Tot mai mulți copii născuți prematur. Care sunt cauzele

Tot mai mulți copii născuți prematur. Care sunt cauzele

0
DISTRIBUIȚI

Femeile cu vârsta peste 30 de ani, care au diferite probleme de sănătate, care se droghează sau consumă alcool în timpul sarcinii au șanse mai mari să nască copii prematur.

Specialiștii timișoreni trag din nou un semnal de alarmă în ceea ce privește numărul copiilor care se nasc prematur, care este în continuă creștere. Medicul Gabriela Olariu, șeful Secției de Neonatologie de la Maternitatea „Odobescu” a Spitalului Municipal Timișoara, spune că numărul de nașteri premature a crescut de la 9% la 12,5% în România, în ultimii ani.

Tot mai multe femei din vestul țării sunt mai preocupate să-și cumpere o casă, o mașină, să aibă o carieră și abia apoi se gândesc să se mărite și să aducă pe lume copii.


Totuși, medicii timișoreni spun că femeile cu vârsta peste 30 de ani au mai multe șanse să nască copii prematuri și astfel pot suferi de diferite afecțiuni.

„În momentul actual, în România, numărul de nașteri premature a crescut de la 9% la 12,5%, fiind mai multe cauze. În primul rând, vorbim de raportarea corectă a acestor nașteri. În al doilea rând, fertilizare in vitro sau alte tehnici folosite au determinat să existe sarcini care până acum nu se produceau. Sunt implantați mai mulți embrioni și crește indicatorul de prematuritate. Al treilea lucru nu de neglijat este faptul că în societatea românească, la fel ca în cea occidentală, femeile nu mai au timp să facă copii la 19 ani. Trebuie să își cumpere casă, mașină, sa-și facă un rost în viață și ca atare sarcinile se produc undeva după 30 de ani, când fertilitatea femeii nu mai este aceeași ca la 20 de ani. Ca urmare a acestui lucru, și ele vor naște prematuri mult mai frecvent”, explică medicul neonatolog Gabriela Olariu.

De asemenea, șeful Secției de Neonatologie de la Maternitatea „Odobescu” spune că femeile care se droghează sau consumă alcool pot naște copii prematuri sau care au nevoie de îngrijiri medicale în compartimentul de Anestezie și Terapie Intensivă, pentru că vin pe lume cu diferite afecțiuni.

În fiecare an, la Maternitatea „Odobescu” din Timișoara se nasc aproximativ 3.000 de copii, dintre care peste 100 au greutate mică, pentru că vin pe lume prea devreme.

Foto: Arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.