EXOTIC Fotbal printre temple. Timișoreanul Cosmin Goia, printre puținii români care au...

EXOTIC Fotbal printre temple. Timișoreanul Cosmin Goia, printre puținii români care au „experimentat” fotbalul din Asia de sud-est

0
DISTRIBUIȚI
Cosmin Goia (foto, dreapta)

Fundașul Cosmin Goia a vrut să se lase de mai multe ori de fotbal din cauza dezamăgirilor și accidentărilor suferite. Cariera sa a continuat însă cu o traiectorie cel puțin neobișnuită. După o perioadă petrecută în Ungaria jucătorul crescut la FC Politehnica Timișoara a avut parte de aventura vieții sale. A evoluat timp de trei sezoane în exoticul Vietnam, o țară cu tradiții și o cultură total diferite față de cele occidentale.

Cosmin Sabin Goia și-a început cariera la Poli Timișoara într-o perioadă tulbure, când clubul era condus anapoda de italianul Claudio Zambon. ”Am vrut să mă las, nu era seriozitate, nu prea mai erau echipe prin zonă. Am fost la UMT în pregătiri și apoi am ajuns la Câmpia Turzii”, rememorează fundașul care a împlinit în acest an 35 de ani. Cosmin Goia a avut apoi parte de un început bun cu CFR Cluj în elită, dar s-a accidentat într-un moment cheie. ”Aveam 21 de ani și m-au declarat netransferabil după ce Rapid dorea să achite vreo 200.000 de euro pentru mine. După două-trei săptămâni am suferit o fractură de metatarsian și s-a tot dus în jos cariera mea. Dacă prindeam trenul poate ajungeam la echipa națională, căci la giuleșteni era Răzvan Lucescu”, spune Goia. La revenire CFR-ul l-a trimis la ”satelitul” Unirea Dej din B, între timp antrenorul Dorinel Munteanu transferase alți apărători. A mai jucat în Ardeal la FC Brașov și Alba Iulia înainte de prima plecare ”afară”. A ajuns în Ungaria, la Nyíregyháza, unde, deși mai avea colegi români, precum actualul impresar Bogdan Apostu, a resimțit greutățile de a fi jucător străin. A jucat și pentru o altă trupă maghiară, Pécs. Iar problemele de comunicare de peste graniță i se vor părea minore în comparație cu ce a trăit în continuare.

”La 30 de ani am vrut iar să mă las. La Pecs am avut prima accidentare gravă după ce un un alt român a căzut pe genunchiul meu. Le-am spus colegilor dinainte că aș pleca și așa m-am trezit cu un telefon de la un impresar care m-a întrebat dacă nu vreau să merg în probe în Vietnam. Când auzi așa ceva te gândești numai la războaie. Pe toată lumea dacă întrebi îți spun că au văzut filmele americane. Dar când ajungi acolo e cu totul altceva. Orașele sunt dezvoltate, mai ales cele turistice, noi nu avem așa ceva. Se dezvoltă la greu. Am dat probe vreo trei săptămâni pentru că nu puteau să joace decât trei străini în echipă. Au vrut să mă mai țină o săptămână însă aveam bilet de întoarcere și le-am spus: ori mă iau ori plec”, își amintește Cosmin Goia pasul către Asia.

Goia a jucat mai întâi pentru SHB Da Nang FC, care era chiar campioana en titre a Vietnamului. Primul său meci acolo, în anul 2013, a însemnat și câștigarea Supercupei. Din păcate însă nu a fost ocolit de problemele medicale nici pe tărâm asiatic. ”Ca și angajament e poate peste campionatul nostru, se aleargă mult. Pe partea tehnică și tactică stau mai prost. Nu au forță, ei iau jucători solizi de obicei. La Da Nang am stat două luni cu meniscul și ligamentul rupt. Nu aveam încotro. Antrenorul trăgea de mine, că altfel vine alt străin. Deși nu se mai putea lua că era început campionatul. Am terminat pe 2 și echipa a pierdut finala Cupei, dar toată lumea spune că dacă nu mă accidentam le câștigam pe ambele. Am fost foarte apreciat pentru că ei în fiecare an schimbă străinii iar pe mine m-au tot chemat înapoi”, subliniază Cosmin Goia. Acesta a beneficiat de translator, dar perioada de acomodare a fost absolut necesară. La Da Nang a fost coleg cu sârbul Milorad Janjuš.

