru că nu vrea să fie limitat de acest cuvânt. E om și atât.

Marian nu se împacă cu ideea de consum, de aceea preferă să lucreze la un atelier de bijuterii și să creeze în atelierul lui din bucătărie. Jobul de la bijuterie îl ajută să învețe cât mai multe despre bijuteria clasică, să fie atent la detalii și să-și perfecționeze tehnicile. Nu dorește să-și transforme arta în consum și nici nu-și consumă energia pe promovare și vânzare. Creațiile lui se vând din om în om.

Ce e handmade si ce nu e handmade?

„E handmade ceva ce e făcut de mâna ta aproape cap coadă. Nu poate fi numit handmade niște mărgele pe care le-ai pus pe un fir de nailon. Doar dacă acele mărgele sunt făcute de tine, dintr-o bucată de sticlă. Eu iau un pietroi și atâta dau în el până iese un inel. Altfel e doar un aranjament, nu e produs de tine.”

Nici la târguri nu mai participă pentru că simte că se confundă termenii.


Nu se regăsește printre cei care fac săpunuri și „mărgele pe ață”.

A făcut un inel din argint cu o piatră găsită pe malul mării. Pentru el, acest inel reprezintă o formă de protest. „Natura bate orice numim noi prețios, de aceea această ardezie este mult mai prețioasă decât o vedem noi.”

Oportuniștii handmade

Fenomenul handmade, care câștigă din ce în ce mai mult teren în fața produselor de serie, atrage, din păcate și foarte mulți oportuniști. Oameni care nu sunt cu adevărat artiști, care poate au învățat să se îndeletnicească cu câte ceva, dar nu fac lucruri de calitate sau unice. Ei profită de titulatura handmade și umple târgurile cu bijuterii sau obiecte fără valoare artistică.

De aceea, unii artizani preferă să nu mai participe la târguri, pentru că nu îi mai reprezintă acea comunitate, și aleg să se promoveze în alte medii.

Organizatorii târgurilor ar trebui să-și aleagă mai atent artiștii participanți, așa încât să aibă produse de calitate, unice, cu adevărat lucrate manual. Astfel, arta handmade va scapa de neîncrederea oamenilor și de impresia negativă de care se „bucură” acum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.