Timișul se află pe locul trei la nivel național în topul județelor cu cei mai mulți angajați în domeniul IT. Din 2008 și până în 2015, numărul programatorilor s-a triplat.
Trei sferturi dintre specialiștii din domeniul IT din România lucrează în companii care-și desfășoară activitatea în cinci județe. București (Ilfov), Cluj, Timiș, Brașov și Iași sunt zonele cu cei mai mulți programatori din țară. În total, 47.000 de programatori, adică 75% din efectivul total de salariați din domeniul IT din România, își desfășoară activitatea în cele cinci județe amintite, arată datele Institului Național de Statistică.
În 2015 (n.r. cel mai recent an pentru care există informaţii centralizate la nivel de judeţe), numărul total de salariați din domeniul IT a ajuns la aproape 62.000, fiind dublu față de anul 2008, la nivel național. Cei mai mulți programatori lucrează în București. Și anume, este vorba de 27.000 de persoane, reprezentând 44% din totalul angajaților din IT din România.
Numărul angajaților din IT a crescut cu aproape 11.000 de persoane în perioada 2008 – 2015, fiind înregistrată cea mai mare creștere a efectivului de programatori la nivel de oraș/județ.
Pe locul doi în top se află Clujul, unde sunt angajate peste 8.200 de persoane în domeniul IT. Acest număr este de şase ori mai mare faţă de cel anul 2008.
Criză de personal
Timişul se află pe locul trei în topul judeţelor cu cei mai mulţi angajaţi în IT, având aproape 5.200 de programatori în 2015, cu aproape 1.600 mai mulţi faţă de anul 2008. În prezent, companiile din domeniul IT din Timișoara se confruntă cu o criză de forță de muncă calificată.
„Comisia Europeană prognozează pentru anul 2025 un deficit de 700.000 de programatori în Uniunea Europeană. Studii realizate de organizații ale industriei IT din România indică faptul că e necesară o dublare a numărului de circa 100.000 de programatori activi actualmente în firmele dezvoltatoare de software. Alte cercetări realizate inclusiv în rândul managerilor de firme din domeniul IT din Timișoara, relevă faptul că principala problemă a acestora este atragerea de forță de muncă calificată”, au transmis reprezentanții CoderDojo Timișoara.
În județul Timiș funcționează, din 2012, mai multe cluburi CoderDojo, în cadrul cărora mentori proveniți din rândul celor mai buni liceeni, studenți, freelanceri, angajați sau antreprenori din domeniul IT pregătesc gratuit elevi și tineri cu vârste cuprinse între 7 și 17 ani.