A doua sa ”etapă” în Vietnam a fost cu atât mai inedită cu cât a acceptat o propunere din eșalonul secund. Cu Sanna Khánh Hòa FC a reușit promovarea de pe locul 2 al ligii secunde, acolo unde meciurile se derulau după-amiază, într-o căldură greu de suportat de către un european. ”La ei vara se joacă la 16-17, repriza a doua o jucam în nocturnă. În liga a doua jucam la 13-14. Erau lejer 40 de grade, după încălzire nu mai puteam să respir. Aici nu mai am treabă, pot să alerg pe căldura de la noi”, precizează Goia.

În 2014 timișoreanul s-a întors acasă pentru a se recupera după o nouă accidentare iar ultima sa ”înrolare” în Vietnam, la Hoàng Anh Gia Lai, a venit pe nepregătite. ”Eu mai jucam la Șag să-mi revin. Am fost sunat să mă prezint rapid la noua echipă. De acolo tocmai pleca Darko Lukanovic, care a jucat la Rapid, și un fundaș central sârb, ambii s-au accidentat și era nevoie de alți străini. La ultima echipă eram la 30 de kilometri de oraș, stăteam într-un centru de pregătire foarte bine pus la punct, cu grupe de juniori de la cea mai fragedă vârstă până la seniori. E o echipă asociată cu Arsenal Londra. Acolo juniorii învață engleză și au antrenori bine pregătiți. Poate se compară cu academia lui Hagi”, conchide Cosmin Goia.

Impact cultural

Atât Da Nang, cât și Na Thrang, orașul în care se afla a doua formație la care a jucat Goia, sunt moderne și apreciate pentru plajele lor.


Dar există un contrast între bogăția litoralului și Vietnamul mai sărac, dinspre munți. Timișoreanul a avut ocazia să vadă și alte țări din zona Asiei de Sud-Est și atracțiile lor turistice. Printre acestea și Monkey Island, o insulă vietnameză controversată, dominată de primate care fac deliciul turiștilor. ”La Da Nang aveam în primele luni meci o dată la trei zile deoarece am jucat și în Cupa Asiei, așa că prietena mea s-a bucurat mai mult de plajă. Am fost cu echipa și în Myanmar (Birmania), Maldive și Malaezia. În Myanmar sunt turnuri de aur celebre. Am fost pe diferite insule, precum Insula Maimuțelor. În Vietnam partea de lângă mare e okay, se dezvoltă bine, cea dinspre munți, junglă, e mai săracă. La ultima echipă, Gia Lai, se vedea această diferență”, explică fundașul bănățean.

Vietnamul în sine reprezintă una dintre puținele țări socialiste rămase în lume. Cu toate acestea Cosmin Goia spune că în țara cunoscută pentru războiul de la mijlocul secolului trecut nu se resimt restricții de niciun fel. ”Nu pot să compar cu nimic de aici experiența din Vietnam. Trebuie să vezi cu ochii tăi. Ho Chi Minh și Da Nang se dezvoltă peste nivelul mediu din România. Sunt oameni foarte bogați și oameni foarte săraci. Acolo nu poți să-ți dai seama cine e bogat pentru că se îmbracă modest. Vietnamezii sunt un pic mai ciudați, dacă văd un străin sunt fascinați. Ca și cum am vedea noi un extrateresru. Sunt prietenoși, vorbesc cu tine, zâmbesc mult, sunt curioși să afle cine ești. Iar pe plajă mă mai certam cu ei pentru că stăteau și se uitau la tine”, povestește Cosmin Goia. Fotbalistul nu s-a speriat nici de mâncarea tradițională vietnameză. ”Se găsește, ca la noi, ce vrei în supermarket-uri. Dar au și mâncarea lor, multe legume, verdețuri și salate. În Vietnam găsești puțini oameni grași. Au numeroase fructe de mare, mâncăruri de pește. Sincer nu cred că am mâncat din greșeală ceva ce nu doream. Dar se mănâncă în partea de nord, pe lângă capitala Hanoi, șobolani și câini. Dar nu-i iau de pe stradă așa, sunt crescuți special…”, specifică Goia.

