Atmosferă balcanică în „decor” habsburgic: Kikinda ne invită în Banatul Sârbesc la...

Atmosferă balcanică în „decor” habsburgic: Kikinda ne invită în Banatul Sârbesc la „Zilele Dovleacului” FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Celebra sărbătoare „Zilele Dovleacului”, care se desfășoară în fiecare toamnă în localitatea sârbească Kikinda, a ajuns la a XLI-a ediție și dorește să atragă și în acest an cât mai mulți turiști, pentru a participa, alături de localnici, la desemnarea celor mai mari și mai lungi dovleci obținuți la ultima recoltă de locuitorii din Kikinda și de cei din localitățile învecinate, căci aceste cucurbitacee sunt cultivate de multă vreme și cu multă grijă pe câmpiile întinse din împrejurimi.

De la an la an sărbătoarea atrage tot mai mulți vizitatori, nu numai din localitățile învecinate ci și de peste graniță, mai ales din Banatul românesc, cu care localitatea a avut o istorie comună până în urmă cu un veac. La sărbătoarea de anul trecut, peste 10.000 de timișeni au ales să fie prezenți la Kikinda în zilele dedicate sărbătorii dovleacului, pentru a se bucura împreună cu cei din localitatea aflată nu departe de graniță de belșugul toamnei.

Prima ediție a sărbătorii a avut loc în anul 1976 și s-a desfășurat doar ca o sărbătoare a orașului, dar cu timpul a devenit cunoscută în întreaga regiune balcanică iar obiceiul a fost preluat și de orașe din alte țări. În același timp, ea se dorește a fi un eveniment cultural-artistic de natură să apropie popoarele, motiv pentru care, și în acest an, reprezentanți ai primăriei Kikinda, copii preșcolari din orășelul sârbesc și noul consul general al Republicii Serbia la Timișoara,Vladan Tadić, au promovat-o la Timișoara. Kikinda are, de altfel, proiecte comune de colaborare transfrontalieră cu Universitatea de Vest și cu camera de comerț, care presupun cât mai multe acțiuni comune de acest fel.

Obiceiurile locale, legătură între trecut și viitor

Festivitatea va începe joi, 21 septembrie, și se va încheia duminică, 24 septembrie, sărbătoarea oficială urmând să aibă loc sâmbătă, când au loc cele mai importante evenimente. Pe parcursul celor patru zile, vizitatorii vor putea vedea multe obiceiuri specifice localnicilor, prilejuite de această sărbătoare. Sunt pregătite diverse mâncăruri cu dovleac iar sâmbătă dimineață are loc tradiționalul „fruștuc” (mic dejun) bănățean, o adevărată întrecere a femeilor din zonă pentru pregătirea celor mai gustoase preparate cu dovleac, ale căror rețete s-au păstrat de la strămoși, căci prin această sărbătoare se dorește ca tradiția să fie păstrată și în viitor. Duminică dimineață, la ora 10,00, la lacul vechi are loc cea de-a VIII-a ediție numită „Ceaunul de aur”, o competiție a gătitului ciorbei de pește.

Sunt organizate, de asemenea, diferite jocuri și concursuri, cum ar fi alergatul cu dovleacul în mână, concursul de mâncat semințe de dovleac și plăcinte sau realizarea unor măști din coaja bostanilor, unde este permisă și folosirea altor produse de sezon, precum porumbul, fasolea, floarea-soarelui, morcovul, ardeiul, merele sau diferite frunze. Cu măștile modelate din roadele toamnei, cei mai mici locuitori din Kikinda, care le-au realizat, împreună cu invitații lor, participă în centrul orașului la un carnaval, costumați în haine făcute din păpușoi, saci de cânepă și alte „accesorii” din vegetalele proaspăt culese de pe câmp, înveselind publicul cu cântecele și poeziile lor. În cursul după-amiezii de sâmbătă, un juriu măsoară dovlecii, stabilind care este cel mai mare, cel mai greu și cel mai lung dovleac. Recordurile absolute înregistrate până în prezent au fost 283 de centimetri la lungime și 507 kilograme la greutate.

Atmosferă balcanică în „decor” habsburgic

În zilele de sărbătoare, centrul este plin de tarabe cu plăcinte, diferite specialități locale și tot felul de mărfuri care de care mai colorate. Elementul de decor care marchează sărbătoarea este dovleacul, omniprezent în aranjamente pline de inventivitate, iar portocaliul, culoarea dovleacului pârguit de soare, cu accesorii verzi asemeni cozilor de dovleac, înveselește atmosfera, regăsindu-se în diverse piese vestimentare, de la cravate, papioane sau pălăriuțe până la eșarfe, fundițe, tricouri, șervețele, diverse accesorii și alte suveniruri.

Piața e animată de mulțimea care ia tarabele cu asalt într-o veritabilă atmosferă balcanică, suprapusă peste arhitectura din vechiul centru cu clădiri elegante din secolul al XIX-lea, care amintesc de epoca Habsburgilor. La muzeul din localitate va fi organizată o expoziție de pictură naivă, în care sârbii sunt maeștri recunoscuți, și vor fi premiate cele mai bune lucrări plastice și literare ale elevilor din Kikinda.


Tot în colecțiile muzeale, mamutul Kika, unul din cele mai bine păstrate schelete din Europa, este un adevărat punct de atracție, alături de artefactele care ilustrează istoria orașului, expoziția animalelor exotice și cea de minerale dar merită vizitată și biserica barocă din piață iar clădirile în stil secession, neobaroc sau eclectic sunt demne de toată admirația.

Nu vor lipsi competițiile sportive, atelierele creative, iar în fiecare seară sunt programate concerte cu artiști cunoscuți în Banat, cu orchestra de tamburași, precum și cu corul și orchestra din Kikinda.

În cele patru zile de sărbătoare, punctul de frontieră Lunga-Nakovo se va deschide la ora 8.00 și programul va fi prelungit până la ora 2.00 noaptea.

Foto: Constantin Duma

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.