Timişoara, MAGNET pentru afacerişti. Ce facilităţi le oferă primăria investitorilor

Timişoara, MAGNET pentru afacerişti. Ce facilităţi le oferă primăria investitorilor

0
DISTRIBUIȚI

În 2015 și 2016 Timișoara obținea performanța de a deveni cel mai bun oraș pentru afaceri din România, conform unei analize realizate de reputata revistă Forbes.

„În Timișoara, principalele domenii economice sunt producția de componente auto și industria IT. Aceasta este «mantra» vehiculată în presă și nu numai atunci când vine vorba despre orașul de pe Bega. Și, deși este adevărată, nu acestea sunt domeniile din care provin companiile din top 3 cele mai puternice firme din județul Timiș. Pe primul loc al acestui clasament, întocmit de Forbes România pe baza datelor oferite de listafirme.ro (metodologia este aceeași ca în cazul topului Forbes 500 cele mai puternice companii din România: au fost luate în calcul patru criterii – cifra de afaceri, profitul, numărul de angajați și capitalurile proprii din anul 2014), se află Enel Distribuție Banat S.A, al cărui acționar majoritar este Enel Investment Holding BV (Olanda).


Ceilalți acționari sunt Electrica S.A. și Fondul Proprietatea. A doua cea mai puternică firmă din județul Timiș este deținută de Municipiul Timișoara – Colterm S.A., cu activități în furnizarea de abur și aer condiționat (încălzirea locuințelor) –, în timp ce pe poziția a treia se situează o altă companie controlată de autorități: Aquatim S.A. (captarea, tratarea și distribuția apei)”, arată Forbes.ro.

Însă care sunt mai exact facilitățile oferite de primărie pentru a atrage investitorii? Conform datelor de pe site-ul primăriei Timișoara, cele mai importante atuuri ale orașului sunt istoria acestuia, localizarea geografică și faptul că e un pol academic. Prin mai multe HCL-uri, municipalitatea timișoareană oferă o serie de facilități pentru sprijinirea investitorilor.

Pentru investiții cu o valoare mai mare de 2.500.000 de euro și crearea a cel puțin 30 de noi locuri de muncă urmare a investiției inițiale, investitorii beneficiază de reducere de 15% la impozitul pe proprietate și de scutire de la plata impozitului pe teren. Pentru investiții mai mari de 5.000.000 de euro și crearea a cel puțin 60 de noi locuri de muncă în Timișoara ca urmare a investiției inițiale, investitorii primesc o reducere de 20% la impozitul pe proprietate și sunt scutiți de la plata impozitului pe teren. Pentru investiții cu o valoare mai mare de 10.000.000 de euro și crearea a cel puțin 140 de noi locuri de muncă urmare a investiției inițiale, investitorii primesc o reducere de 30% din impozitul pe proprietate și sunt scutiți de la plata impozitului pe teren. Pentru investiții mai mari de 15.000.000 de euro și crearea a cel puțin 250 de noi locuri de muncă în Timișoara ca urmare a investiției inițiale oamenii de afaceri primesc o reducere de 40% din impozitul pe proprietate și sunt scutiți de la plata impozitului pe teren. Pentru investiții cu o valoare mai mare de 20.000.000 de euro și crearea a cel puțin 500 de noi locuri de muncă urmare a investiției inițiale, oamenii de afaceri beneficiază de scutiri de la plata impozitelor pe teren și pe proprietate, câtă vreme suma cumulată nu este mai mare de 708.000 lei pe an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.