Coșmar pentru alergici: ambrozia face ravagii în Timiș

Coșmar pentru alergici: ambrozia face ravagii în Timiș

1
DISTRIBUIȚI

Ambrozia afectează tot mai mulți timișeni. Specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că, în acest an, pentru prima dată, s-au confruntat cu alergii la această buruiană chiar și copii cu vârste sub doi ani.

Eradicată prin lege în multe țări europene, ambrozia, sau „planta pârloagelor”, crește nestingherită pe terenurile din județul Timiș. Poliția Locală Timișoara se laudă că a amendat, în acest an, peste 130 de proprietari care nu și-au îngrijit terenurile și au lăsat ambrozia să crească. Cu toate acestea, medicii timișoreni spun că tot mai mulți locuitori suferă din cauza acestei buruieni, pentru că ambrozia nu este distrusă.

Medicul alergolog Carmen Bunu ne-a declarat că sezonul alergiilor la ambrozie începe la mijlocul lunii august, iar vârful se înregistrează în prima parte a lunii septembrie.

„Este 100% programul meu ocupat cu pacienți alergici la ambrozia. Practic, în această perioadă, alergologii văd aproape 100% numai pacienți alergici la ambrozie. Eu lucrez jumătate de normă la mine în cabinet și văd între 15 și 18 persoane pe zi”, a precizat Carmen Bunu.

Potrivit specialiștilor, principalele simptome ale alergiei la ambrozie sunt, în acest an, conjunctivita extrem de severă, unele persoane neputând să țină ochii deschiși, obstrucția nazală severă – pacienții nu mai pot să respire, iar cei care sunt de mai mult de cinci ani alergici au deja crize de astm. De asemenea, mai poate apărea și urticaria, în unele cazuri.

Copii afectați de ambrozie

„Este primul an când văd copii sub doi ani, adică copii care au trecut abia printr-un sezon, anul trecut, de expunere la ambrozie și deja au manifestări de alergie la această plantă. Ceea ce nu este obișnuit. În mod normal, ca să devii alergic la ceva care e două, trei luni în aer îți trebuie patru, cinci ani. Se pare că încă din viața intrauterină acești copii suferă. De asemenea, persoanele care sunt cu obstrucție nazală gravă nu se pot odihni, nu dorm, și atunci calitatea vieții lor este puternic afectată. Crize de astm apar și la copii, nu doar la adulți. Plus că este această observație de scădere a vârstei de apariție. După ce că afectează adulții, a început să afecteze vârste tot mai mici la copii”, a explicat Carmen Bunu.

Medicul timișorean spune că 81% dintre copiii alergici cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani suferă din cauza ambroziei.

În ceea ce privește tratamentele, acestea diferă în funcție de severitatea afecțiunilor.


Persoanele care știu că au alergie la ambrozie și se adresează specialiștilor din timp, pot controla mai ușor boala, însă cei care nu iau un tratament corespunzător, ajung să sufere de forme mai severe.

„Într-o zi când a fost o expunere extrem de mare după o furtună, a trebuit la câteva persoane să administrez și intravenos, terapie de urgență. În niciun an n-a fost nevoie să administrez eu la mine în cabinet tratament intravenos. Concluzia este una clară: tot mai multe persoane afectate de ambrozie, la vârste tot mai reduse și simptome tot mai severe. Există un site german care face aprecierea prezenței polenului inclusiv pentru Timișoara și pentru noi e la maximum. Iar eu le recomand pacienților mei să consulte acel site pentru a înțelege de ce nu le este bine. Ambrozia este un dușman nevăzut, practice”, consideră Carmen Bunu.

Specialistul timișorean spune că sunt câteva măsuri pe care le pot lua persoanele alergice la ambrozie: să nu se expună când bate vântul foarte mult, să folosească aerul condiționat sau sistemele de purificare a aerului, iar în weekend, este recomandat să plece la munte.

„Trebuie o colaborare foarte bună între reprezentanții Ministerului Mediului, între admistrația orașului, a satelor din jur, care să informeze oamenii și să ajute cât de cât la scăderea cantității de polen prin distrugerea plantei. Sunt în continuare mari zone de polen cu ambrozie în Timișoara și în județul Timiș”, a mai precizat Carmen Bunu.

Vaccinul anti-ambrozie

Din toamna anului trecut, specialiștii din cadrul centrului Oncogen din Timișoara încearcă să descopere vaccinul care ne scapă de alergia la ambrozie, în cadrul unui proiect european în valoare de două milioane de euro, derulat pe parcursul a patru ani. Pentru început, medicii vor să cunoască acești alergeni foarte puternici.

„S-au făcut deja primele combinări de alergeni recombinate. Avem tehnologia prin care noi putem să clonăm, să generăm alergenele din ambrozie, pe care apoi le vom studia cum să le folosim pentru a produce un vaccin împotriva alergiei. Primele investigații sunt făcute. Suntem în top 10 la nivel mondial în ceea ce privește descoperirea unui vaccin cât mai bun în această alergie. Vaccinul ar putea ajunge pe piață în cel puțin șapte ani, dar acesta va fi un vaccin adevărat, fără efecte adverse, se vor face patru administrări anual și va controla boala. În lume nu mai există un astfel de vaccin complex cum vrem să facem noi”, a explicat Carmen Bunu.

Proprietarii de terenuri neîngrijite, amendați

Poliția Locală Timișoara anunță că a verificat proprietarii de terenuri care “uită” să le cosească de buruieni și de plante alergene, precum ambrozia. Astfel, pe parcursul acestui an, cu preponderență în lunile de primăvară-vară, au fost sancționați 136 de proprietari, amenzile ridicându-se la 273.500 lei.

De asemenea, în acest an, au fost identificate un număr de 50 de terenuri neîngrijite noi, care au fost luate în evidența Poliției Locale Timișoara. Proprietarii care în continuare nu-și îngrijesc terenurile sunt amenințați cu supraimpozitarea cu până la 500%.

1 COMENTARIU

  1. Tara de rahat , de asta toti ne imbolnavim pentru ca nu se iau masuri pentru eradicarea acestei plante. Guvern the cacat si conducere de si mai cacat !

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.