Criza polivalentă: neputința autorităților locale afectează sportul timișorean. Șapte echipe de primă...

Criza polivalentă: neputința autorităților locale afectează sportul timișorean. Șapte echipe de primă ligă, înghesuite în Sala ”Constantin Jude”

0
DISTRIBUIȚI
Sala ”Constantin Jude” dă bătăi de cap și când vine vorba de renovări simple

Timișoara se poate mândri cu un număr record de prim-divizionare în sezonul 2017-18. Dar, totodată, Capitalei Banatului ar trebui să-i fie foarte rușine de arenele în care evoluează formațiile reprezentative ale orașului. În sporturile de sală vom avea nu mai puțin de șapte formații în elită. Iar în condițiile în care ”Polivalentele” sunt blocate în acte sau abia prind contur pe hârtie, toate aceste grupări se vor înghesui în vechea sală ”Olimpia”.

BC SCM Timișoara, BC Timba (ambele baschet masculin), SCM Timișoara (baschet feminin), UVT Agroland (volei feminin), CSU Universitatea de Vest Timișoara (volei masculin), CS Informatica (futsal) și SCM Politehnica (handbal masculin) sunt echipele pe care timișorenii le pot vedea în elită la sală. La singular, căci singura arenă viabilă pentru sportul de peformanță din oraș a rămas bătrâna sală ”Constantin Jude” (ex-Olimpia) a municipalității.

Construită în urmă cu cinci decenii, aceasta e depășită raportat la condițiile secolului XXI. Are o singură tribună de două mii de locuri și a trecut prin multiple renovări, multe dintre ele de fapt niște ”cârpeli”. Din când în când pe culoarele vestiarelor mai apar pete suspecte, poate un semn al unei țevi care a cedat. O bucată de tencuială a căzut în fața arenei înainte de EuroBasket Women 2015 iar sala de conferințe amenajată cu ocazia competiției internaționale a fost inundată și abandonată după primele ploi.

”O să fie un haos total!”

În aceste condiții sportul timișorean pare mai degrabă îngrijorat de performanțele echipelor din oraș. Timba, Agroland,  CSU UVT și SCM Timișoara au promovat în prima ligă în sezonul trecut și accentuează problema infrastructurii sportive locale. Principala bătaie de cap în ”Constantin Jude” va fi legată de orarul antrenamentelor, unul care nu era încă bătut în cuie. Echipele de volei ar fi putut beneficia de o sală mai mică, cea nouă construită de Universitatea de Vest lângă Penitenciarul ”Popa Șapcă”, însă suprafața de joc e prea tare pentru sportul de performanță. O altă sală din oraș, ”Mircea Albu”, din Circumvalațiunii, nu permite nici ea desfășurarea de jocuri la nivel înalt.

Prin urmare toate cele șapte grupări vor solicita poziții de antrenament în ”Olimpia”. Mai mult, tot aici va juca și divizionara secundă de handbal feminin a SCM-ului. ”Din punctul meu de vedere vor fi mari probleme. Am făcut un calcul. Dacă fiecare echipă solicită o oră și jumătate de antrenament dimineața, o oră și jumătate seara, practic 24 de ore din 24 sala ar trebui să fie ocupată. Nu o să se respecte orele de masă, nu știu. O să fie un haos total! Noi ne-am solicitat pozițiile de anul trecut. Nu știu cum vor proceda ceilalți”, spune Ilie Trițoiu, președintele secției de baschet a SCM Timișoara.

Sala ”Constantin Jude”, în toată ”splendoarea”

Dezavantajată din postura de divizionară secundă în trecut, conducerea Timbei cere ca toate echipele să fie tratate la fel.

”Situația e foarte complicată. Momentan nu s-a stabilit nimic. Am depus la primărie solicitarea pentru poziții la sală, poziția de meci. Nu avem încă niciun răspuns. Eu sper că autoritățile vor gestiona bine această situație. Sunt echipe care reprezintă Timișoara. Fie că se cheamă SCM, BC Timba ori Agroland. Din punctul meu de vedere, la fel ca în anii trecuți, când prioritate au avut echipele de primă ligă, cred că la fel trebuie gândită și această speță. Am înțeles că toată lumea încearcă să se descurce. Universitatea caută variante pentru volei. Până la urmă o să se rezolve într-un fel sau altul. Important e să nu considere cineva că această sală e proprietatea sa personală. Asta e cel mai deranjant să auzi la nivel de zvonistică. Unii spun că e doar sala lor și alții nu o să primească nicio poziție. Nu e sala lor, e sala comunității și toate aceste echipe reprezintă comunitatea”, a subliniat Sebastian Răducanu, președintele lui BC Timba.

Deranj încă dinainte de start

Formațiile timișorene din sală au resimțit din plin o problemă încă din presezon. Unica sală de competiții a devenit inaccesibilă timp de o lună de la mijlocul verii din cauza lucrărilor de reabilitare a parchetului.


Din acest motiv SCM Politehnica a făcut naveta la Buziaș pentru a pregăti decent noul sezon handbalistic. Echipa de futsal Informatica a fost și ea afectată de lipa ”casei”.

