Adormirea Maicii Domnului, hram pentru numeroase biserici din Ținutul Pădurenilor. Ce locuri...

Adormirea Maicii Domnului, hram pentru numeroase biserici din Ținutul Pădurenilor. Ce locuri mirifice puteți vizita FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1820899206">

Țara Zarandului sau Ținutul Pădurenilor din Munții Poiana Ruscă, locuri cu tradiții arhaice ale comunităților românești de pe cuprinsul județului Hunedoara, sunt, după zilele de arșiță din ultimele săptămîni, un loc ideal pentru cei care doresc să petreacă zilele libere acordate de praznicul „Adormirii Maicii Domnului” în locuri împădurite și răcoroase aproape de vechi bisericuțe în care se pot reculege cu prilejul marii sărbători.

Biserica de lemn „Adormirea Maicii Domnului” și sărbătoarea satului

În satul Dumbrava de Jos, care aparține de comuna Ribița, se află biserica cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”, ridicată în secolul al XIX-lea după cum stă scris într-o însemnare găsită pe o carte bisericească, unde credincioșii aflați în zonă se pot închina Maicii Domnului în ziua praznicului.

Biserica, monument istoric, a fost înălțată pe locul uneia mai vechi, de la care s-au păstrat o parte din vechile bârne și icoana „Maica Domnului Hodighitria” iar în casa parohială din apropierea bisericii a fost amenajat un mic muzeu cu vechi icoane foarte valoroase, cărți bisericești și obiecte de cult. În preajma praznicului cunoscut sub numele de „Sfânta Maria Mare”, la Dumbrava de Jos are loc Nedeia, o mare sărbătoare a satului care ajunge în acest an la cea de-a XIV-a ediție.

Biserica medievală de la Crișcior

Tot în Țara Zarandului, la Crișcior, se mai păstrează o veche biserică românească ridicată la sfârșitul secolului al XIV-lea, care are hramul „Adormirea Maicii Domnului”. Aceasta a fost ctitorită de cneazul Balea și soția sa, jupânița Vița, și se remarcă printr-o sinteză a elementelor de tradiție bizantină și gotică, preluate într-o manieră populară.

Din pictura murală, realizată de un zugrav local chiar în perioada construirii, se mai păstrează câteva fragmente importante care înfățișează scene biblice, câțiva sfinți și tabloul votiv cu familia ctitorului, iar pe peretele nordic din exterior, scene din “Judecata de Apoi”.

Cea mai veche biserică de lemn din Ținutul Pădurenilor

Bisericuța de lemn „Adormirea Maicii Domnului” din satul hunedorean Alun, monument istoric din secolul al XVII-lea, era considerată de etnograful Romulus Vuia cea mai veche din Ținutul Pădurenilor. Locuitorii din zonă spun că lăcașul de cult ar fi fost strămutat la Alun dintr-un sat învecinat dar tradiția vorbește și despre ridicarea bisericii pe locul uneia mai vechi, din Evul Mediu, păstrând forma arhaică a construcției medievale, unele bârne și Liturghierul slavon al călugărului tipograf Macarie, prima carte tipărită în Țara Românească, la Târgoviște, în 1508.

În interiorul bisericii, pe pereții de lemn, se mai păstrează încă pictura, realizată, așa cum reiese dintr-o inscripție de pe o icoană a Maicii Domnului Hodrighitria, de „Ion Zugrav din Ardeu, să le fie de pomană sufletelor lor, 1731” și mai multe sculpturi în lemn.

Biserica nu a rezistat intemperiilor și acum este acoprită cu o folie de plastic pentru a proteja interiorul, iar două asociații, Alternative Rurale și SalvaSat, au decis să salveze acest vechi și valoros monument istoric care riscă să dispară dacă nu vor fi luate măsuri urgente pentru salvarea lui și strâng fonduri pentru readuce la viață nu numai biserica, ci și satul cu case și drum de marmură, astăzi aproape părăsit.

Surse foto: crestinortodox.ro, wikipedia.org, ziarullumina.ro, bisericadincriscior.blogspot.ro, totb.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.