Nini Dica, TROFEU după 19 ani pentru tenisul timișorean la Tivoli Trophy....

Nini Dica, TROFEU după 19 ani pentru tenisul timișorean la Tivoli Trophy. A fost anul românilor la prestigiosul turneu ITF pentru juniori organizat pe Bega GALERIE FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1050917545">
Nini Dica, alături de antrenorul Răzvan Itu

Final fericit al ediției a 22-a a turneului internațional Tivoli Trophy. A fost nevoie de 19 ani pentru ca un favorit local să simtă din nou gloria pe zgura de pe Aleea Ghirodei. Timișoreanul Nini Dica l-a învins astăzi în două seturi pe britanicul Ewen Lumsden și confirmă că poate avea un cuvânt în viitorul tenisului românesc. Bucurie a fost și la fete, acolo unde ieșeanca Andreea Prisăcariu a trecut, tot în două seturi, de rusoaica Darya Frayman.

Ediția din acest an a turneului ITF de juniori de grad 3 a avut o participare internațională mai puternică. Și, cu toate acestea, prin contrast cu anul trecut, când străinii ”au luat totul”, în 2017 a fost anul românilor. Mai întâi ieri, la dublu băieț, Ioan Dan Abrudan și Vladislav Melnic au trecut în finală de conaționalii Cezar Crețu și Nini Dica (6-4, 6-4). Ulterior Nini Dica depășise poate examenul săptămânii, învingându-l în semifinalele de la simplu pe favoritul bulgar Adrian Andreev. La dublu fete victoria românească a perechiei Selma Cadâr / Andreea Prisăcariu, a venit în fața Daniellei Dimitrova (Bulgaria) și Oksanei Selekhmeteva (Rusia), cu 6-2 și 6-3. Ieșeanca Andreea Prisăcariu a obținut exact aceleași ”rezultate” și în ultimul act de la ”simplu” azi, când a trecut cu 6-2 și 6-3 de o altă rusoaică, chiar favorita nr. 1, Darya Frayman.

”Pe moment aș vrea să fac cât mai multe puncte pentru a prinde un Grand Slam, în speță US Open la finalul anului. Dacă nu, o să încerc să fac cât mai multe puncte WTA, am început să joc în acele turnee”, a spus după victorie Andrrea Prisăcariu (17 ani). Sportiva rusoaică, cu doi ani mai mică, a fost băgată în ședință de antrenorul ei după festivitate.

Nini Dica, la 19 ani de performanța lui Adrian Cruciat

Finala ”vedetă” dintre Nini Dica (16 ani) și Ewen Lumsden (17 ani) a început excelent pentru timișorean. Acesta și-a adjudecat aparent fără mare efort primul set la zero. Se părea că sportivul britanic acuza semifinala de peste patru ore disputată cu o zi înainte. Și totuși, spre cinstea lui, acesta din urmă a luptat admirabil în continuare și a fost aproape să trimită disputa în ”decisiv”. În tie break timișoreanul a dat însă dovadă și de putere mentală, reușind în cele din urmă să încheie jocul. Scorul final a fost 6-0, 7-6 (6).

”Pot să urc în clasamentul ITF, îmi dă foarte multă încredere această victorie. Am câștigat turneul fără să pierd niciun set și chiar după un joc foarte bun. Obiectivul erau semifinalele, iată că am trecut. Am avut și un adversar solicitant ieri și mental a fost greu… Sper să fiu în Top 100 să pot prinde Grand Slam-uri. Îmi propun să ajung într-o astfel de finală și să și câștig. Sper să ajung și la Wimbledon anul viitor. A fost un an de muncă. La început nu am avut rezultate, apoi am obținut titlul național și a fost din ce în ce mai bine. Mă încarcă pozitiv meciurile de acasă, unde simt publicul. Dacă joc bine la următoarele turnee am șanse la US Open”, a declarat Nini Dica.

Triumful de azi a fost totodată și un succes istoric după ce precedenta victorie locală, una chiar dublă, s-a consumat tocmai în 1998, când Adrian Cruciat și Ioana Gașpar au fost victorioși la Tivoli. ”De foarte mult timp nu s-a mai întâmplat ca doi jucători români să câștige cupa. Sunt foarte mândru de realizările lui Nini Dica. A fost o săptămână în care s-a întrecut pe el în evoluții. La început i-am dat 50% șanse… Și pentru Andreea înseamnă o foarte mare încredere. Pentru Nini se conturează clar o etapă. O încredere pe care o va arăta la următoarele concursuri. Vrem să participe la un Grand Slam până împlinește 17 ani”, a spsu și federalul Răzvan Itu, fosta glorie care îl pregătește pe sportivul timișorean.

”E extraordinar, să avem după 19 ani un timișorean. Poate trebuia să avem mai mulți, dar la nivelul acest foarte înalt doar Nini a reușit. Mă bucură foarte mult. Pentru că practic pentru Timișoara și pentru România facem acest turneu – rampă de lansare în tenisul mare pentru toți ai noștri. Au fost jucători foarte buni. Adrian Andreev a fost numărul 1 la 14 și 16 ani, a dominat tenisul european la juniori, mi-a plăcut jocul lui. De aceea mă bucur că a fost învins de Nini în semifinale. Sunt rivali și a fost prima victorie a lui în fața lui Andreev, a contat că a jucat acasă”, a conchis Ovidiu Pop, organizatorul competiției. Acesta anunță că ediția 23 ar putea avea altă dată, pentru a nu se suprapune cu prestigiosul turneu de la Wimbledon. Există de asemenea posibilitatea ca Tivoli Tropghy să urce în grad și să devină astfel un turneu de rang 2, ceea ce ar aduce la Timișoara juniori din Top 50 mondial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.