Ritmurile rock’n’roll din deşertul Sahara poposesc în incinta Muzeului Satului Bănăţean din...

Ritmurile rock’n’roll din deşertul Sahara poposesc în incinta Muzeului Satului Bănăţean din Timişoara: Tamikrest, Röyksopp şi alte nume importante, anunțate pentru Festivalul Plai VIDEO

0
DISTRIBUIȚI
Trupa Tamikrest a fost înfiinţată în nordul statului Mali şi va susţine un concert la festivalul Plai

Organizatorii festivalului Plai, eveniment care va avea loc în perioada 8 – 10 septembrie în incinta Muzeului Satului Bănăţean, au anunţat câteva nume care vor fi prezente în acest an.

Trupa Tamikrest a fost înfiinţată în nordul statului Mali. Crescând în sudul deşertului Sahara, Ousmane ag Mossa a decis că va deveni un avocat pentru poporul Tuareg care este marginalizat de decenii. Pentru a-şi transmite mesajul a ales calea muzicii înfiinţând cu câţiva prieteni din oraşul Kidal (nordul Mali) trupa Tamikrest.

De atunci nu este aspect al vieţii din nordul Mali pe care Ousmane să nu-l fi dezbătut şi transmis mai departe. Asimilaţi generaţiei tinere din Sahara ce este afectată de violenţele zilnice din nordul Mali, priorităţile Tamikrest sunt unitatea, educaţia, dezvoltarea şi pacea. Cel mai recent album Tamikrest, Kidal, este în primul rând un album de rock’n’roll ce trebuie ascultat în afara nişei de world music, este incredibil de brut şi de fermecător, ca o călătorie cu dor spre locurile natale.

Tony Allen vine din Nigeria şi a fost descris ca „probabil cel mai important toboşar care a trăit breodată“ de către Briann Eno.


În single-ul “Music is My Radar” (2000) Blur aduce un omagiu lui Tony Allen, piesa terminându-se cu „Tony Allen got me dancing” (Tony Allen m-a făcut să dansez). În 2006, a format alături de Damon Albarn, Paul Simonon şi Simon Tong „The Good the Bad and the Queen”. În 2012 a format alături de Flea (basistul Red Hot Chili Peppers) şi Damon Albarn (Gorrilaz) „Rocket Juice & the Moon”. A înregistrat 72 de albume. La 77 de ani, Tony va urca pe scena festivalului PLAI cu cel mai recent proiect al sau „A Tribute To Art Blakey & The Jazz Messenger”.

Fiul unui saxofonist şi şofer de autobus, Chassol a început conservatorul de muzică la vârsta de 4 ani şi a studiat acolo următorii 16 ani. După absolvire a compus muzică de film şi de teatru. Este inventatorul stilului muzical „ultrascore”, care presupune crearea de muzică în jurul unor sunete naturale. Sunete ale naturii – păsări, vânt, apă, voci umane îmbinate cu clape, tobe şi proiecţii, aşa sună Cristophe Chassol. Publicul asistă la un documentar, o călătorie vizuală şi sunete live ce îl teleportează din spaţiul în care are loc evenimentul în mediul creat de artist, la mii de kilometri depărtare.

În cazul Casei Filmelor din cadrul Festivalului PLAI, călătoria va avea loc până în Varanasi şi Calcutta prin intermediul proiectului Indiamore.

Un alt nume care va fi prezent la Timişoara este Röyksopp (DJ set). Cu un nume ce este cel mai des scris sau pronunţat greşit, cei doi norvegieni şi-au cimentat locul în istoria muzicii electronice. Înregistrările lor le-au adus numeroase albume de platină, au remixat Coldplay, Depeche Mode, Kings of Leon şi au scris muzică pentru Robyn şi Lykki Li. Cu un istoric pe scena de clubbing şi o sensibilitate pentru italo-disco, Röyksopp combină neaşteptatul cu familiarul şi cerebralul cu proaspătul. Clar definiţi în zona de synth-pop, Röyksopp sunt pionierii unui sunet distinct şi incredibil de unic în toate sensurile cuvântului.

Abonamentul PLAI poate fi cumpărat cu suma de 78 de lei, până în 16 august, iar mai multe detalii sunt disponibile pe www.plai.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.