Aventuri în Liga a IV-a: fotbalul județean are un farmec aparte, iar...

Aventuri în Liga a IV-a: fotbalul județean are un farmec aparte, iar rivalitățile timișene produc întâlniri efervescente

0
DISTRIBUIȚI

Departe de banii din drepturile de televiziune, de participările în cupele europene sau de aparițiile la nivel național pe „sticlă”, lumea fotbalistică județeană nu e deloc lipsită de miză. Chiar din contră, pentru că ceea ce contează nu sunt banii, ci orgoliile locale și mândria după un meci câștigat contra echipei din localitatea vecină. Deși drumul către performanța la nivel național este lung și de cele mai multe ori rămâne neparcurs de majoritatea echipelor sau chiar nu reprezintă un țel, sentimentele investite întrec adesea râvna celor din ligile superioare, unde fotbalul este tot mai alterat și problematic.

Conflictul ASU – ACS, renașterea Ripensiei, acum aflată în Liga a II-a, faptul că ești stelist sau dinamovist, sunt lucruri uitate și insignifiante pentru un microbist din Sânnicolau Mare sau din Dudeștii Vechi înaintea unui duel dintre Unirea și Pobeda. E cert, peisajul fotbalistic timișean ar fi derizoriu fără ceea ce reprezintă Liga a IV-a. Iar echipele susținute de microbiștii locali reprezintă motivul de mândrie la nivel județean, în lumea fotbalului. E cea mai puternică întrecere interjudețeană. Fie locul ce pentru jucătorii cu vârste fragede se manifestă ca un sac amniotic în procesul de evoluție fotbalistică, fie depoul celor care, ani de-a rândul, au asudat iarba primelor ligi, iar acum, după ce vremea lor a apus, dragostea pentru dreptunghiul verde le face grea despărțirea de sfera de piele.

Cei din tribună așteaptă fiecare sfârșit de săptămână cu interes. Parte dintre aceștia, atunci când favorita evoluează în deplasare, își umple rezervorul, împart costurile la patru și își urmează echipa la celălat capăt al Timișului. Alții înroșesc linia telefonului și-l sună chiar și pe maseur, în timpul meciului, pentru a mai afla vreo informație. Stadioanele pe care joacă echipele din Liga a IV-a Timiș sunt pentru unii spectatori locul de deconectare, unde-și reîntâlnesc prietenii la o bere după o săptămână grea, unde, pentru două ore, problemele parcă sunt mai ușor de suportat.

O decadă de Liga a IV-a

La început a fost „D” Timiș, acum e Liga a IV-a. În orice caz, s-a schimbat doar denumirea. În ultimele 10 sezoane ale competiției interjudețene, nu mai puțin de 54 echipe au început minimum un sezon. Din Făget la Nerău, în Timișoara sau la Saravale, Gătaia ori Tomnatic, an de an sportul rege a creat emulație la nivel local. Aproape de fiecare dată au fost campioane diferite. În ultimii zece ani doar ACS Ghiroda nu a câștigat de două ori întrecerea.

Sezonul ’07 – ’08 a fost al celor de la Gătaia, ca după un an întrecerea să fie câștigată de AC Recaș, care a trecut en-fanfare la baraj de Partizan Satu Mare, scor 7-0 și a promovat în cele din urmă la sfârșitul sezonului 2011-2012 în Liga a II-a. De aici s-a aprins conflictul Politehnicilor, pentru că gruparea a fost mutată pe malurile Begăi, unde a devenit ACS Poli Timișoara. A urmat un alt sezon cu 16 echipe reunite la start, la finalul căruia s-a impus Chișoda. Singura grupare care a terminat în ultimii zece ani neînvinsă un sezon întreg de „D”, cu 18 echipe în componență, a fost Flacăra Făget, în ediția ’10 – ’11, înregistrând șase rezultate de egalitate, cu un total de 84 de puncte. Printre cele zece campioane ale Timișului s-au numărat în următoarele două sezoane CSM Lugoj și Mama Mia Becicherecu Mic.

Au urmat cele mai aprinse patru ediții de Liga a IV-a. Capul de afiș al sezonului ’12 – ’13 l-a ținut duelul da capo al fine dintre ACS Ghiroda și ASU Politehnica Timișoara, gruparea care tocmai promovase din Liga a V-a, susținută de suporterii ce aveau să facă, pentru două sezoane, senzație în tribunele arenelor timișene.


