Timișenii care lucrează în construcții, cei mai afectați de boli profesionale. De...

Timișenii care lucrează în construcții, cei mai afectați de boli profesionale. De ce afecțiuni riscă să sufere cei care lucrează la birou

0
DISTRIBUIȚI

La Timișoara funcționează singura Secție de Medicina Muncii din vestul țării, la spitalul municipal. Potrivit medicilor, aici ajung, în fiecare an, aproximativ 600 de pacienți din județele Timiș, Hunedoara, Caraș-Severin, Gorj sau chiar Mehedinți. care suferă de boli profesionale, cu care s-au ales la locul de muncă. Cea mai frecventă afecțiune este durerea de spate, iar operațiile care se realizează cel mai des sunt de hernie de disc.

“Patologia pacienților este variată, cea mai frecventă fiind cea osteoarticulară, cum sunt herniile de disc, precum și patologia pulmonară, cu silicoză. Sunt frecvente aceste boli profesionale, din păcate, nu sunt semnalate de cei care le depistează primii, adică medicii din teritoriu, iar oamenii ajung la noi din auzite, de cele mai multe ori, prea puțini sunt trimiși către noi.


Din păcate, angajatorii se feresc și nu prea doresc ca această patologie să fie declarată și semnalată. Oamenii trebuie să știe că au aceste drepturi și noi îi așteptăm cu brațele deschise”, a explicat medicul Ligia Kovacs, înlocuitor șef Secție Medicina Muncii.

Potrivit medicilor, spitalizarea este decontată de stat, astfel că angajații care suferă de boli profesionale pot veni la Timișoara pentru a se interna cu un bilet de trimitere de la medicul de familie.

În ceea ce privește județul Timiș, Ligia Kovacs a precizat că cele mai afectate de boli profesionale sunt persoanele care lucrează în domeniul construcțiilor, dar vor avea probleme cu spatele din ce în ce mai frecvente și cei care lucrează la birou.

“La noi, în sectorul de construcții, predomină patologia osteoarticulară. Probabil se vor semnala cu timpul afecțiuni osteoarticulare și la cei care lucrează la birou, poate chiar și psihiatrice, din cauza stresului, a programului prelungit”, a precizat înlocuitorul șefului Secției de Medicina Muncii, de la Spitalul Municipal Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.