”Nici nu avem unde să ne antrenăm. Ba pe la Giroc, ba la sala CSS-ului (n.r. Mircea Albu). Ne încurcă foarte mult. Am făcut pregătire şi afară”, se plânge Gabriel Lungu, președintele clubului. Astfel, rașchetarea, revopsirea și celelalte amenajări suferite de suprafața din ”Olimpia” au fost finalizate de abia în această săptămână, deși termenul inițial era începutul lunii. Fapt care a încurcat deja și echipele de baschet, care încep meciurile oficiale de abia la finele lui septembrie, dar care au nevoie de antrenamente în sala de joc. Atât gruparea feminină SCM, cât și băieții de la BCT, s-au cantonat, de voie, de nevoie, tot la Buziaș. În stațiunea timișeană se află o sală micuță care are probleme cu aerisirea.

”Ne încurcă, pentru că inițial ne-am propus să începem pregătirea pe data de 7 august, dar știind care e situația sălii noastre și că nu vor termina la timp lucrările am amânat cu o săptămână și, în plus, ne-am mai luat o săptămână  la Buziaș pentru a fi siguri că atunci când ne vom întoarce totul va fi în regulă. Noi știam că la 1 august lucrurile vor fi în regulă”, continuă Ilie Trițoiu.

UVT Agroland a început pregătirea în vechea sală a Universității de Vest, tot călduroasă acum, dar a plecat departe de problemele timișorene. Tocmai ce au încheiat un stagiu la Cheile Grădiștei. BC Timba încearcă de asemenea să stea înaintea sezonului departe de orașul cu probleme grave de infrastructură sportivă. Se reunește în prima zi a lunii septembrie și va pleca două zile mai târziu într-un stagiu de zece zile la Vrbas, în Serbia. Din toamnă însă, când toate echipele vor avea jocuri importante, Sala ”Constantin Jude” va suporta un adevărat test de anduranță.

”Polivalente” în suspans

Timișoara trebuia să aibă demult o nouă sală polivalentă finalizată. E vorba de cea începută de Universitatea Politehnica în toamna lui 2010, când Nicolae Robu era rectorul instituției. Mai apoi efortul construirii a fost împărțit cu Primăria Timișoara. În van, căci firma contractată, Maratti Construct, a intrat în insolvență, iar până la organizarea unei noi licitații e o cale legală lungă. De mai bine de un an, sala de pe strada Aurel Păunescu Podeanu e blocată în același stadiu. Niște trepte de beton duc într-o hală goală care ar trebui să adăpostească în final 3.000 de spectatori. Vara lui 2015 a fost primul moment în care Timișoara s-a făcut de râs, pentru că aici trebuiau de fapt organizate jocurile din grupa României la Campionatul European de baschet feminin.

Cel puțin pe hârtie, planurile sunt mari, ca întotdeauna. S-a decretat că Timișoara ar avea nevoie de o sală și mai mare în perspectiva evenimentelor care vor avea loc în 2021, anul în care e Capitala Europeană a Culturii.  E dorită o arenă acoperită de cel puțin zece mii de locuri. Inițial Compania Națională de Investiții a cerut în primăvară un teren viabil pentru construcția unei polivalente de 16.000 de locuri prin intermediul CJ Timiș. Locația propusă, pe raza localității Giroc, a creat însă disensiuni între autoritățile locale și județene. După schimbarea Guvernului Grindeanu nu s-a mai auzit nimic de acest proiect, în schimb, primarul Robu anunțase deja intenția de a construi oricum o arenă mare în oraș cu bani de la bugetul local. Primele sume avansate sunt 400.000 de lei pentru anul în curs, respectiv un milion de lei în 2018 pentru începerea lucrărilor.

Sala Polivalentă de pe str. Aurel Păunescu Podeanu a rămas un monument al impotenței autorităților locale

Codașii României

Deși se laudă că e bogată Timișoara e printre orașele importante din România cu o infrastructură sportivă precară. Capacitatea mare a bărânei arene ”Dan Păltinișanu” nu mai poate fi motiv de mândrie. La nici 320 de kilometri, Capitala Ardealului, Cluj-Napoca, are două stadioane de Champions League, o sală veche păstrată în condiții bune și o Polivalentă nouă de 10.000 de locuri. Craiova și Ploiești sunt alte două orașe care se bucură atât de săli noi, cât și de stadioane moderne, cu precizarea că cel din Oltenia urmează să fie finalizat.

Timișoara nu e fruntașă la capitolul săli nici în Banat. Reșița are o sală mai nouă, iar dacă trecem granița, la Vârșeț și Becicherecu Mare (Zrenjanin), orașe din Banatul Sârbesc, găsim arene de baschet și handbal aflate la cele mai înalte standarde internaționale.

”O să fie greu pentru toate echipele dacă nu se vor finaliza lucrările la noua sală. Pleci la un drum și nu mai depind de tine unele lucruri”, Ilie Trițoiu, șeful secției de baschet a SCM Timișoara

”E clar că o nouă sală finalizată în Timișoara ar rezolva foarte multe. De undeva trebuie să se înceapă, trebuie abordată ca strategie pentru viitor. Alte orașe au infrastructură și nu au echipe. Noi iată că găsim finanțări să le ținem și nu avem unde să jucăm”, Sebastian Răducanu, președinte BC Timba

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.