Viața printre nori. Povestea tinerei din Timișoara a cărei meserie a dus-o...

Viața printre nori. Povestea tinerei din Timișoara a cărei meserie a dus-o în zeci de locuri din întreaga lume: “Ești într-un concediu în care și muncești” FOTO

0
DISTRIBUIȚI

O tânără absolventă a unei facultăți din Timișoara are o meserie de vis… printre nori. Este însoțitor de bord. Zboară și cu cel mai mare avion din lume și, deși a văzut zeci de locuri de poveste, apusurile și răsăriturile văzute din aer o fascinează mereu.

Selena Trif și-a dorit mereu să călătorească. Astfel, de peste doi ani, este însoțitor de bord, fiind angajată la Etihad, una dintre cele mai mari companii aeriene la nivel mondial. A ajuns în mai toate colțurile lumii, la care mulți doar visează, iar această meserie a învățat-o să aprecieze mai mult oamenii dragi.

„Acest job este o lecție de viață. Vezi o mulțime de lucruri, te gândești că nu te mai poate mira nimic, dar tot timpul se găsește ceva care să te uimească”. Așa caracterizează, în câteva cuvinte, Selena Trif meseria de stewardesă. A îmbrăcat pentru prima dată uniforma Etihad în urmă cu doi ani și două luni, uniformă de care s-a îndrăgostit dinainte, admirând pe Internet ținute ale însoțitoarelor de bord.

Selena Trif are 28 de ani, este din județul Gorj, iar facultatea și masteratul în Jurnalism le-a terminat la Universitatea de Vest din Timișoara. După finalizarea studiilor, a plecat prin programul Work&Travel trei luni în Statele Unite ale Americii, fiind impresionată de oamenii și locurile descoperite.

“Tot timpul mi-am dorit să călătoresc. În facultate, mi-am dat seama că singura variantă să nu călătoresc pe banii mei este să devin stewardesă”, își amintește Selena. După ce s-a întors din America, s-a gândit tot mai serios la această meserie. A învățat să înoate, iar când a aflat că cei de la Etihad organizează o sesiune de recrutări la București, nu a stat pe gânduri. Au urmat două zile de teste, stresante, iar după o săptămână a primit “telefonul de aur”, așa cum îl numesc reprezentanții companiei. A aflat că este admisă.

Prieteni peste tot

“Pe 27 februarie 2015 m-am mutat în Abu Dhabi, iar șase săptămâni am participat la un training organizat de companie. După ce am finalizat cursurile academiei, a urmat primul zbor, spre Cairo, de acomodare, la fel ca următoarele două”, povestește Selena Trif.

De atunci, tânăra din Timișoara a ajuns să călătorească în locuri în care nu și-a imaginat niciodată că va ajunge. A mers în mai toate țările din Europa, în Laponia – “Țara lui Moș Crăciun”, în China, Australia, Africa de Sud și a revăzut America, printre altele. Acum, are prieteni peste tot în lume.

“În afară de America de Sud, am fost pe toate continentele, în zeci de locuri. Îmi doresc să ajung și în Mexic, Hawaii și Miami. Am ajuns să îmi placă locurile pentru un anumit lucru. Îmi place foarte mult Europa, în America mă simt ca acasă, îmi plac oamenii de acolo, sunt mereu veseli. Dacă mergi în New York, e imposibil să te pierzi, există cineva care sigur te va ajuta. Nu aș putea locui în Asia, e frumos să vizitezi, dar atât. Și Australia este frumoasă”, explică Selena.

În acest an, Selena Trif a ajuns de două ori și în Maldive, o destinație exotică unică. Maldive a impresionat-o, dar aici a realizat un lucru, la fel cum i s-a întâmplat și în alte locuri de vis pe care le-a vizitat, că meseria de stewardesă are și un mare dezavantaj: acela de te bucura de frumusețea locurilor singură.

“În Maldive, este frumos să mergi și singur, dar poate ți-ai dori să mergi în vacanță cu persoana dragă. La un moment dat, te înveți să te simți singur și chiar dacă ești singur, să te bucuri de locurile pe care le vezi. Unul dintre dezavantajele acestei meserii este faptul că ești singur în marea majoritate a timpului. M-am obișnuit, dar la început e foarte greu. Poate eram în cine știe ce colț al lumii și prietenii de acasă spuneau wow, ești acolo, iar eu îmi spuneam wow, sunt singură aici. Te simți așa atunci când ajungi într-un loc care-ți place atât de mult sau în locul visurilor tale și ai vrea să îl împarți cu cineva, cu prietenul, cu cineva drag. Te bucuri singur de el”, povestește Selena Trif.

Tânăra de 28 de ani spune, însă, că nu are de gând să renunțe la această meserie, pentru că iubește foarte mult ceea ce face. Plus că a fi stewardesă îi oferă și multă libertate. După fiecare zbor, Selena are o perioadă de odihnă de cel puțin 24 de ore. Uneori, poate sta și trei zile în destinația spre care a zburat, dacă este mai îndepărtată.

“Cele mai frumoase apusuri și răsărituri le-am văzut din avion. Dacă mergi în cabina piloților, ai parte de niște priveliști de vis. Polul Nord se vede foarte fain. Nu pot să compar meseria asta cu nimic, îți oferă foarte multă libertate, ai șansa să călătorești. Toată lumea spune că acest job îl faci atât cât de ține organismul. Eu cred că încă mai pot, încă mă bucur de acest job și îmi place foarte mult ceea ce fac. Cred că asta contează cel mai mult”, povestește tânăra din Timișoara.

„Timișoara este acasă”

În prezent, Selena Trif zboară pe avioanele mari ale companiei Etihad, printre care și Airbus A380, cel mai mare avion din lume, cu două etaje, care are peste 500 de locuri.


“Avionul este frumos, extrem de mare, iar dacă este plin, pentru mine, ca stewardesă, este greu. De altfel, oboseala este cel mai mare dezavantaj al acestei meserii. Dacă zbori de pe un continent pe altul, nu ai cum să nu te simți obosită. Stai în picioare foarte mult, uneori poate faci kilometri într-un avion”, ne spune Selena care este partea cea mai grea a acestei meserii.

În ceea ce privește salariile, tânăra detaliază că acestea sunt motivaționale. O însoțitoare de bord care zboară la clasa economic câștigă între 2.500 și 3.000 de euro.

“Ca stewardesă, ești într-un concediu în care și muncești. Ajungi să apreciezi oamenii dragi mai mult, apreciezi viața altfel, fiind tot plecat. Dacă te muți dintr-un loc într-altul, e greu să te mai simți acasă undeva. Tu ai o bază, pe care o numești acasă, în Abu Dhabi, dar acasă e și locul unde îți sunt părinții, și Timișoara e acasă pentru mine, aici am majoritatea prietenilor”, povestește Selena Trif.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.