La primăvară încep lucrările de reabilitare a Palatului Culturii din Timișoara, care...

La primăvară încep lucrările de reabilitare a Palatului Culturii din Timișoara, care găzduiește Opera și Teatrul Național. După ce se așteaptă

1
DISTRIBUIȚI

În primăvara anului viitor încep lucrările de reabilitare a Palatului Culturii din centrul Timișoarei, clădire care găzduiește Opera și Teatrul Național. Anunțul a fost făcut, astăzi, de Nicolae Robu, în cadrul unei conferințe de presă. Deși licitația pentru reabilitarea fațadei principale a Palatului Culturii a fost finalizată în iarna anului trecut, lucrările nu au început pentru că mai este nevoie de obținerea unor avize.

Potrivit primarului Timișoarei, în această săptămână a fost primit un aviz de la Ministerul Culturii pentru clădirea Operei, doar că acesta nu este suficient pentru demararea lucrărilor.

“În aviz se spune în felul următor: intervenția va urmări conservarea materialului, și nu înlocuirea, se va prezenta soluția de curățare urmărindu-se păstrarea patinei și evitându-se curățarea excesivă și se va reveni la avizare cu fazele proiect tehnic și documentație de execuție. Cu alte cuvinte, se spune că se va reveni cu update-ul de proiect tehnic și de documentație de execuție pentru avizarea finală, pentru că trebuie niște intervenții care să se țină cont de ceea ce s-a spus în detaliu, în care sunt prezentate soluțiile de intervenție”, a explicat Nicolae Robu.

Concret, potrivit edilului-șef, proiectantul trebuie să facă anumite modificări în proiectul tehnic și în documentația de execuție, iar apoi se va merge din nou la comisia din cadrul Ministerului Culturii pentru obținerea autorizației, astfel încât să se poată demara lucrările de reabilitare a fațadei clădirii Operei.


Nicolae Robu recunoaște că lucrurile s-au cam “fușărit” și de aceea este nevoie de ajustări la proiectul tehnic.

“A fost nevoie de foarte multă documentație pe care au cerut-o pentru a se pronunța acest aviz. Din păcate, nu a fost această abordare de la începutul începutului. E vina tuturor, aș zice, din dorința de a se face repede, lucrurile s-au cam fușărit. Inițial, s-au dat și avizele cu o anumită indulgență, să nu spun superficialitate, și s-a ajuns acum la o abordare mai riguroasă. Asta a presupus ca proiectantul să muncească mult, să vină cu documente care au fost foarte voluminoase, cu prezentarea soluțiilor pentru tot felul de operații și după ce au fost analizate, s-a dat avizul pe care l-am prezentat. Acum, proiectantul mai trebuie să facă niște ajustări și cu documentația finală se merge pentru avizul final. Am fost asigurați că asta va decurge rapid”, a detaliat Nicolae Robu.

Primarul Timișoarei a mai precizat că lucrările de reabilitare a fațadei Palatului Culturii vor începe în primăvara anului viitor, enumerând pașii care mai trebuie făcuți.

“Acum s-a depus cererea pentru certificatul de urbanism nou, pentru că a trecut vremea și durata de valabilitate a expirat, se va genera cu această ocazie un aviz PSI, de mediu, de estetică pentru fațadă, apoi avizul de la Ministerul Culturii va veni pe soluția finală, termenul de execuție pentru proiecul tehnic e de circa 45 zile, pentru actualizare, și a documentației de execuție. Apoi se trimit documentele pentru obținerea autorizației de construcție și documentația ajustată merge la Ministerul Culturii pentru avizare în noile condiții”, a conchis Nicolae Robu.

1 COMENTARIU

  1. Cladirea arata chiar bine, hai poate travertinul de pe arcul ala de triumf sa zicem ca ar trebui putin curatat, fatadele laterale sunt brici. Sa calce acceleratia cu Muzeul Banatului ca vine 2021 si noi nu avem muzeul de istorie, cu ce defilam ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.