Cea mai veche centrală hidroelectrică din România se află în Banat FOTO

Cea mai veche centrală hidroelectrică din România se află în Banat FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Banatul Montan este o zonă în care încă se mai păstrează vechi și valoroase construcții cu profil tehnic, care ar putea fi incluse în circuite turistice extrem de interesante și inedite, cum puține mai există în lume.

Construcție de acum un secol

Cea mai veche centrală hidroelectrică din țară, construită între anii 1903 și 1904 pe apa Bârzavei, este o clădire reprezentativă a arhitecturii industriale din acea epocă, aflată și astăzi în funcțiune. Centrala Grebla din Reșița se află pe lista monumentelor istorice de importanță națională și a contribuit în bună măsură la faima de odinioară a Reșiței. Numele ei provine de la o veche instalație de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, care oprea buștenii tăiați în susul râului și erau trimiși cu plutele pe Bârzava pentru a asigura combustibilul necesar uzinelor.

Documentația pentru construirea unui baraj pe Bârzava în vederea asigurării unei noi surse de energie a fost începută de inginerul Ottmar Marcselenyi și continuată de prof. univ. Adolf Czako, fiind aprobată, împreună cu amplasamentul și dimensiunile barajului, chiar în anul în care a început construirea centralei. Centrala hidroelectrică, așezată în partea superioară a Bîrzavei, pe drumul care urcă spre lacul Secu, este o construcție deosebită iar dotările tehnice au fost pe măsură, pe lângă confort și funcționalitate nefiind trecute cu vederea nici detaliile arhitectonice foarte prețuite la vremea construirii edificiului, care asigură aspectul estetic al impresionantei clădiri.

O capodoperă tehnică și arhitecturală

Complexul Grebla, o adevărată capodoperă de inginerie, menită să furnizeze energie electrică uzinelor metelurgice din Reșița, folosește apa Bârzavei, valorificând diferența de nivel dintre Văliug și Reșița. Apa, care este transportată printr-un canal de derivație între cele două localități, se deversează într-un castel de apă de unde este dirijată spre uzină cu ajutorul a trei conducte cu o lungime de 600 de metri și diametrul de 900 milimetri. Din canalul principal pornea un alt canal, lateral, cu o lungime de 1,6 kilometri, cu ajutorul căruia se asigura o rezervă de apă de 25.000 mc, pentru acoperirea necesităților variabile de energie ale laminoarelor. Centrala a fost dotată cu trei grupuri electrogene a câte 2.500 CP, fiecare dintre acestea având în componența lor turbine Pelton, generatoare trifazice, dinamuri și alternatoare auxiliare, turbinele fiind reglate automat prin servomotoare.

La darea în folosință a centralei, bazinul hidrografic de colectare a apelor era de 76,9 kilometri pătrați la o altitudine medie de 870 de metri iar suprafața luciului de apă era de 12 hectare, cu o lungime de aproape doi kilometri și o acumulare de 1,2 milioane metri cubi de apă. Pe lângă valorificarea potențialului energetic al hidrocentralei de la Grebla, se asigura, totodată, o mare parte din necesarul de apă potabilă și industrială a orașului.

Reamenajări și locuri de agrement

În 1976, hidroagregatele mari au fost înlocuite integral iar cele mici au fost dezafectate.


În ultimii ani, la centrală s-au făcut lucrări de retehnologizare, s-a consolidat structura de rezistență iar vechea stație electrică a fost demontată în vederea montării uneia noi, care să permită racordarea sistemului hidroenergetic de pe Bârzava superioară la sistemul energetic național. Din păcate, vechile utilaje, care ar fi putut fi întrebuințate la un inedit muzeu al tehnicii reșițene, nu au fost conservate, pentru a putea fi expuse.

Cei care doresc să petreacă două-trei zile liniștite în acest minunat cadru natural, pot înnopta la motelurile și pensiunile din zonă, unde au la dispoziție terenuri sportive, posibilități de pescuit și numeroase alte locuri de vizitat în împrejurimi.

Surse foto: expressdebanat.ro, wikimapia, infocs.ro, ciclism.ro, banaterra.eu, flickr.com, intercultural.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.