Seară colorată cu parfum de jazz şi istorie, la Timişoara

Seară colorată cu parfum de jazz şi istorie, la Timişoara

0
DISTRIBUIȚI
Liviu Butoi este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați muzicieni români de jazz.

Melomanii timişoreni sunt aşteptaţi la cea de-a doua ediţie a evenimentului Jazz şi Istorie, care va avea loc duminică, 6 august, de la ora 20.30, la Sala Lira. Evenimentul a debutat anul trecut în aceeaşi locaţie cu un recital susţinut de Tuscarora Band. De această dată, seara va fi colorată cu muzica celor care alcătuiesc proiectul Liviu Butoi & The French Connection feat. Mircea Tiberian.

Liviu Butoi este unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați muzicieni români de jazz. A debutat în anul 1970 în formații de rock, după care, timp de mai multe decenii, numele lui s-a legat organic de jazzul timișorean și românesc în genere. În anii ’80 începe colaborarea cu pianistul Mircea Tiberian, alături de care de-a lungul timpului va avea cele mai fructoase realizări muzicale. În anii ‘90 l-a cunoscut pe renumitul pianist american Burton Green cu care a colaborat până în zilele noastre.

În 2003 Societatea Română de Radiodifuziune îi oferă muzicianului titlul de Muzician al Anului, în cadrul Galei Premiilor de Jazz. În 2004 împreună cu doi muzicieni francezi Edward Perraud (baterie) și Arnault Cuisinier (contrabas), alături de care va susține concertul din cadrul BJF 2015, și cu mai vechiul său colaborator, pianistul Mircea Tiberian, a realizat albumul Păsări, care poate fi considerat un vârf al producției discografice românești de jazz.


În același an albumul Păsări și-a adjudecat și Premiul pentru cea mai bună performanță discografică acordat tot de Societatea Română de Radiodifuziune. Activitatea care a urmat, fructificată prin albumul Dark (2006) și Offerus (2013) în duo cu Mircea Tiberian și alte seturi de înregistrări, l-a consacrat pe Liviu Butoi ca una dintre cele mai interesante personalități ale scenei jazzistice românești.

Arnault Cuisinier a câştigat în 1999 premiul pentru cel mai bun solist la concursul Tremplin Jazz Avignon. De formaţie eclectică, cântă la contrabas şi bas electric în trupe pop-rock şi înregistrează alături de jazzmani precum Eric Barret, Dave Liebman,  Glenn Ferris, Mircea Tiberian.

David Patrois a primit în 1987 o bursă la Berklee School of Music din America unde studiază cu legenda jazzului internaţional, Gary Burton. Se întoarce în Franţa unde câştigă numeroase premii de jazz şi înregistrează album cu propriul cvintet, iar în 2003 pleacă în turneu alături de Ravi Coltrane, Mark Turner şi Olivier Gatto. Predă vibrafonul şi conduce mai multe ansambluri de jazz din cadrul Conservatorului Regional din Paris.

Edward Perraud este percuţionist, baterist, compozitor şi fotograf, care a învăţat să cânte la chitară la vârsta de 8 ani. Pe măsură ce descoperă muzica rock, clasică şi tradiţională, studiază trombonul şi percuţia clasică, iar jazzul îi cultivă gustul pentru improvizaţia liberă și experimentele sonore. După ce îşi deschide propria casă de discuri, fondează cvartetul Synaesthetic Trip în 2011. Cântă în turnee mondiale prin America, Canada, China, Asia şi Europa, alături de Michel Portal, Louis Sclavis, Olivier Benoit, Jean Pierre Drouet, Joelle Léandre, John Butcher, John Edwards, Itaru Oki.

Evenimentul Jazz şi Istorie va avea şi două invitate speciale: Adriana Babeți și Smaranda Vultur, care vor prezenta mai multe povești inedite despre Timișoara cu tema Atelier de istorie patrimonială. Moderator va fi scriitorul și profesorul universitar Daniel Vighi. Manifestarea este organizată de Casa de Cultură a Timișoarei și de Asociația Culturală Ariergarda. Intrarea este liberă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.