Acuze grave la adresa unui primar din vestul țării: stadioane demolate pentru...

Acuze grave la adresa unui primar din vestul țării: stadioane demolate pentru supermarketuri

0
DISTRIBUIȚI

Deputatul arădean Sergiu Cosmin Vlad a solicitat Ministerului Tineretului și Sportului informații cu privire la legalitatea desființării mai multor stadioane din oraș în anii administrației Falcă.

Trei stadioane demolate pentru supermarketuri

Demolarea succesivă a unor baze sportive în ultimii zece ani pentru construirea unor centre comerciale i-a nemulțumit profund pe arădeni, multe cartiere ale orașului rămânând fără locurile de agrement de care se bucuraseră până atunci mai multe generații de locuitori ai orașului. Un mare scandal a izbucnit încă în anul 2005, când municipalitatea decisese demolarea stadionului „Vagonul”. Acesta aparținea orașului, pe respectivul stadion s-a jucat primul meci de fotbal din Arad, iar echipa de fotbal fondată în anul 1911, afiliată la compania de cale ferată Astra, a devenit, în scurt timp, una din cele mai bune echipe de fotbal a orașului.

În ciuda protestelor arădenilor care au invocat și valoarea istorică a stadionului și faptul că acesta aparține patrimoniului orașului, consilerii locali au aprobat un plan urbanistic de detaliu întocmit de firma timișoreană M.G. Building Design în care era acționar George Ciuhandu, fiul primarului Timișoarei din acei ani, pentru construirea unui complex comercial pe amplasamentul fostei baze sportive. Echipa de fotbal a fost și ea desființată în anul următor. Printr-o hotărâre de consiliu local din anul 2011, s-a mai aprobat construirea, tot pe amplasamentul fostei baze sportive, a unui restaurant „drive thru”, pentru care documentația urbanistică a fost întocmită de S.C. Pro Arhitectura SRL, care, la vremea respectivă, aparținea doar soției primarului Falcă, În prezent, și primarul este asociat în firmă, deținând 45% din patrimoniul acesteia. În anul 2007 s-a dat autorizație de demolare a stadionului „Strungul” din Calea Aurel Vlaicu, în locul căruia a fost construit un complex comercial, iar fosta bază sportivă „Olimpia Micalaca” de pe Calea Radnei, care fusese vândută la licitație, a avut aceeași soartă în 2014, pe locul ei fiind ridicat un hipermagazin.

Ministerul spune că nu s-a respectat legislația

În răspunsul dat deputatului USR, ministrul Marius Alexandru Dunca precizează că „schimbarea destinației bazelor sportive s-a făcut fără respectarea legislației în vigoare, respectiv art. 79 alineatul 1 din Legea 69/2000 a educației fizice și sportului, cu modificările ulterioare («Schimbarea destinației sau desființarea unor baze sportive aparținând domeniului public sau privat al statului sau al unităților administrativ-teritoriale se va putea face numai prin hotărâre a Guvernului și cu construirea prealabilă a altor baze sportive similare celor desființate. Dispozițiile alin. (1) se aplică și societăților comerciale care dețin active patrimoniale destinate activității sportive ce au aparținut statului» – n.n.). Ministerul Tineretului și Sportului nu a inițiat nici un act normativ pentru schimbarea destinației sau desființarea acestor baze sportive, nu i s-a solicitat avizul pentru desființarea vreunei baze sportive din cele enumerate și nici nu i s-a solicitat un aviz pentru construirea prealabilă a altor baze similare celor desființate”.

Sesizare la Parchet și DNA

Deputatul Sergiu Cosmin Vlad a declarat că va sesiza Parchetul și DNA pentru demolarea ilegală a stadioanelor arădene în mandatele lui Gheorghe Falcă, având în vedere că e implicată și firma familiei sale.


Faptul că aceasta a realizat venituri importante din realizarea unor proiecte urbanistice care necesitau ulterior avizul direcțiilor de specialitate ale primăriei și al consiliului local a atras și atenția ANI, care a sesizat în iarna acestui an Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru o posibilă infracțiune de conflict de interese în care se află primarul Aradului.

Stadionul „Francisc Neumann”, un șantier fără sfârșit

Nici stadionul UTA nu a scăpat de demolare. Costruit de baronul Francisc Neumann și inaugurat în 1945, stadionul arădean era considerat cel mai modern din țară, cu gazon adus din Anglia, iar echipa UTA a avut succese remarcabile pe acest stadion, fiind supranumită „Bătrâna doamnă”, deoarece a fost singura echipă care, timp de 30 de ani, nu a retrogradat niciodată în divizia B.

Moștenitorii baronului au revendicat stadionul iar instanța le-a dat câștig de cauză dar aceștia l-au donat consiliului local, cu condiția ca acesta să poarte numele bunicului lor și să își păstreze destinația. În 2014, vechiul stadion a fost demolat, lucrările de reconstruire a unui nou stadion pe același loc nu au fost finalizate la termenul prevăzut iar echipa care a fost gloria Aradului e nevoită să joace pe stadionul comunei Șiria.

Surse foto: posturi.wordpress.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.