Plimbări cu bicicletele pe malul Begăi, dar și cu vaporașele pe apă,...

Plimbări cu bicicletele pe malul Begăi, dar și cu vaporașele pe apă, până în Serbia, în curând. Ce contract a fost semnat

0
DISTRIBUIȚI

Bega devine navigabilă, iar iubitorii mersului pe două roți se vor putea plimba cu bicicletele pe pista de pe malul canalului din Timișoara până în Serbia. Cele două lucruri vor deveni realitate cel târziu până la sfârșitul anului 2019, dă asigurări Titu Bojin, șeful Administrației Bazinale de Apă Banat. Asta după ce, astăzi, a fost semnat contractul de finanțare a proiectului transfrontalier România – Serbia „Repararea infrastructurii de navigație pe canalul Bega” de către reprezentanții ABA Banat și cei ai Consiliului Județean Timiș

Este vorba de un proiect în valoare de aproape 14 milioane de euro, jumătate din bani revenind părții române. „Cu banii primiți în cadrul acestui proiect noi reparăm nodul hidrotehnic de la Sânmihaiu Român, împreună cu ecluzele pentru tranzitarea vaporașelor și cumpărarea unei drăgi refulante pentru întreținerea până la graniță a canalului Bega. Contribuția consiliului județean în cadrul proiectului presupune realizarea celor două puncte de trecere a frontierei, pe apă și pe pista de biciclete. La vecinii sârbi sunt reparații și modernizări la două noduri hidrotehnice și realizarea pistei de biciclete de 43 de kilometri, care la noi a fost realizată în proiectul anterior, și cumpărarea unei drăgi refulante.


Eu cred că este un proiect extraordinar de frumos”, a explicat, astăzi, Titu Bojin, șeful ABA Banat.

Bojin spune că există și o problemă: partea sârbă nu a răspuns încă dacă susține proiectul pentru realizarea celor două puncte de trecere a frontierei: pe apă și cu bicicleta. „Vecinii sârbi vor trebui să-și dea acordul pe memorandumul transmis de Guvernul României pe data de 3 iulie pentru construcția celor două puncte de trecere a frontierei. Acceptul și l-au dat pentru proiect, dar nu avem confirmarea memorandumului, care trebuie aprobat și de partea sârbă. Probabil că săptămâna viitoare vom face o deplasare la Voivodina, să ajungem la președintele regiunii și să discutăm”, a afirmat șeful ABA Banat.

Proiectul privind refacerea infrastructurii de navigație pe canalul Bega va trebui realizat în 48 de luni, dar Titu Bojin speră că lucrările se vor încheia până la sfârșitul anului 2019. „Este nevoie de acordul părții sârbe până la 30 decembrie, eu sper să nu fim nevoiți să ne gândim că nu se dă acest acord. Dacă sârbii spun nu proiectului, banii vor fi suportați de partea românească, de Apele Române la nivel național. Am putea continua proiectul prin găsirea unei alte soluții de finanțare”, a mai precizat Titu Bojin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.