Cu un punct mai mult, ghirozenii le-au luat fața alb-violeților, însă au fost învinși de Industria Gâlda la barajul de promovare în Liga a III-a.

Gruparea din zona limitrofă a Timișoarei a rămas în „D” și, împreună cu ASU Politehnica și nou promovata Ripensia aveau să se călească în duelurile directe, pentru că, după cum s-a dovedit în sezoanele următoare, toate cele trei au evadat din eșalonul al patrulea. A venit rândul, în sezonul ’14 – ’15, alb-violeților de pe „Știința”, iar la un an după Ripensia a făcut pasul înspre Liga a III-a. E de remarcat că în cazul ambelor echipe timișorene a fost mai facil tranzitul dinspre al treilea eșalon înspre Liga a II-a, decât cel anterior, întrucât promovarea în anticamera Ligii I s-a obținut la capătul primului sezon.

Soarta i-a surâs și Ghirodei, după ce s-a scăpat de puternicele echipe de pe Bega, dar a dat la barajul de promovare și peste o combatant mai facilă, Inter Petrila, de care a trecut în dublă manșă cu 5-2.

Abonate la „D”

Unele s-au desprins de Liga a IV-a pentru a evolua în eșaloanele superioare, altele au căzut și nu au mai revenit niciodată. Sunt grupări care au trecut doar un sezon în cea mai puternică întrecere interjudețeană de fotbal, însă doar patru care au bifat fiecare sezon: Pobeda Dudeștii Vechi, Timișul Șag și Peciu Nou, care au început și stagiunea în curs, respectiv ACF Băban Marcel din Jimbolia, care însă nu mai a început actualul sezon.

La polul opus, printre echipele cu doar un an de Liga a IV-a în ultimul deceniu se numără nume ca Electrica Timișoara, BC Golf (ambele ’07 – ’08), Știința 2007 Timișoara, Informatica Timișoara, Vulturii Pădureni, Bucovăț sau Banloc, în sezonul anterior. Acum, pentru a completa lista, dar și cu intenția de a rămâne cât mai mult în „D”, s-au înscris Unirea Tomnatic și Bazoșu Vechi, ce au început sezonul ’17 – ’18 din postura de nou promovate.

Orgolii ce rezistă sezon după sezon

La jumătatea lunii august Liga a IV-a a demarat din nou. Este primul sezon după mult timp în care nu există o pretendentă declarată pentru barajul de promovare și, inclusiv, pentru participarea în eșalonul superior, din lipsă de bani sau pur și simplu pentru că unii simt că ar fi prea mult. După primele patru etape, surprinzător, pe poziția de lider se află ASO Deta, recent promovată, cu maximum de puncte, secondată de Pobeda Dudeștii Vechi, care are trei victorii și o înfrângere. E un sezon în care Timișoara nu mai are nicio reprezentantă, însă în care, după mult timp, microbiștii vor avea loc de duelul celor două Unirii, din Tomnatic și din Sânnicolau Mare, care pe vremuri aducea mii de spectatori la stadion.

Întrecerea timișeană are de cele mai multe ori un iz arhaic iar cele mai multe echipe nu au un obiectiv prin care să se autodepășească, ori vreun proiect de dezvoltare a clubului sau de formare a tinerilor fotbaliști. În unele localități peste fotbalul local domnește interesul politic, în altele nepriceperea și ignoranța. Totuși, „D”-ul din Timiș are farmecul său în fiecare etapă, vara sau iarna, în meciurile jucate în șesul de la Sânnicolau Mare sau la poalele munților Poiana Ruscă, la Făget.

În Liga a IV-a Timiș, sezonul 2017 – 2018, joacă ASO Deta, Pobeda Dudeștii Vechi, Timișul Șag, Bazoșu Vechi, Cocoșul Orțișoara, ACS Dumbrăvița, Unirea Sânnicolau Mare, Voința Biled, ACS Murani, Unirea Tomnatic, Progresul Ciacova, Avântul Periam, Progresul Gătaia, AS Seceani, Arsenal Flacăra Făget, Voința Mașloc, CSM Lugoj II și AS Peciu Nou.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.