Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara, contract pentru analize medicale cu o...

Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara, contract pentru analize medicale cu o clinică privată, deși ”Județeanul” are o linie ultramodernă. Cum explică directorul situația

0
DISTRIBUIȚI

Spitalul Județean Timișoara are, de trei ani, un laborator unic în România, în care a fost montată o linie automată de efectuare a analizelor medicale în valoare de un milion de euro. Mai mult, prețurile sunt și cu 50% mai mici decât la laboratoarele private.

Cu toate acestea, Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara a preferat să încheie un contract de efectuare a analizelor medicale care nu se pot realiza în spital cu o clinică privată. Este vorba de Spitalul “Regina Maria”, care a câștigat, anul trecut, licitația organizată de Institutul de Boli Cardiovasculare, pentru că a venit cu prețul cel mai mic, susțin reprezentanții unității medicale.

Luca Constantin, directorul institutului de la Pădurea Verde, explică faptul că în clinica privată nu se realizează analize legate de bolile de inimă, ci de alte afecțiuni, care n-au cum să se realizeze într-un spital de cardiologie.

“Avem un contract cu Regina Maria pentru că sunt analize specifice, gen hemoculturi (n.r. testul pentru detectarea microorganismelor din sânge care pot cauza infecții) sau alte lucruri care nu se pot face într-un spital de cardiologie.


Nu vorbim de analize legate de bolile de inimă, ci de alte boli. Și atunci, pentru ca noi să putem ajuta pacienții, există un contract, obținut printr-o procedură de achiziții, bineînțeles, și contractul prevede acele analize care nu se pot face la noi în spital”, a declarat, pentru PRESSALERT.ro, Luca Constantin.

Directorul Institutului de Boli Cardiovasculare din Timișoara spune că pacienții nu trebuie să plătească nimic pentru efectuarea acestor analize și nici nu a a crescut timpul de așteptare al rezultatelor.

“Există analize la care rezultatul vine după trei, patru, cinci zile, o săptămână, în funcție de tipul analizei. Când vorbim despre hemoculturi, ce se întâmplă: aceste hemoculturi așteaptă ca microbii să crească sau nu pe anumite culturi pe care ei le fac. Dacă noi bănuim un microb în sânge, acel microb se pune într-un mediu de cultură și mediul de cultură durează câteva zile, în funcție de microb, să crească sau nu”, a precizat Luca Constantin.

Întrebat de ce unitatea medicală pe care o conduce nu a încheiat un contract cu Spitalul Județean Timișoara pentru efectuarea acestor analize medicale, directorul Institutului de Boli Cardiovasculare spune că “Județeanul” nu a participat la licitația organizată anul trecut.

“Noi facem contracte cu cei care participă la procedurile de licitație. Dacă ar fi participat spitalul județean, probabil că s-ar fi putut, nu cunosc aceste detalii, nu sunt în atribuțiile mele. Contractul e de un an de zile, cred. Înainte se făceau la Spitalul Victor Babeș. În prezent, spitalul are probabil prețuri mai mari și de aceea nu a câștigat procedura de achiziție”, a conchis Luca Constantin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.