Legenda TM Base, festivalul care a pus Timişoara pe harta muzicii electronice

Legenda TM Base, festivalul care a pus Timişoara pe harta muzicii electronice

0
DISTRIBUIȚI

De-a lungul vremurilor, pe plan muzical, Timişoara a fost de mai multe ori „kilometrul zero“ al României. Dincolo de perioada anilor ’70, când formaţiile de rock ale oraşului nostru „făceau legea“ în materie de virtuozitate şi celebritate, unul din momentele în care tinerii din toată ţara se uitau cu respect la scena timişoreană a fost perioada în care oraşul nostru a devenit cunoscut datorită festivalului TM Base. Un eveniment născut din pasiune, dintr-o mişcare underground care a debutat prin câteva chefuri „ilegale“ ţinute în  hale industriale. Dincolo de aspectul muzical al festivalului, primele ediţii ale TM Base au lansat şi ideea de promoteri, de organizatori de evenimente.

„Am început să organizez evenimente în 1996, iar un an mai târziu am început cu treaba care mai târziu s-a transformat în festivalul TM Base. Meseria asta de organizator de evenimente e aparte: nu există şcoală şi nici cărţi pentru aşa ceva. Nu suntem manageri de trupă, suntem promoteri ai unui sound. E drept, există şcoli de management, şi eu am făcut câteva care m-au ajutat, am terminat şi Facultatea de Drept, iar aceste lucruri m-au ajutat. Adevărul e că în România, până în anul 2000 cel puţin nu exista nicio tradiţie, numărai pe degete oamenii implicaţi, deci n-aveai de unde să furi meserie. Am făcut toate greşelile care s-au putut face, dar contextul a permis, fiindcă pe atunci nu exista nimic în Timişoara. Nu exista nici măcar house-ul din discoteci“, spune Florin Unguraş, „UFO“, principalul vinovat pentru apariţia fenomenului TM Base.

Prima ediţie a festivalului TM Base a avut loc în 1998, la Sala Lira, iar doi ani mai târziu festivalul a căpătat un contur internaţional. În acelaşi an organizatorii au lansat şi prima compilaţie dedicată acestui eveniment. În decursul anilor, la festivalul TM Base au participat numeroase nume autohtone şi a lansat altele noi, fiind un mijloc de promovare a muzicii electronice româneşti.

Începând din 2004, organizatorii au pus „pe roate“ şi un inedit workshop, care a adunat laolaltă artişti străini şi autohtoni. Şi aceste evenimente s-au bucurat de un real succes printre cei care au participat la ele numârându-se şi britanicul Marcus Intalex, francezul Maelstrom, germanul Ben Mono, britanicul Doc Scott sau germanul Rony Pries.

Scena muzicală electronică timişoreană, care a reprezentat kilometrul zero al muzicii româneşti în acest domeniu a pornit la drum din pasiunea pentru muzică e celor implicaţi. Din păcate, treptat – treptat, pasiunea a fost înlocuită cu noţiunea de business, astfel încât festivalul nu şi-a mai găsit „locul“.

„Eu ascult muzică din 1982, de la vârsta de şase ani. Eram atât de entuziasmaţi încât ne-am propus să facem şi noi muzică.


Şi pentru că vroiam să o cântăm undeva, ne-am organizat propriile evenimente. Astăzi, lumea e melomană, ascultă radio, vede două piese pe Youtube, dar asta nu-i destul, e un micuţ hobby. Atunci umblam sute de kilometri pentru un disc nou apărut. Atunci investeai foarte mult în muzică şi prin urmare ţineai la lucrurile alea. Acum toate sunt la îndemână, e ca la supermarket, îţi iei ceva şi-l mănânci, chiar dacă poate are şi elemente nocive…l-ai mancat, s-a terminat…“, spune UFO.

Nume importante de pe scena mondială

De-a lungul anilor, festivalul TM Base a fost gazda unor spectacole cu nume cât se poate de importante din scena mondială, printre care se numără Noisia, Palotai, Black Sun Empire, Camo and Krokked, Hudson Mohawke, Jay Cunning, JFB, High Kontrast, The Quemists, The Ragga Twins, Ed Solo, Benga, Pendulum, Davis Caretta, The Freestylers, Wax Tailor, The Hacker şi mulţi alţii.

Ultima ediţie a festivaluli TM Base a avut loc în perioada 14 – 16 octombrie 2010 După 13 ediţii de succes ale festivalului, evenimentul a luat iniţial „o pauză“, după care a dispărut definitiv din radarul amatorilor de muzică.

„Apreciem că situaţia s-a schimbat în rău în ultimii ani – posibilităţile financiare şi disponibilitatea publicului de a cumpăra bilete de intrare corelate cu valoarea şi onorariile artiştilor, dar şi interesul faţă de muzică în general au scăzut dramatic.  În acelaşi timp, artiştii şi genurile din festival  au evoluat şi au devenit tot mai populare la nivel global, implicit crescând semnificativ onorariile artiştilor semnificativi, cu priză la public. De altfel toate cheltuielile de organizare au crescut exponenţial în ultimii ani, punându-ne în imposibilitatea de a asigura o finanţare suficientă, pentru a organiza evenimentul la nivelul ultimelor ediţii.Consecvenţi cu principiile noastre şi cu afirmaţiile anterioare, am refuzat să facem compromisuri de calitate în legătură cu evenimentul doar de dragul continuităţii şi am hotarât să întrerupem evenimentul pînă când, eventual, contextul general ar permite reluarea sa“, a fost mesajul organizatorilor festivalului la întreruperea acestuia.

Desigur, pentru melomanii care au prins cel puţin o ediţie a acestui festival, TM Base-ul rămâne un punct de reper pentru „mişcarea“ autohtonă. E şi normal să fie aşa, căci TM Base-ul a pus bazele pentru toate evenimentele ulterioare din ţara noastră.

„Cu siguranţă TM Base-ul a fost vârf de lance pe bucata aia de muzică electronică. Felul în care am împins festivalul în sus i-a inspirat pe mulţi să facă muzică şi să organizeze alte evenimente. Am fost la baza unui entuziasm general. Nu mai ţinem TM Base-ul din două motive principale. Cel principal e legat de finanţare. Am împins festivalul ăsta foarte sus şi am precizat că niciodată nu vom coborî sub standardele pe care ni le-am impus. Ei bine, financiar, n-am putut să replicăm formula. Al doilea motiv e oarecum şi subiectiv. Nu ne regăsim într-o parte a muzicii electronice din prezent, spiritul s-a schimbat“, spune iniţiatorul TM Base-ului, Florin Unguraş „UFO“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.