Peștera Bolii, magnet pentru turiști în lunile de vară. Cât de spectaculoasă...

Peștera Bolii, magnet pentru turiști în lunile de vară. Cât de spectaculoasă este după ce a fost amenajată de voluntari FOTO

0
DISTRIBUIȚI

pestera bolii

Peștera Bolii, din județul Hunedoara, una dintre cele mai mari din Transilvania, atrage turiști ca un magnet în lunile de vară, temperatura din interior fiind de doar șapte grade Celsius.

Peștera Bolii este singura din România în care se poate observa străpungerea în totalitate de către un râu a unui masiv de rocă calcaroasă. Este accesibilă pe toată lungimea ei, iar turiștii care ajung s-o viziteze au parte de clipe răcoroase, în plină zi caniculară. Peștera a fost deschisă pentru vizitatori în anul 2006, când o mână de voluntari au început să o amenajeze cu bani strânși din donații.

Peștera Bolii este considerată un templu al naturii, dar și un loc învăluit de mister. Se află la aproximativ șase kilometri de orașul Petroșani, din județul Hunedoara, pe drumul ce leagă Valea Jiului de Țara Hațegului, în locul în care se întâlnesc Munții Retezat cu Munții Sebeșului.

Denumirea de Peștera Bolii provine de la numele unei familii de nobili care, în secolul al XV-lea, a fost împroprietărită cu pământul și pădurile din această zonă. Peștera Bolii are forma unui tunel și a fost săpată în calcarele Dealului Bolii de Pârâul Jupâneasa. Are o lungime de 455 de metri, iar deschiderea reprezintă de fapt un portal spectaculos de 20 de metri la bază și zece metri înălțime. În galeriile mici pot fi observate pe pereți imagini cu animale sau scene de vânătoare, iar formațiuni de scurgere apar în locurile înalte, dar și pe tavanul galeriei principale.

Peștera Bolii, amenajată de o mână de voluntari

În perioada interbelică, în Peștera Bolii au fost organizate primele concerte muzicale, după ce oamenii au realizat că în cea mai mare sală a peșterii este o acustică deosebită. 30 de ani mai târziu, în peșteră au fost amenajate și primele poduri de trecere peste pârâul din peșteră, dar acestea au fost distruse de-a lungul anilor.

Astfel, până în anul 2006, peștera a fost închisă. Atunci, mai mulți speologi din zonă au luat decizia de a o reamenaja: au fost montate podețe peste râul din peșteră și a fost iluminată cu reflectoare de diferite culori pe o lungime de 75 de metri. În prezent, Peștera Bolii a devenit o atracție turistică în care au loc numeroase concerte, iar vara, numărul vizitatorilor explodează.

“În lunile de vară, avem în jur de 2.000 de vizitatori. Anual, între 3.000 și 4.000 de turiști vizitează Peștera Bolii. Înainte să o amenajăm, peștera era închisă, nu era accesibilă”, a declarat Daniela Onofre, din partea Asociației ecologice PetroAqua, care administrează Peștera Bolii.

Temperatura din interiorul peșterii variază în funcție de anotimp.


Însă, vara este o adevărată plăcere să vizitezi caverna, pentru că temperatura în zona profundă a acesteia este de doar șapte grade Celsius.

Aurul dacic, ascuns în Peștera Bolii?

În Peștera Bolii, localnicii spun că sunt ascunse bogății fabuloase, dar acestea sunt protejate de un blestem care face ca ele să nu poată fi găsite. Miturile vorbesc și despre aurul dacic, care ar fi fost ascuns undeva în munți, în locul în care s-a format Peștera Bolii, pentru a nu fi găsit de romani. Mai mult, legendele transmise din generație în generație vorbesc despre o altă formă a peșterii. Potrivit localnicilor, peștera ar conține mai multe pasaje secrete, care pot fi accesate doar prin pereți care se deschid și în care se spune că s-ar afla aurul dacic.

Peștera Bolii poate fi vizitată sâmbăta și duminica, între orele 10.00 – 19.00, iar în cursul săptămânii trebuie luată legătura cu reprezentanții asociației cu o zi înainte de data programată pentru vizitare. Taxa de vizitare este de 5 lei pentru adulți și de 2,5 lei pentru copii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.