”Te accidentezi pentru că nu te rogi la Buddha”

Religia e de asemenea un capitol aparte. Aproape jumătate din populație practică o religie folk indigenă aparte, specifică Vietnamului. ”Mai au și budiști și catolici. Am văzut multe biserici catolice… Limba e grea, am învățat doar câteva cuvinte. Ei au niște sunete… la început a fost mai ciudat să-i aud, dar apoi mai legi un cuvânt-două”, adaugă Cosmin Goia. Acesta a povestit și o experiență inedită legată de credință. ”Cei credincioși se roagă zilnic. Un moment amuzant era când făceam fizioterapie. Cum am avut probleme cu ligamentul și meniscul de obicei făceam singur, urmam indicațiile doctorului, și într-o zi vine portarul de la hotelul nostru și a început să se roage lângă mine. Nu prea știa engleză, ce am înțeles e că mi-a zis: uite, pune și tu una dinasta la Buddha și roagă-te la Buddha, că de aia te tot accidentezi! I-am spus să mă lase că eu nu sunt cu Buddha”, rememorează Cosmin Goia.

Cosmin Goia a jucat în Vietnam pentru o echipă-satelit al marelui Arsenal

Vrea să revină în Vietnam, ca antrenor

Revenit de doi ani în țară, Cosmin Goia nu regretă câtuși de puțin aventura asiatică. A fost un adevărat idol pe la echipele la care a trecut iar aprecierea e și una financiară pentru străinii care au mers în campionatul vietnamez. Timișoreanul își dorește să se întoarcă acolo, dar dintr-o postură nouă. ”Acum vreau să fac școala de antrenori, mai joc cât pot să joc, nu poți să te lași dintr-o dată de fotbal. Acum vreau licența C și apoi să merg la București pentru B și cursuri de antrenor. Mai am prieteni prin Vietnam și aș vrea să revin acolo. Nu neapărat principal, pot să fiu secund la început. Mai am foști colegi cu care țin legătura”, precizează Goia.

Prezența din ultimul timp a experimentatului fotbalist doar în ligile inferioare din România e oarecum surprinzătoare în aceste condiții. ”Am fost în discuții cu Ripensia înainte să promoveze din D în C, am fost la Sighetu Marmației, dar s-a desființat. Puteam să merg la ASU Poli, era vorba ca cineva să mă propună, dar am spus că nu mă interesează Liga a II-a în condițiile în care faci deplasări la Brăila. Eu sunt sătul de drumuri. ACS Poli nu m-a căutat. Nu e tentant financiar. În Vietnam făceam toate deplasările cu avionul și tot era obositor”, concluzionează fundașul. Acesta locuiește în Șag și a jucat pentru localnica Timișul din ”D” până în iarnă, după care a ajutat-o pe ASO Deta să promoveze în Liga a IV-a. ”Rămân acolo, unde mă ocup cu Remus Moga de echipă… Chiar recent m-a sunat primarul de la Șag (Flavius Roșu), dar nu mai revin acum. Oamenii sunt serioși la Deta. O să joc până nu mai pot. Când simt că sunt depășit”, a încheiat ”vietnamezul” Cosmin Goia.

Deschizător de drumuri în Vietnam pentru fotbaliștii români a fost Robert Niță, care a activat în 2010 la The Cong. Pe lângă bănățeanul Cosmin Goia, în această țară a mai evoluat doar un alt conațional: gălățeanul Petrișor Voinea. Un alt timișorean, Leontin Chitescu, a jucat în Thailanda, țară cu care se învecinează Vietnamul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.