METRONOM De la Ghiță Ciolac la Adi Popa. Jucătorul brașovean, ultimul supraviețuitor...

METRONOM De la Ghiță Ciolac la Adi Popa. Jucătorul brașovean, ultimul supraviețuitor din lotul Ripensiei care a renăscut în Liga a VI-a

0
DISTRIBUIȚI
Imagine surprinsă la promovarea Ripensiei în B, Adi Popa (centru)

Nu se pot face comparații între jucătorii din perioada interbelică și cei de acum ai Ripensiei. Totuși, ”bomberul” Ștefan Dobay sau Gheorghe Ciolac, căpitanul legendarei campioane a României, pot zâmbi de dincolo de nori. La formația roș-galbenă reînființată în 2012 evoluează, chiar de la startul proiectului, un predecesor demn, cel puțin moral, de moștenirea clubului originar din Fabric. Adrian Popa a pus serios umărul la renașterea lui ”Ripi” și e liderul echipei cu care a obținut accesul în antecamera Ligii I.

Ca jucător de fotbal Adrian Popa (28 de ani) a avut un parcurs atipic. Născut în orașul Victoria, din județul Brașov, acesta a făcut junioratul la echipa locală Viromet, pentru care avea să joace și în Liga a IV-a. În familia sa fotbalul pare la el acasă dacă ne uităm la cariera fratelui mijlociu, Iulian (33 ani). Un mijlocaș ce a avut o carieră de succes în Liga I. În mod inedit cei doi se vor înfrunta în noul sezon în premieră, deoarece Iulian Popa a semnat cu FC Hermannstadt după capotarea ”Steagului”. Adi Popa părea să calce mai degrabă pe urmele celui mai mare dintre frați, Valentin (36), care și-a agățat ghetele în cui la 18 ani. El e cel care l-a convins să vină la Timișoara, dar pentru studii. ”Despre Vali se spunea, culmea, că e cel mai talentat dintre noi. Am venit la Politehnica, aici, pentru școală, nu mă axam mult pe fotbal atunci. Am absolvit Facultatea de Electronică și Telecomunicații… M-a atras însă mult minifotbalul și prin niște prieteni am ajuns în Județ, la Margina, FC Bazoș și apoi în Municipiu la ASU Politehnica pe durata studenției”, rememorează Adrian Popa.

Inițial o aripă stânga ofensivă, Popa de la ”Ripi” era până în vara lui 2012 goleadorul lui ASU Poli, dar asta înainte ca echipa studențească de amatori să fie preluată de suporteri. ”An de an terminam cu ASU pe primul loc, dar nu se dorise promovarea. Am ales dinainte de implicarea fanilor să merg la Ripensia. Chiar nu știam că o să vină suporterii pe Știința, foarte bine că au făcut acest lucru. Am avut și acolo o echipă bună în Liga a VI-a. Alegerea a însemnat inclusiv rămânerea în Timișoara. Luasem 99% decizia să mă mut la Brașov, cu prietena, acum soția mea. După o discuție cu Radu Ienovan mi-am schimbat decizia cu 180 de grade. Mă bucur foarte mult pentru acest lucru”, spune actualul ”șeptar” al Ripensiei.

Parcursurile din Cupă rămân de referință

Deși au evoluat în ligile foarte inferioare cu FC Ripensia, Adrian Popa și colegii săi au reușit să aducă cinste renumelui legendarului club născut în 1928 și al cărui palmares l-au preluat. În primul rând au fost realizările din Cupa României, pe lângă promovările succesive cu o singură excepție. Mai întâi în toamna lui 2013, când timișorenii au trecut pe ”Electrica” de UTA și apoi pe ”Dan Păltinișanu” de ”U” Cluj, aflată în Liga I. ”Mă bucur mult că am plecat din Liga a VI-a pentru că a fost o emulație extraordinară în jurul echipei în primii ani. Am avut și un parcurs fantastic în Cupa României, a fost cea mai frumoasă perioadă. Meciul cu UTA a fost frumos pentru că am câștigat într-o manieră categorică, dar bucuria cea mai mare a fost cu U Cluj, deși eu m-am accidentat la ultima fază a fost cea mai mare realizare”, rememorează ”Adiță” Popa. După eliminarea ”Șepcilor roșii” din șaisprezecimi, cu scorul de 2-1, roș-galbenii au fost opriți de Pandurii, în optimi. Peste doi ani ”Ripi” a făcut o nouă surpriză, fiind oprită de data aceasta de Viitorul în 16-imi.

Din punct de vedere sportiv realizarea din sezonul trecut rămâne cea mai palpabilă performanță, deoarece în acest weekend numele de Ripensia revine în Liga a II-a după 69 de ani de pauză. O performanță realizată după doar un an petrecut în C. ”Cuvântul de bază a fost performanța tot timpul. A fost un moment de cumpănă, la începutul sezonului, când Sebișul s-a distanțat la șapte puncte. A fost cel mai greu moment, dar uite că am reușit să recuperăm, ba, mai mult, să ne distanțăm. E adevărat că am avut o serie fantastică în ultimele meciuri. O formă sportivă extraordinară. E ceea ce îmi doresc și acum în Liga a II-a”, mai spune Popa. Fără achiziții spectaculoase inițiativa Ripensiei pare mai degrabă naivă din exterior, dar același lucru se spunea probabil și când echipa anunțat că vrea cât mai sus în Cupă. ”S-a dat credit lotului care a reușit promovarea, e diferență de experiență, atuul nostru e unitatea de grup, continuitatea, omogenitatea. Normal că nu vom avea un stil defensiv, mereu am avut un joc bazat pe posesie, plăcut ochiului, pe aceste lucruri ne vom baza”, consideră cel care a câștigat în timp și banderola de căpitan al lui ”Ripi”. ”Cum am spus, au trecut cinci ani de la primele declarații ale noastre, la acel moment păreau visuri mărețe, eu sincer am crezut și cred în continuare.


