Zeci de unități de învățământ din Timiș, fără autorizație sau cu notificare...

Zeci de unități de învățământ din Timiș, fără autorizație sau cu notificare negativă la început de an școlar

0
DISTRIBUIȚI

Din nou probleme în mai multe unități de învățământ din județul Timiș, care nu sunt pregătite pentru începerea noului an școlar. Nouă școli sunt neautorizate sanitar, dintre care șapte grădinițe și două școli, toate în mediul rural. De asemenea, alte 24 de unități autorizate au primit o notificare negativă de certificare a conformității, din care un colegiu, o școală gimnazială și două grădinițe din Timișoara, precum și 20 de unități din mediul rural.

“Problemele la școlile cu notificări negative sunt lipsa apei curente, clădiri degradate pe exterior, unele chiar și pe interior, în sălile de clasă, un număr de grupuri sanitare insuficient pentru numărul elevilor care-și desfășoară activitatea în acele unități școlare, mobilier degradat, desfășurarea activității de tip after-school fără a se asigura spațiu separat pentru servirea mesei. Acestea sunt principalele deficiențe pentru care nu se poate acorda autorizația sanitară”, a explicat, astăzi, în colegiul prefectural, Luminița Răveanu, directorul executiv al DSP Timiș.

O situație mai delicată este înregistrată la Colegiul Tehnic Azur din Timișoara, unde elevii nu pot învăța în sălile de clasă de la etajul superior pentru că plouă prin acoperiș, astfel că unitatea de învățământ a primit o notificare negativă.

“Colegiul Tehnic Azur are o problemă mai deosebită.


Clădirea în sine, etajul superior este într-o stare avansată de degradare, având diverse probleme la acoperiș, tavanele sunt infiltrate. Etajul superior a fost închis, se vor utiliza doar sălile de clasă de la parter și cele neafectate. Are autorizație, dar cu termene de remediere. Cantina nu va funcționa tot datorită infiltraților. La Colegiul Tehnic Azur învață în jur de 400 de elevi”, a precizat Liana Tripșca, director adjunct DSP Timiș.

Francisc Halasz, inspector școlar adjunct în cadrul ISJ Timiș, a afirmat că cele nouă școli fără autorizație de funcționare își vor deschide porțile pentru elevi în data de 11 septembrie, dar pe răspunderea directorilor.

“În momentul de față sunt nouă școli neautorizate, dintre care șase au probleme cu documentația depusă, dar condițiile sunt în regulă. Una dintre școli este cuprinsă în programul PNDL, deci sperăm că până anul viitor va rezolva situația și grădinița, respectiv școala primară de la Folea, care aparțin comunei Voiteg, acolo într-adevăr sunt probleme, soluția cea mai bună ar fi transportarea acestor copii la școala Voiteg. Lipsa autorizației de funcționare înseamnă că unitatea funcționează pe responsabilitatea directorului, dar condiții improprii există doar în cele două unități de la Folea, restul depind de documentație, copiii învață în condiții chiar foarte bune”, a explicat Francisc Halasz.

Totodată, la începerea noului an școlar, 293 de unități de învățământ din județul Timiș nu dispun de camere de supraveghere video și nici nu au contract cu vreo firmă de pază. De asemenea, 98 de unități de învățământ nu au autorizație de securitate la incendiu.

În județul Timiș funcționează 590 de școli și grădinițe de masă, plus nouă școli pentru învățământul special și cinci cluburi de copii și sportive. De asemenea, în noul an școlar vor funcționa și 29 de unități de învățământ private. În total, școala începe pentru 92.000 de elevi din județul Timiș.

Foto: Arhivă

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.