Iată că am ajuns în Liga a II-a. Nu știu în cât timp va reuși Ripensia să ajungă în Liga I, dar cu siguranță acesta e obiectivul principal”, completează Adrian Popa, prezent în roșu și galben încă de la primul antrenament din 2012.

Derby-uri așteptate la finele toamnei

Poate cel mai așteptat duel în acest an pentru susținătorii roș-galbenilor va fi în runda a 18-a. Atunci, Ripensia se va reîntâlni cu ASU Poli după doi ani de la încleștările încheiate în favoarea alb-violeților în D-Timiș. Două etape mai devreme nou promovata din Ciarda Roșie va înfrunta UTA. ”Personal pentru mine va fi cu Hermannstadt cel mai interesant. Dar cu siguranță aceste meciuri, cu UTA și ASU Poli, sunt cele mai așteptate de către echipă, pentru că avem ocazia să aducem un număr mare de spectatori la stadion. Am reușit în meciul cu ASU Poli pe Dan Păltinișanu să aducem peste 6.000 de spectatori. Nu-l văd ca o revanșă, am mai avut un meci în care am câștigat în Cupă. Va fi un meci cu foarte multe emoții, entuziasm și multă emulație în jurul său”, subliniază Adi Popa. Reprofilat pe postul de fundaș dreapta în ultimele sezoane, căpitanul lui ”Ripi” arată maturitate și în gândirea strategică. ”Eu consider că a fost o tragere la sorți bună pentru B. Nu avem meciuri grele la început. Avem timp să ne intrăm în ritmul nostru. Acest start va fi mai facil decât ar fi putut fi”, a spus Popa.

Inspirat de povestea echipei cu patru titluri naționale

Diferențele dintre fotbaliștii obișnuiți și căpitanul actual al Ripensiei merg poate mai departe. Adrian Popa a fost printre jucătorii din cadrul noului proiect care au lecturat istoria clubului roș-galben. ”Am citit Ripensia – Nostalgii fotbalistice (n.r. de Cristi Alexiu). Când mi-a spus domnul Ienovan de Ripensia, chiar dânsul mi-a oferit acea carte, am citit-o și am rămas fascinat de ceea ce a reușit acea echipă și faptul că a fost iubită în celelalte orașe, mai ales în București. Noi ne dorim să atragem cât mai mulți suporteri, Timișoara are nevoie de fotbal și timișorenii își doresc să vadă fotbal, cum a fost acum zece ani. Eu nu am prins acea perioadă extraordinară cu stadionul plin, probabil va dura o vreme până se va mai reuși acest lucru. E loc pentru toate echipele în Timișoara”, conchide Adi Popa.

Se ocupă și de magazinul online al clubului

Fără susținere de la autorități și cu un buget mic, până recent jucătorii Ripensiei obișnuiau să mai aibă un al doilea job. În noul sezon acest lucru s-a schimbat, dorindu-se o profesionalizare potrivită eșalonului secund. Mijlocașul Raul Briciu, de exemplu, a plecat pentru că s-a axat pe serviciu. În rest, actualii componenți mai tineri sunt ocupați cu viața de student sau chiar cea de elev. Adi Popa are însă o situație aparte. Pe lângă misiunea din teren ”șeptarul” lui ”Ripi” se ocupă și de comenzile venite la magazinul online al Ripensiei. ”M-am ocupat și de acest lucru, îmi face plăcere și mă bucur că am putut să ajut suporterii din afara Timișoarei. Am trimis materiale și la București, în Moldova la Iași, în toate părțile țării sunt comenzi și mă bucur că pot să-i ajut pe acești suporteri. Se solicită tricouri, fanioane, eșarfe. Toate produsele de pe site-ul oficial sunt comandate. E cu siguranță o sursă de venit, ca pentru orice alt club bine organizat. Mai ales acum, în Liga a II-a, unde cheltuielile sunt mari, orice ban e binevenit”, a concluzionat căpitanul Adrian Popa.

Ripensia a câștigat meciul de debut în noul sezon cu o echipă încropită a Forestei Suceava. Un 16-0 care a făcut înconjurul țării. Adrian Popa a marcat o dublă în acest meci fără istoric, dar unul care va rămâne totuși trecut ca primul de la revenirea roș-galbenilor în B.

22 de meciuri, un gol și patru assist-uri, sunt cifrele lui Adrian Popa în sezonul 2016-17 al Ligii a III-a

”Nu e vorba dacă facem față, vrem să facem o figură frumoasă și să facem ceea ce am făcut până acum, să obținem rezultate cu un joc frumos”, Adrian Popa, căpitanul Ripensiei Timișoara

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.